Філарет не проти кровопролиття?

Символ Перуна, який намагалися зрубати. Сліди порубок на фото праворуч.
Фото: Православ Лонжанський

УПЦ збирається організувати 14 жовтня цього року хресний хід парафіян до скульптури Перуна із подальшим її руйнуванням.

Згідно законів та конституції України, кожен громадянин нашої держави має свободу вибору щодо віросповідання. Більше того: законодавцем чітко закріплено право віруючих щодо проведення релігійних обрядів і церемоній; добродійної і культурно-освітньої діяльності; міжнародних зв’язків, контактів та поширення інформації релігійного змісту.

Отже, згідно законодавства України, державна влада не може надавати переваги жодній з релігій, і жодна з них не може бути домінуючою. А якщо так, то представники усіх релігійних направлень повинні толерантно ставитись до людей інших віросповідань, і, поважаючи закон, не проводити жодних дій, які можуть призвести до роздмухування міжрелігійної ворожнечі.
 
Проте це можливе лише за умови, якщо усі віруючі слухають не лише своїх богів, а й дослухаються до голосу закону. Але в Україні все, як завжди, поставлено догори дригом, оскільки представники однієї релігії чомусь вважають себе домінуючими, а отже беруть на себе право диктувати представникам інших релігійних спрямувань, що їм робити, як себе поводити, і тим паче – нищити символи їхньої віри. І на практиці носії християнських поглядів не занадто поважають віросповідання інших громадян, оскільки вважають, що саме їхня релігія повинна домінувати на українських теренах.
 
Щоправда, християни різного підпорядкування і самі між собою не можуть мирити. Так представники московського патріархату не визнають церкву, підпорядковану Філарету, а разом вони не сприймають представників протистанських церков. Тож про яку терпимість може йти мова? Звісно, що усі разом вони сповідують принцип поганого миру, аніж гарної війни, проте до істинного сумирного співіснування ой як далеко. Та якщо до мусульман, баптистів, буддистів та інших відомих релігій представники української церкви хоча б роблять вигляд, що ставляться з повагою, то до рідновірів християни київського патріархату не виявляють елементарної терпимості. А деякі з них, не криючись, навіть називають їх поганами. І все через те, що представники цієї релігії сповідують богом не Ісуса Христа а Перуна, - того, кого визнавали богом старослов’яни до тих пір, допоки князь Володимир не вирішив хрестити Русь.
 
І тут постає питання: чи має право Філарет придавати анафемі віру цих людей, а тим паче зазіхати на символ їхньої віри? З точки зору моралі та закону – ні, оскільки кожен сам вирішує, якому богу йому служити. Та все ж на практиці представники української церкви не занадто переймаються проблемою терпимості до цієї віри, оскільки кількість рідновірів значно менша, аніж тих же мусульман, а отже великого супротиву вони не нададуть. І тому представники Української церкви київського патріархату доволі відкрито виказують своє невдоволення як існуванням рідновірів, так і тим, що рідновіри 24 серпня 2009 року на День Незалежності України на підставі листа директора Національного музею історії України Чайковського С.М. встановили на Старокиївській горі столиці Перуна.
 
Щоправда, спочатку якихось відкритих заперечень та невдоволень ніхто не виказував. Але в ніч з 20 на 21 вересня близько третьої години ранку невідомі особи пиляли та підрубували цю скульптуру. Остаточному її поруйнуванню завадив лише охоронець музею, який так невчасно для вандалів з’явився біля Перуна. Хто стоїть за цим актом вандалізму – невідомо, хоча, на думку рідновірської спільноти, подібні дії можуть благословити священики греко-католицької, української православної або церкви московського патріархату.  Хоча ніхто не виключає, що це могли бути і пересічні громадяни, яким не подобається язичництво як таке.
 
Та все ж більше підстав підозрювати в акті вандалізму підісланих осіб, оскільки, як було раніше заявлено, УПЦ збирається організувати 14 жовтня цього року хресний хід парафіян до скульптури Перуна із подальшим її руйнуванням.
 
Хоча не зрозуміло, як Філарет може благословляти православних на порушення українського законодавства, адже подібну акцію можна прирівняти із ходою на руйнацію і ісламських святинь і посягань на ту ж синагогу. Проте натравлювати православних на святині інших великих релігій у чільників християнства не вистачить духу, оскільки вони чудово усвідомлюють, до яких міжнародних скандалів подібні дії можуть призвести. А от погрожувати рідновірам – це можна, адже хто за них ступиться?
 
Та все ж хочеться нагадати Філарету, що дії, які він запланував на 14 жовтня 2009 року – це розпалювання міжконфесійної ворожнечі, оскільки рідновіри не збираються дозволити християнам скинути Перуна з круч Старокиївської гори, а тому вони будуть стояти на його захисті. І якщо хтось з християн, піддавшись релігійній фанатичності, але забувши істину – возлюби ближнього свого, кидатиметься на рідновірів з кулаками, то це може призвести до кровопролиття. А це вже – кримінальна відповідальність, за яку недовго отримати і певний строк за гратами.
 
Хоча чільники великих церков почувають себе безкарними, оскільки переконані, що сховались від закону за своїми великими церковними санами, і що влада ніколи не піде на те, аби ради захисту однієї невеличкої релігії викликати невдоволення великої кількості християн. А подібні дії ой як не співпадають з християнською мораллю. Тож хотілося б нагадати Філаретові слова Джеймса Едісона, який зазначав, що релігійна приналежність кожної людини повинна бути справою її власних переконань і сумління, і кожен має право сповідувати свою релігію так, як вони йому це підказують.
 
Та, на жаль, практика сьогодення ще раз доводить, що віра і християнські норми суттєво відрізняються від релігійності, а така релігія – це вже політика…
 
Оксана КОТОМКІНА

Наступна стаття »



Коментарі

  +0 #1 Дивозор 2 окт. 2009 г., 15:11:21
Думка про те, що сьогодні вони ідуть проти тих хто сповідує віру предків, а завтра підуть проти інших релігійних громад дуже слушна. Задумайтесь! Це повинно непокоїти не лише рідновірів, а й усіх хто живе на Україні!
  +0 #2 a-ingwar 2 окт. 2009 г., 16:09:30
Святі отці загралися: при власній аморальності і при неспроможності дати добре виховання хоча би підвладній пастві, вони не хочуть визнавати права на сповідування споконвічної української релігії. При цьому вони поводяться нахабно і намагаються навіть порушувати Конституцію України, причому при повній безкарності.
  +0 #3 Via 2 окт. 2009 г., 16:38:55
Роблять все, аби зірвати річницю УПА. Анти-українці :(
  +0 #4 dyvnyi 2 окт. 2009 г., 16:41:51
Тому хто намагався зрубати Перуна виявилось того мало. Вони 30 жовтня намагались підпалити скульптуру Перуна! Кому він так заважає!? Вірте в те що Вам ближче, але не займайте чужих богів (якщо вони для Вас є чужими, та й земля наша для Вас є чужою). Вони можуть і помститись!
  +0 #5 Крекотень Мар’ян 2 окт. 2009 г., 18:53:39
Юродиві не борються з ьратніми сектами, не палять синагоги, мечеті і іншу нечисть. Натомість боротьба ведеться з тими, хто сповідує національну релігію, віру своїх предків. Воно й не дивно, адже центри більшості сект в Україні зараз знаходяться поза межами нашої батьківщини...
  +0 #6 a-ingwar 3 окт. 2009 г., 12:13:42
Ото МП руки потирає!
  +0 #7 Доброслав 3 окт. 2009 г., 13:53:34
Переможені народи приймають "віру" переможців. "Візантійська", "грецька","римська" традиції сповідування т.зв. "християнства" (що нічого спільно не має зі світлом Ісуса, що несли перші християни і є де-факто темрявою, "мракобіссям") була потужною зброєю масового винищення, яка була впроваджена переможеними греками русичам. «Перун», що стоїть (стояв із древніх часів) зараз на Старокиївській горі, своєму історичному місці – окрім духовно-релігійних функцій (кумир Бога, охоронця Русі і його столиці - Києва, усіх русичів), був «майновим стовпом» що показував належність усього майна держави (земель, рік, лісів тощо) «Русь» русичам (тобто, спадкоємцями яких разом зі столицею є український етнос), а також і знаком державної влади, де приймались найважливіші державницькі акти клятвою Перуну. Із знищення князем Володимиром від імені українського народу «Перуна» на Старокиївській горі виникли надзвичайно важливі і важкі для всього нашого народу наслідки: 1) ми відмовились від такого розуміння Батька-Творця, яке він нам дав, і що було правом його дітей на спілкування з ним. Наслідком цього – ми стали народом «богоборцем» і шлях наш пішов за іншим народом «богоборцем» і ми перестали отримувати допомогу Всесвіту. 2) ми відмовились від майна, яке нам належало по праву Всесвіту на своїй землі, окропленою кровю наших предків, що із захищали Русь Перуновою силою. 3) Знищена держава «Русь», бо не стало Перуна, і клятви «християнські» стали недійсними в духовному полі нашої Вітчизни – звідси початок міжусобиць і ослаблення та розколу держави Роду нашого. Влада князя перестала бути правом керувати, владою від Бога, а лише «політикою» у дусі європейських, християнських держав. Наслідки цього нам відомі. Ми стали рабами, як і програмувалось, а зараз наше життя результат цієї «матриці», яку нам сотворили. Те, що повстав Перун - повернуло колесо Всесвіту, історії нашої в іншу сторону. Ми повернулись, як «блудні сини» під опіку Всесвіту, під руку Отця нашого небесного, (згадайте ті, хто вважає себе рабом: «Отче НАШ»). Ми перед Творцем задекларували намір отримати назад те, що він нам уділив у своїй щедрості українцям-русинам – БОГатсво, щастя, любов один до одного, радість Буття у натхненній праці. І отримаємо це!!! І ті сили, що мають таємний, злодійський намір знищити Кумира Перуна на Старокиївській горі – НЕ хочуть нашому народу процвітання і опіки Творцем.
  +0 #8 Оксана 4 окт. 2009 г., 00:51:36
Ось вам і справжнє "обличчя" "християнської", а насправді сатанинської церкви...
  +0 #9 Святослав 5 окт. 2009 г., 12:59:00
Світогляд чи релігія, що є Світлом не потребують нищення того, що є Світлом, що проявлене в інших аспектах. Перун - захисник Прави, Світла. Той, хто чинить підтсупно і по злодійському намагається Образ (Символ чи будь-як назвіть - але Проявлення Світла) поруйнувати- той є Темрявою.Носієм Зла.
  +0 #10 Світозар 5 окт. 2009 г., 17:12:44
"Вогнем і мечем" повторюється?! в історії нічого нового, все добре забуте старе.... як мені нещодавно сказав один вірменин: "Ви, українці, самі дозволили так поводитися у себе в країні..." . і є ще один вислів: против лома нет прийома, окромя другого лома! якщо деякі людські істоти, походячи від Адама насправді більше відповідають теорії Дарвіна , то і методи впливу на них (простіше дресирування) повинно бути адекватним! А що зробишь?! не хочешь - мусишь
  +0 #11 Миловида 5 окт. 2009 г., 21:12:35
Віра руська міцна і нічим її не зламати! Палите-рубаєте ідолів, а душі ми свої збережемо.
  +0 #12 Юрій-СОНЦЕЛЮБ 6 окт. 2009 г., 23:22:39
Шановні промоутери іудейської культури+ХРИСТОСіанського бренду! Я розумію наскільки вам дорогий ваш «престол пастухів», та він вже хитається... Хитається від просинання свідомості людей із жахливого сну рабів божих, які в своїх духовних+історичних пошуках пішли далі, аніж «нащадки Адама+Єви» Та й ваша тисячолітня «богословська місія» зіграла в цьому велику роль!.. Велике до вас прохання: НЕ ОПУСКАЙТЕСЬ до рівня одного з нащадків «першолюдей»+НЕ ПІДНІМАЙТЕ руки на СВОЄ!!! Адже, це ВЖЕ НЕ НАША ТРАДИЦІЯ+ЗВИЧАЙ!!!
  +0 #13 Юрій-СОНЦЕЛЮБ 6 окт. 2009 г., 23:24:14
Шановні промоутери іудейської культури+ХРИСТОСіанського бренду! Я розумію наскільки вам дорогий ваш «престол пастухів», та він вже хитається... Хитається від просинання свідомості людей із жахливого сну рабів божих, які в своїх духовних+історичних пошуках пішли далі, аніж «нащадки Адама+Єви» Та й ваша тисячолітня «богословська місія» зіграла в цьому велику роль!.. Велике до вас прохання: НЕ ОПУСКАЙТЕСЬ до рівня одного з нащадків «першолюдей»+НЕ ПІДНІМАЙТЕ руки на СВОЄ!!! Адже, це ВЖЕ НЕ НАША ТРАДИЦІЯ+ЗВИЧАЙ!!!
  +0 #14 Лілія 7 окт. 2009 г., 05:34:08
Дивно, що хриситянські цінності. як терпіння.любов , мир - які декларує церква як її основи - не є основними цінностями у цій організації. Тобто- т.зв. християнська церква - це "церква" сатани?
  +0 #15 Любомудр 7 окт. 2009 г., 06:40:32
Вы пишете:"Згідно законів та конституции Украіни...".Самая главная причина наших проблем в Украине заключается в том,что к власти в стране пришли люди не благодаря,а вопреки законов и конституции.Исходя из этого,все,что они делают и будут делать,не соответствует ни законам,ни конституции.
  +0 #16 Родослава 7 окт. 2009 г., 14:38:46
Наступає ранок Сварожої доби.Темні сили ще намагаються утриматись при владі, але природні закони Колодару ще ніхто не зміг змінити, навіть такі богоборці, як християнські пастирі. Вірю, що ми виграємо цей останній бій з темними силами перед настанням Ранкового Світла. Записуйтесь в Перунові полки і здобувайте перемоги, як здобували їх наші забуті Предки! Женіть геть з нашої Святої Землі чужинців, які зневажають наші Звичаї, які плюндрують наші Святині, які винищують наш Народ і паразитують на праці і здобутках наших славних пращурів і сучасників.
  +0 #17 Дана 7 окт. 2009 г., 18:52:09
Християни, готуючись до хрестового походу проти образу Перуна, не зважають на Конституцію і закони України, а керуються своєю „святою біблією”. Там, особливо в старозаповітній її частині, міститься ціла збірка інструкцій для „богообраного” народу з винищення народів, землю яких він захоплював, - фізичного та духовного. Друге страшніше, бо коли зникає віра народу, виникає загроза для самого його існування. „Але тільки так будете їм робити: жертівники їхні порозбиваєте, а їхні стовпи поламаєте, святі їхні дерева постинаєте, а бовванів їхніх попалите в огні..” (Повторення закону, 7:5) „Конче винищите всі ті місця, що служили там люди, яких ви виганяєте, своїм богам на високих горах і на пагірках, та під кожним зеленим деревом. І розвалите їхні жертівники, і поламаєте камінні стовпи для богів, і їхні святі дерева попалите в огні, а бовванів їхніх богів порубаєте, і вигубите їхнє ймення з того місця.” (Там же, 12:2-3). Наші чорноризники ще гірші: вони воюють проти Рідної Віри своїх же предків і її сповідників – синів та дочок свого ж народу. Але їхня справа в духовному світі вже приречена на поразку: Рідні Боги ( і Перун!) повернулися до нас, і вже ніщо не може їх спинити!
  +0 #18 Зоряна 8 окт. 2009 г., 19:53:04
А чи ті попи думають про те, на яке посміховисько перед світом себе наражають? Це ж треба в ХХІ столітті опускатись до такого акту вандалізму і релігійної нетерпимості. Чому саме образ Перуна попав в таку немилість, коли роками в центрі Львова мирно стоять скульптури грецьких язичницьких богів і ніякому попу вони очі не муляють?
  +0 #19 Марічка (мавка відунка) 9 окт. 2009 г., 18:38:02
Нічого, тримаймося правди, бо вона у всі часи перемагала й переможе! І не кажіть, що це казки - темрява проти СВІТЛА завжди була і буде безсилою! Ми маємо бути терпимими до братів і сестер наших не розумних! Хіба ж вони винні, що ще не прозріли?! Давайте вірити в Долю, й чекати! Любові та правді людей научати Любити, терпіти, іти та творити Про добре лиш думати і говорити...
  +0 #20 RS 11 окт. 2009 г., 17:43:02
Прикро спостерігати на початку ХХІ століття, коли свідомість всіх людей неймовірно зростає, що Церква проявляє себе як " інститут". Невже всі постулати про терпимість Божу любов, та й все вчення Ісусове паплюжаться такими діями чи заявами... Невже Людина не має права самостійно обрати свій духовний шлях? Дивно, що знаходяться особи, які не здатні самостійно мислити, а звикли що хтось має маніпулювати їхніми вчинками. RS

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

В ночь на сегодняшний день противник нанес авиационный удар по Украине с применением 3 крылатых ракет и одной противорадиолокационной ракеты

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.