​У Познані відбувся фестиваль української культури «Українська весна»

9-12 травня у Познані відбувся фестиваль української культури «Українська весна». Центр культури «Замек» та товариство «Україна-Польща» вже дванадцятий рік поспіль запрошують жителів та гостей Познаня ознайомитися з новинками українського кінематографу, літературного та музичного життя, спільними українсько-польськими проектами, повідомляє Польське радіо.


Цьогорічний познанський фестиваль «Українська весна» багатий був на різноманітні події, як музичного так і наукового характеру. Зокрема, учасники заходу мали можливість взяти участь у конференції під назвою: «Українські сліди у Великопольщі – історія, культура, мова». Також у програмі фестивалю організатори запланували презентацію книжки Богдана Коломійчука «Готель велика Пруссія», заняття для дітей та молоді, а для бажаючих інформаційну зустріч про освіту в Польщі.

Відвідувачі фестивалю мали змогу послухати шедеври класичної музики у виконанні симфонічного оркестру «INSO-Львів». Диригентом цього оркестру є надзвичайно талановита людина - Ярослав Шемет, який розпочав свою кар’єру ще у віці 13 років, і вже тоді диригував на концертах у найвідоміших концертних залах Європи. Музиканти зі Львова зіграли твори Моцарта, Россіні, Весоловського, Лисенка, Скорика та інших відомих композиторів. Однак головною зіркою фестивалю стала Джамала – українська співачка і авторка кримсько-татарського походження. Джамала виконує джазові твори, блюз та соул і вона, як відомо, була лауреаткою 61-ого пісенного конкурсу «Євробачення» у 2016 році, який прославив її на цілий світ.

На цьогорічний фестиваль прийшло багато як поляків, так і українців різних вікових категорій, що не може не тішити. Можна було побачити як молодь, так і батьків з дітьми. Поляки прийшли ознайомитися з українською культурою і просто насолодитись концертами, а українці, хоча б на декілька годин, повернутися думками до своєї Батьківщини.

Як зазначають організатори фестивалю «Українська весна», раніше захід був створений лише як місце для перегляду культури східного сусіда, нині фестиваль став постійною платформою зустрічей локальних мистецьких кіл з українськими партнерами. «Головною місією організації Польща-Україна є гасло «Пізнай сусіда», - підкреслив почесний консул України в Познані Вітольд Горовський. А вже на зламі вересня – жовтня розпочнеться робота над підготовкою чергового фестивалю «Українська весна», так, щоб у травні, традиційно, у Познані знову панувала українська весна.

Фото naszwybir.pl



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

Этой ночью рашисты провели 10-часовую «шахедную» атаку по Украине - всего 13 «шахедов» было выпущено противником, все 13 БпЛА сбиты силами ПВО

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.