​Три пострадянські країни - Україна, Молдова і Грузія хочуть об’єднати зусилля на шляху до вступу у ЄС

Керівники України, Молдови та Грузії заявили у понеділок 19 липня, що хочуть об’єднати зусилля на шляху, який поділяють три пострадянські країни - до вступу у ЄС.


На зібранні в грузинському чорноморському порту Батумі Володимир Зеленський, Саломе Зурабішвілі та Майя Санду у присутності президента Європейської ради Шарля Мішеля заявили: «Вступ до Європейського Союзу – це мета, яка об’єднує наші три держави», повідомляє «Голос Америки».

Проголошуючи готовність до необхідних реформ і натякаючи на те, що у Києві, Тбілісі та Кишеневі очікують більш сміливих кроків з боку Брюсселя, лідери внесли у спільну декларацію наполягання, що «надання європейської перспективи» трьом країнам «стане потужним стимулом та надасть поштовх для ще глибших та більш широких реформ».

Україна, Молдова та Грузія беруть участь у програмі Східного партнерства ЄС, куди входять також Азербайджан, Білорусь та Вірменія.

Але білоруський авторитарний правитель Олександр Лукашенко, який опинився під санкціями ЄС за переслідування опозиції та порушення прав людини, минулого місяця проголосив, що припиняє участь Білорусі у Східному партнерстві.

Учасники переговорів у Батумі наголосили, що їхні наміри щодо ЄС значно амбітніші і висловили очікування, що запланований на грудень саміт Східного партнерства «посилить стратегічне бачення» програми їх євроінтеграції.

Шарль Мішель заявляв про бажання конкретних результатів і говорив про наміри ЄС мобілізувати фінансову підтримку перетворень і зокрема інфраструктурних проектів у країнах-партнерах «на користь усіх наших громадян».

Європейський посадовець зауважив, що чинні угоди про асоціацію і вільну торгівлю тих трьох країн з Євросоюзом збільшили товарообіг у деяких галузях на 45%.

І Україна, і Молдова, і Грузія в різні періоди зазнали дій росії, що підривають їхній суверенітет і територіальну цілісність, тому представники Києва, Кишенева й Тбілісі скористалися зустріччю, щоб знову закликати до «посилення ролі та залучення ЄС» у врегулюванні конфліктів.

«...Спроби анексії росією та незаконна окупація територій Грузії, її агресія на сході України та тимчасова окупація Криму, а також невирішений конфлікт у Придністровському регіоні Республіки Молдова являють серйозну загрозу для регіону і Європи в цілому», - йдеться в батумській декларації.

Тим часом, внутрішня політична криза в Грузії змусила Шарля Мішеля віддати значну частину візиту посередницьким зусиллям у переговорах між грузинською владою та опозиційними силами в тій країні.

Грузинська президентка Саломе Зурабішвілі запевнила колег, що попри політичне протистояння в її країні, між провідними партіями Грузії панує згода стосовно європейського майбутнього країни.

Зурабішвілі подякувала українському колезі Володимиру Зеленському за те, що він у той день відвідав смугу розмежування з Абхазією - один з двох регіонів Грузії, що перебувають під фактичним російським контролем.

«Біль, який я побачив сьогодні, є майже ідентичним тому, що я бачу кожного місяця, коли відвідую лінію зіткнення в Україні. Наші друзі з Молдови також знають не з чуток, що таке анексія, окупація, війна та лінія розмежування», – наголосив Зеленський згодом на прес-конференції.

Фото European Union



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Вчера поздно вечером враг атаковал многострадальный Харьков. Также в 7 часов утра были нанесені ракетные ударі по Одессе и предместью города Сумы

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.