​«Нафтогаз» і «Енергоатом» хочуть ділитися українським газом і воднем з Європою

Українці пропонують Європі запаси газу та водню, вироблені за допомогою атомних електростанцій. «Нафтогаз» запрошує інвесторів до спільного видобутку корисних копалин. Незабаром має бути підписаний контракт «Енергоатому» на будівництво п'яти нових реакторів на Дніпрі за технологією американського Westinghouse, повідомляє Польське радіо.


«Зрозуміло, що Європі, Україні та світу потрібно більше газу», – сказав голова правління НАК «Нафтогаз України» Юрій Вітренко, відкриваючи Український газовий інвестиційний форум у Києві.

«Будучи однією з найбільших газових компаній Центральної та Східної Європи, ми хочемо взяти на себе відповідальність за безпеку поставок у регіоні», – стверджував Вітренко. За його словами, розвинена газова інфраструктура та географічне розташування дозволяють говорити про великий експорт водню на європейські ринки. Україна та Європейський Союз потребують стабільних джерел газу.

Україна повинна зіграти одну з ключових ролей у постачанні газу до Європи. «Ми маємо одну з найбільших та найрозгалуженіших мереж передачі у світі, як, наприклад, зі сховищами газу, окрім росії, – сказав голова «Нафтогазу». - Ми видобуваємо 13 мільярдів кубометрів газу на рік. Ми можемо збільшити ресурси до 600 мільярдів кубометрів за допомогою ресурсів у Чорному морі».

«Ми можемо збільшити видобуток до 24 мільярдів кубометрів газу на рік у наступне десятиліття», – сказав Вітренко в панельній дискусії. «За нинішніх рекордів цін здається, що кожна вартість видобутку буде виправданою, але професіонали розуміють і сподіваються, що цей божевільний період не триватиме занадто довго. Нам потрібна стійкість галузі та здатність наших клієнтів оплачувати рахунки».

За словами Юрія Вітренка, його компанія має стати інтегратором ринку газу, що заохочуватиме інвестиції та не конкуруватиме з іншими компаніями через необхідність максимально залучати іноземні організації для розвитку ринку газу на Дніпрі.

Вітренко також розповів про переговори щодо співпраці з іноземними партнерами. «Нафтогаз» підписав листи про наміри з новими підприємствами. «Енергоатом» та «Нафтогаз» мають співпрацювати на основі такого листа щодо виробництва та продажу водню.

Ще одна проблема – глибока декарбонізація енергетичного сектора. Це стане можливим лише за рахунок збільшення частки атома в суміші та використання природного газу та відновлюваних джерел енергії, – оцінив Петро Котін, президент «Енергоатома». Він нагадав, що його компанія має програму будівництва нових ядерних реакторів з американським Westinghouse.

«Незабаром ми підпишемо конкретні угоди з цього питання. Ми хочемо побудувати п'ять реакторів такого типу», – додав він. На його думку, ядерну енергію можна використовувати для виробництва водню, який потім міг би потрапити до Європи по газопроводах.

Варто нагадати, що Польща також говорить про будівництво атомних електростанцій 6-9 ГВт. Американський Westinghouse є одним з потенційних постачальників технологій. Тим часом, газ та водень з України також можуть потрапити на ринок Європейського Союзу маршрутом через Польщу.

Фото pixabay.com



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

Враг продолжает атаковать нашу страну с воздуха: двумя баллистическими ракетами Искандер М 16 ударными беспилотниками типа «шахед»

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.