Позачергове пленарне засідання Верховної Ради України 13 листопада 2013 року

plenar zasidan

 
13 листопада 2013 року відбулося позачергове пленарне засідання Верховної Ради України. Для участі у позачерговому засіданні зареєструвалося 307 народних депутатів. Не зареєструвалися представники фракції КПУ. Парламентарії привітали керівників Моніторингової місії Європейського парламенту Пета Кокса та Александра Кваснєвського, які перебували у ложі для гостей.


Голова Верховної Ради України Володимир Рибак, відкривши ранкове засідання, на вимогу фракцій "Батьківщина" і "УДАР" оголосив перерву.

В.Рибак запросив керівників депутатських фракцій у кабінет Голови Верховної Ради України для проведення консультацій з питань порядку денного.

Після закінчення перерви В.Рибак поінформував про результати засідання керівників депутатських фракцій.

Головуючий надав слово Геннадію Васильєву, голові Тимчасової робочої групи з підготовки законопроекту щодо можливості лікування за кордоном осіб, засуджених до позбавлення волі.

Г.Васильєв, доповідаючи про підготовку законопроекту, зазначив, що в основу роботи робочої групи було покладено принцип досягнення консенсусу, запропонований керівниками Моніторингової місії Європейського парламенту П.Коксом та А.Кваснєвським.

"Для того, щоб вийти на узгоджений законопроект, було запропоновано визначитися з його базовими положеннями. Це стосувалося внесення змін до Кримінального, Кримінально-процесуального, Кримінально-виконавчого кодексів. Коли стали узгоджувати й ці позиції, виявилося, що тільки третина з них знаходять загальну підтримку. Окремі очевидні питання, такі, як внесення змін до КПК чи Кримінально-виконавчого кодексу, зовсім не сприймалися. По-суті ми втратили день і ні до чого не прийшли.

З чим ми всі погодилися - так це з тим, щоб зміни до закону стосувалися відстрочення, перерви покарання для проходження лікування за кордоном. Але вже на наступний день на чергове засідання робочої групи опозицією був представлений новий законопроект про умовно-дострокове звільнення від покарання у зв'язку з необхідністю лікування за кордоном. При цьому, такі принципові питання, як медичний висновок установи, де засуджена людина проходила лікування з рекомендаціями подальшого лікування за кордоном, зобов'язання такої людини після лікування повернутися та продовжити відбування покарання й інші питання, залишилася поза увагою.

Подальше обговорення всіх цих питань позитивних результатів не дали, тому в робочої групи узгоджений законопроект відсутній", - повідомив Г.Васильєв.

Про позиції депутатських фракцій доповіли їхні керівники.

Голова фракцій "Батьківщина" Арсеній Яценюк висловив жаль з приводу того, що Партія регіонів відмовилася розглядати законопроекти, які стосуються лікування Юлії Тимошенко. За його словами, йому сьогодні "офіційно передали відповідь Адміністрації Президента Віктора Януковича про те, що Президент України не збирається приймати ніяких актів щодо помилування Юлії Тимошенко. І це є чітка відповідь, чи готовий Віктор Янукович підписувати Угоду з Європейським Союзом".

А.Яценюк також повідомив, що "опозиція неодноразово була на робочих групах і зверталася до політичних опонентів - виконайте вказівку вашого Президента, який сказав про те, що треба прийняти закон. Жодної пропозиції від Партії регіонів станом на сьогоднішній ранок не було".

А.Яценюк заявив, що "опозиція вимагає від Президента України прийняти політичне рішення про підписання Угоди і ухвалити три необхідні закони для європейської інтеграції України".

Керівник фракції "УДАР" Віталій Кличко зазначив, що "чим менше часу залишається до саміту у Вільнюсі, тим більш зрозумілим стає те, що сьогоднішня влада не бажає підписувати Угоду про асоціацію".

За словами В.Кличка, "питання Тимошенко Янукович може вирішити одним розчерком пера. Президент Янукович забуває, євроінтеграція це не його заслуга, - це вимога українського суспільства і воно ще скаже своє слово".

В.Кличко заявив: "якщо влада зірве підписання Угоди про асоціацію, тоді її обов'язково підпише новий Президент. І новий Президент зробить все, щоб європейські стандарти життя були втілені в Україні, і щоб кожен громадянин України зміг відчути на собі європейські зміни".

Голова фракції ВО "Свобода" Олег Тягнибок зазначив, що "опозиційні сили дали чи не останній шанс партії влади, щоб реабілітуватися перед українським суспільством".

"Ми дали вам можливість, щоби сьогодні ви могли проголосувати за необхідні законопроекти, які від нас так чекає європейські співтовариство, наші європейські партнери. Відповідно ми сьогодні апелюємо до вас, Партіє регіонів - дайте шанс Україні, дайте шанс українцям на інше, краще, реальне майбутнє, на завтрашній день, щоб ми могли спокійно дивитися у майбуття", - заявив О.Тягнибок.

Керівник фракції Партії регіонів Олександр Єфремов зазначив, що "сьогодні Україна пройшла більшу частину шляху до підписання угоди про асоціацію з Європейським Союзом. Залишилося зробити останні кроки, які виведуть нашу державу на більш високий рівень відносин з Євросоюзом".

За словами О.Єфремова, "на цьому шляху ми зіткнулися з серйозними перешкодами, які загрожують зупинити рух 46-мільйонної країни до європейської сім'ї. Усе суспільство знає, з чим пов'язані ці проблеми".

"У цьому зв'язку у мене є запитання до представників опозиційної частини залу: що відбувається у ваших лавах? Ми з вами чітко домовлялися, що головним пріоритетом у законодавчій роботі Верховної Ради України є євроінтеграційна складова. Та, незважаючи на досягнуту домовленість, ви постійно перешкоджали виконанню узгодженої з Євросоюзом дорожньої карти. Без вас ми прийняли: Кримінально-процесуальний кодекс, закон про адвокатуру, про створення національного превентивного механізму протидії катуванням, внесли зміни до Конституції у напрямку забезпечення незалежності суддів та підвищення ролі Рахункової палати. Ми завершили перший етап модернізації законодавства для спрощення візового режиму, прийнято комплекс законів щодо захисту інтелектуальної власності. Фактично, всі законопроекти, які стосуються адаптації правової системи України до європейських критеріїв, ми голосували без вас.

На сьогодні Верховній Раді залишилося ухвалити три закони: про прокуратуру, про вибори до Верховної Ради і про лікування засуджених за кордоном. І тут ми вперлися в глуху стіну. У законопроекті про прокуратуру і про вибори представники опозиційних фракцій подали вже близько 500 поправок, тим самим заблокувавши можливість їх прийняття не тільки сьогодні, але й найближчим часом", - зазначив керівник фракції Партії регіонів.

О.Єфремов заявив: "Президент України вніс проект закону про прокуратуру, погоджений з європейськими експертами, і фракція Партії регіонів готова за нього голосувати.

Ми підготували і внесли законопроект про внесення змін до закону про вибори народних депутатів - і також готові віддати за нього голоси.

А що стосується закону про лікування засуджених за кордоном, то ми готові розглядати і його у тому варіанті, який підготує створена Верховною Радою робоча група. Якщо ви включаєтеся в цю роботу, шлях до Європи для нашої держави відкритий".

Голова Верховної Ради України Володимир Рибак після виступів керівників фракцій зазначив, що проект закону щодо можливості лікування за кордоном осіб, засуджених до позбавлення волі, Тимчасовою робочою групою до розгляду Верховною Радою не підготовлений. "А Комітет разом з керівником комітету прийняв рішення, що всі законопроекти, які стосуються лікування, направити робочій групі на доопрацювання ", - сказав він.

В.Рибак стосовно розгляду двох інших питань порядку денного - проектів законів про прокуратуру і щодо вдосконалення законодавства з питань проведення виборів, повідомив, що вони комітетами теж не підготовлені. За його словами, "до них стільки поправок, що їх місяць треба розглядати в комітетах".

В.Рибак нагадав, що згідно з Регламентом Верховної Ради, час подачі депутатами поправок до цих проектів триває до 18 години 15 листопада.

"За такої ситуації відповідно до Регламенту і Конституції ми не можемо позбавляти депутатів права подавати свої пропозиції до законопроектів. Таким чином, з трьох питань, які ініційовані для розгляду на позачерговому засіданні Верховної Ради, два не можуть бути розглянуті, бо там багато поправок, а третє ще не підготовлено робочою групою", - зазначив він.

Головуючий закрив позачергове пленарне засідання.

Наступне чергове засідання третьої сесії відбудеться у вівторок, 19 листопада, повідомляє Інформаційне управління ВР України.

Запис позачергового пленарного засідання Верховної Ради України 13 листопада 2013 року



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

Этой ночью рашисты провели 10-часовую «шахедную» атаку по Украине - всего 13 «шахедов» было выпущено противником, все 13 БпЛА сбиты силами ПВО

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.