​У НАТО вивчають досвід зради українських військових і вчаться цьому протистояти

Агенція Reuters, посилаючись на неназваного «командувача НАТО», повідомляє, що російські спецслужби намагаються завербувати агентів серед військовослужбовців сусідніх країн, і зокрема орієнтуються на етнічних росіян. Про це йдеться у статті-аналізі причин нездатності української армії чинити спротив російській окупації Кримського півострова, передає «Голос Америки».


Автори пишуть, що навесні 2014 року велика група чільних українських військових офіцерів виявилася у змові з російською стороною, і багато військовослужбовців потім легко перекинулися на бік росії.

Розмовляючи на умовах анонімності, представник НАТО сказав Reuters, що Альянс стурбований таким досвідом України, і в організації з особливою увагою дивляться на «країни з високою концентрацією етнічних росіян, зокрема у країнах Балтії».

Експерт з питань Східної та Центральної Європи в Carnegie Endowment for International Балаш Ярабік написав у Twitter, що публікація Reuters, на його думку, «оминає один з головних чинників анексії Криму - розвал центральної влади» під час тодішніх протестів у Києві.

Цитований командувач наголосив, що ризик не треба перебільшувати, бо російське коріння людини не обов’язково означає особисту вірність москві.

Reuters підкреслює, що посадовці в балтійських країнах, які входять до НАТО, вважають, що загроза невелика. Пострадянські країни Балтії звільнили більшість старших військових офіцерів радянських часів.

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберґ сказав, що він довіряє арміям Естонії, Латвії та Литви, але зауважив: «Нам завжди треба бути пильними. Нам постійно треба розвивати інструменти розвідки і бути здатними помічати будь-які спроби підірвати вірність наших військ».

Прикладом успішної роботи російської розвідки в Україні називають дії віце-адмірала Сергія Єлісеєва, який 2014 року обіймав посаду заступника командувача українським флотом.

Замість того, щоб виконувати присягу українського військового, коли російські військові почали захоплювати кораблі та бази у Криму, він подав у відставку і незабаром став служити росії на посаді заступника командувача балтійського флоту росії.

Начальник Єлісеєва - тодішній командувач військово-морськими силами України призначений 1 березня 2014 р. контр-адмірал Денис Березовський також перейшов на бік росії.

Тодішній міністр оборони України Павло Лебедєв утік у росію так само як і президент янукович та багато його урядовців.

Лебедєва бачили на урочистому зібранні у кремлі, коли володимир путін офіційно голосив про анексію окупованого Кримського півострова.

Фото з відеоролика на YouTube



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

Враг продолжает атаковать нашу страну с воздуха различными средствами нападения и в прошедшую ночь применил 13 ударных «шахедов»

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.