​Варшава підтримала Кримську декларацію США: Польща не визнає претензій росії щодо Криму

«Спільно з нашими союзниками і партнерами ми не визнаємо російську незаконну анексію Криму, і ми зобов’язуємося підтримувати цю позицію до повернення територіальної цілісності України», - заявило у середу, 25 липня, Міністерство закордонних справ Польщі, повідомляє Польське радіо.


Позиція польського дипломатичного відомства пов’язана із вчорашньою заявою державного секретаря США Майкла Помпео про те, що Сполучені Штати ніколи не визнають анексію Криму росією.

Водночас МЗС Польщі, підтримуючи цю позицію Вашингтона та союзників, підкреслило: «Вчиняючи незаконне приєднання Криму та міста Севастополя у 2014 році, росія підірвала основний принцип міжнародного права, який підтримують усі держави світу, що передбачає, що жодна країна не може силою змінити кордони іншої держави».

Дипломатичне відомство Польщі нагадало, що «народи світу, також росія, визнали цей принцип у Статуті Організації Об’єднаних Націй, зобов’язуючись, зокрема, утримуватися від погроз або використання сили проти територіальної цілісності або політичної незалежності будь-якої держави».

Як зазначили в МЗС Польщі, ця фундаментальна засада підтверджена в Заключному акті Конференції з питань безпеки та співробітництва в Європі, що є «наріжним каменем архітектури європейської безпеки». Польські дипломати наголосили, що цей принцип підтверджений також у 1994 році в так званому Будапештському меморандумі , «у якому російська федерація зобов’язалася поважати незалежність і суверенітет та існуючі кордони України, а також утримуватися від погроз або використання сил проти територіальної цілісності або політичної незалежності України».

«Нагадуючи про одноголосне засудження Європейською радою порушення суверенітету України росією, наголошуючи на підтримці для політичної незалежності, єдності та територіальної цілісності України, а також приєднуючись до «Кримської декларації», оприлюдненої Сполученими Штатами Америки 25 липня 2018 року, Польща відмовляється визнавати претензії росії щодо верховенства над територією, захопленою силою та з порушенням міжнародного права», - заявило Міністерство закордонних справ Польщі.

У заяві звернено також увагу на ситуацію з правами людини на Кримському півострові, які постійно погіршується. «Жителі півострова борються з постійними обмеженнями основних прав, таких як свобода слова, віросповідання та мирні зібрання», - зазначили у дипломатичному відомстві. «Ми закликаємо росію поважати міжнародне право, засади якого вона зобов’язалася дотримуватися, а також припинити окупацію Криму та міста Севастополя», - додали в МЗС Польщі.

Міністерство закордонних справ Польщі. Фото twitter.com



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Вчера поздно вечером враг атаковал многострадальный Харьков. Также в 7 часов утра были нанесені ракетные ударі по Одессе и предместью города Сумы

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.