​Україна і Польща спільно боротимуться із туберкульозом на прикордонні - на Закарпатті побудують туберкульозну лікарню

Польща та Україна співпрацюють у межах проекту, метою якого є зменшення числа захворювань на туберкульоз на польсько-українському кордоні (RRTB). Захід співфінансує Європейський Союз з Програми «Польща-Білорусь-Україна», повідомляє Польське радіо.


Це гарний приклад співпраці, що розвивається. Головним викликом, що ставлять перед собою партнери проекту, є поліпшення важкої епідеміологічної ситуації у Закарпатській області в Україні. Для цього співпрацюють Департамент охорони здоров’я Закарпатської обласної державної адміністрації, Комунальне некомерційне підприємство «Обласний клінічний фтизіопульмонологічний лікувально-діагностичний центр» Закарпатської обласної державної адміністрації та регіональна (воєводська) клінічна лікарня імені Фридерика Шопена №1 у Ряшеві.

У Закарпатській області туберкульоз проявляється частіше, ніж у сусідніх державах, тобто: Польщі, Словаччині, Угорщині та Румунії. Це випливає із великого числа осіб з групи ризику, міграції, недостатньої розвиненої системи охорони здоров’я, зокрема відсутності сучасного обладнання для діагностування або належної підготовки туберкульозних лікарень. Недоліки служби охорони здоров’я пов’язані не лише з низьким рівнем виявлення туберкульозу, але й із захворюванням медичного персоналу.

Для поліпшення ситуації з українського боку у межах проекту буде створена туберкульозна лікарня на 100 ліжок у селі Нижня Апша на Закарпатті. Заклад отримає сучасне медичне обладнання. Після підготовки лікарі переймуть інноваційні підходи у виявленні, профілактиці та лікуванні туберкульозу. У свою чергу, у клінічній воєводській лікарні у Ряшеві модернізували медичне обладнання. Польська сторона поділиться теж з українською своїм досвідом профілактики і запобігання туберкульозу під час спільних вишкілів.

Партнери також готові до нових викликів, якими є нині захворювання на коронавірус. Український партнер підготував місця у лікарні, а також медичний персонал. У диспозиції є відділ інтенсивної терапії та реанімації зі спеціальним обладнанням. Його частково придбали за кошти проекту. У клінічній воєводській лікарні у Ряшеві персонал готується до впровадження нового обладнання, придбаного проектом. Це буде комп’ютерний томограф та цифровий рентгенівський апарат, що використовуватиметься, зокрема, для рентгенографії грудної клітки.

«Польсько-український проект у сфері протидії туберкульозу показує, наскільки важливою є співпраця поза кордонами», - заявила віце-міністр фондів та регіональної політики Анна Ґембіцька.

Фото polskieradio.pl



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

Этой ночью рашисты провели 10-часовую «шахедную» атаку по Украине - всего 13 «шахедов» было выпущено противником, все 13 БпЛА сбиты силами ПВО

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.