​Польща не відмовиться від пошуків та ексгумації поляків за східним кордоном

Віце-голова польського Інституту національної пам’яті професор Кшиштоф Шваґжик заявив, що Польща не відмовиться від пошуків та ексгумації польських громадян на Кресах (території, зокрема, України, які раніше були в складі Польщі – ред.), повідомляє «Польське радіо».


Як повідомлялося, наприкінці квітня українська сторона припинила можливість проведення експертами польського Інституту національної пам’яті пошуків місць поховання поляків в Україні, в тому числі жертв волинського злочину. Приводом цього рішення став інцидент у Грушовичах на півдні Польщі – демонтаж пам’ятника УПА.

У понеділок, 23 жовтня, в Україні відбулася зустріч польської та української сторін, у якій взяли участь віце-прем’єр, міністр культури Польщі Пйотр Ґлінський та віце-голова Інституту національної пам’яті професор Кшиштоф Шваґжик. Польська сторона запропонувала, щоб про згоду на проведення пошукових робіт та ексгумацій вирішувалося на вищому, тобто міністерському рівні. Україна на це не погодилася.

«Сумно, що на початку XXI століття в Європі в сусідній державі, яка офіційно визнана союзником, забороняють вести пошукові та ексгумаційні роботи. Я жалію, що українська сторона поєднує пошуки та ексгумації з іншими питаннями, також зі справою пам’ятника УПА в Грушовичах», – заявив професор Кшиштоф Шваґжик. Віце-голова Інституту національної пам’яті Польщі додав, що польські установи займають у цьому питанні єдину позицію, а дії в майбутньому «матимуть політичний характер».

На запитання про те, чи Польща погодиться відбудувати пам’ятник у Грушовичах, професор Кшиштоф Шваґжик відповів, що цей монумент розібрано тому, що він був встановлений нелегально, а також не стояв у місці жодного поховання.

Фото pl.wikipedia.org



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

Этой ночью рашисты провели 10-часовую «шахедную» атаку по Украине - всего 13 «шахедов» было выпущено противником, все 13 БпЛА сбиты силами ПВО

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.