Пленарне засідання Верховної Ради України 22 листопада 2013 року

vistup azarova

 

У п'ятницю, 22 листопада, завершився черговий пленарний тиждень третьої сесії. Верховної Ради сьомого скликання. Голова Верховної Ради України Володимир Рибак, відкривши ранкове засідання, повідомив, що у пленарному засіданні беруть участь члени Кабінету Міністрів на чолі з Прем'єр-міністром М.Азаровим.


Головуючий нагадав: у пленарні тижні щоп'ятниці проводиться година запитань до Уряду. Представники депутатських фракцій внесли пропозицію заслухати інформацію Кабінету Міністрів щодо розвитку промисловості в Україні та формування державного бюджету на 2014 рік. Відповідатимуть на запитання Міністр промислової політики Михайло Короленко і міністр фінансів Юрій Колобов.

В.Рибак надав слово Прем'єр-міністрові Миколі Азарову для інформації.

"Рішення призупинити підготовку підписання Угоди про асоціацію і зону вільної торгівлі з Європейським Союзом важке, але єдино можливе у тій ситуації, яка склалася в Україні", - зазначив М.Азаров.

Прем'єр-міністр звернувся до представників опозиції, які заважали йому говорити, з проханням послухати його.

"Це рішення продиктоване виключно економічними причинами і носить тактичний характер, ні скільки не змінюючи стратегічного напряму розвитку України, закріпленого у Законі "Про засади внутрішньої і зовнішньої політики", - продовжив Глава Уряду.

М.Азаров зазначив, що Уряд послідовно виконував стратегічне завдання наблизити Україну до європейських стандартів, проводячи важкі, але необхідні нашому суспільству перетворення. "І на цьому шляху ми за загальним визначенням пройшли більше ніж за десятиріччя до цього. Перетворення здійснювалися у вкрай несприятливих умовах рецесії світової економіки, тривалого падіння попиту на українські товари на зовнішніх ринках, неймовірно високих цін на газ, за що ми вам дякуємо, а також тяжких виплат зовнішніх боргів, включаючи величезний борг за кредитами МВФ, отриманого у 2008-2009 роках, за який ми вам також дякуємо", - сказав він.

Прем'єр-міністр відзначив, що "в цих умовах уряду вдавалося проводити політику фінансово-економічної стабільності, соціального захисту і модернізації вітчизняного виробництва. Але, ми впритул підійшли до межі, коли скорочені ресурси для розвитку, постало питання про нові рішучі заходи, без яких країну очікує значне соціально-економічне потрясіння. Ми відверто говорили нашим людям про загрози такого сценарію".

"Як ми можемо ігнорувати такі реалії? - запитав М.Азаров, звертаючись до народних депутатів, - Скорочення на 19% виробництва хімічної продукції через нерентабельні ціни на газ, перш за все. На 14% обсягів виробництва у машинобудівному комплексі, у металургійному виробництві - на 6%. Зменшення індексу будівельної продукції на 16%.

Як ми можемо ігнорувати те, що поточного року експорт товарів з України до Росії зменшився приблизно на 2 млрд. доларів? Суттєво скоротилися експортні поставки до таких важливих для української економіки країн як Індія - на 15,6%, Індонезія - на 31,4%, Республіка Корея - на 65%. Вони, що проти нас санкції вводили?

Це не мертві цифри статистики. Це - скорочення по живому тисяч робочих місць, скорочення затримки заробітних плат, соціальних допомог. Водночас - це неможливість проводити модернізацію виробництва", - наголосив Прем'єр-міністр.

М.Азаров далі зазначив, що не можна ігнорувати той факт, що "країни Митного союзу прийняли рішення виключити режим вільної торгівлі для України у тому випадку, якщо Україна створить зону вільної торгівлі з ЄС".

За його словами, нещодавно рейтингове агентство Fitch знизило кредитний рейтинг України. Головною причиною зниження рейтингу незалежні експерти визначили неврегульованість торгово-економічних відносин з РФ. Для аналітиків авторитетного агентства очевидно, що зараз це корінна проблема фінансово-економічного стану України.

Прем'єр-міністр запитав: "що компенсує нам величезні втрати від закриття ринків Митного союзу? Що я вас питаю?"

Він повідомив, що на це питання, уряд не отримав реалістичної відповіді.

М.Азаров зазначив, що "останньою краплею стала позиція МФВ, викладена в листі, отриманого Урядом 20 листопада". "МВФ висунув вимоги надання кредиту в розмірі необхідного для погашення боргів самому МВФ. Ось ці вимоги: майже вдвічі підвищити тарифи на житлово-комунальні послуги для громадян, заморозити заробітні плати, пенсії, соціальну допомогу на існуючому рівні, суттєво скоротити витрати бюджету, ліквідувати пільгові режими оподаткування для сільгоспвиробників, а також ряд вимог монетарної політики, за які я навіть не кажу.

Я хочу запитати вас, так званих лідерів опозиції, відповідайте народу України: ви згодні з такими вимогами? Я не згоден. Я говорю відверто народу України: я, як Прем'єр-міністр не згоден. А якщо ви згодні, якщо ви згодні, скажіть", - запитав він.

За словами М.Азарова, з огляду на викладене, очевидно, що на перше місце для уряду постало питання відновлення нормальних відносин з Російською Федерацією. Та врегулювання всіх спільних питань.

"Головним приводом для ускладнень відносин і запровадження захисних заходів з боку Росії став можливий режим вільної торгівлі з потужним ринком Європейського Союзу. Наші партнери занепокоєні можливим безмитним ввезенням через територію країни європейських товарів і значними економічними втратами від цього.

Тому, ми запропонували провести переговори для врегулювання питань, які викликають суперечності у тристоронньому форматі за участі України, Європейського Союзу та Росії. Це надзвичайно важливе міжнародне питання в умовах світової рецесії, що продовжується.

Після довгих складних переговорів Російська Федерація дала згоду на проведення таких переговорів, але очевидною умовою їх проведення є те, що вони відбудуться до підписання Угоди про зону вільної торгівлі з ЄС. Проведення переговорів дасть можливість зняти протиріччя і продовжити рухатись визначеним стратегічним шляхом без катастрофічних втрат для економіки і громадян України", - зазначив М.Азаров.

Прем'єр-міністр, завершуючи виступ, заявив: "Президент і уряд України будуть і надалі проводити курс реформ європейської інтеграції та розвитку співробітництва з усіма нашими стратегічними партнерами".

Представники опозиційних фракцій під час виступу Прем'єр-міністра почали оточувати трибуну для виступів і урядову ложу.

Народні депутати з фракції Партії регіонів перешкоджали їм.

Після закінчення виступу Прем'єр-міністр М.Азаров попрощався з Головою Верховної Ради України В.Рибаком і залишив зал.

Члени Кабінету Міністрів під вигуки опозиції "Ганьба!" залишили сесійний зал.

Голови Верховної Ради України В.Рибак достроково закрив пленарне засідання через неможливість далі продовжувати роботу.

25-29 листопада народні депутати працюватимуть з виборцями.

Наступне пленарне засідання третьої сесії відбудеться у вівторок, 3 грудня, повідомляє Інформаційне управління ВР України.

Відео повного виступу Азарова (без купюр)



Коментарі

  +0 #1 дед 22 нояб. 2013 г., 21:03:49
та шо вони там прцюють?? ЗлыднI!!

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

Враг продолжает атаковать нашу страну с воздуха различными средствами нападения и в прошедшую ночь применил 13 ударных «шахедов»

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.