Пленарне засідання Верховної Ради України 6 лютого 2014 року

plenar zasidan

 
6 лютого 2014 року відбулося пленарне засідання четвертої сесії Верховної Ради України сьомого скликання. Голова Верховної Ради України Володимир Рибак на початку ранкового засідання нагадав, що учора було обговорено проект постанови про календарний план з пропозицією Комітету з питань Регламенту, депутатської етики та забезпечення діяльності Верховної Ради України. Він також нагадав, що рішення вчора не було прийнято, але, за його словами, "парламент повинен прийняти і Календарний план своєї роботи на четверту сесію, і затвердити порядок денний четвертої сесії".


Народні депутати 235 голосами "за" затвердили календарний план проведення четвертої сесії. У голосуванні не брали участь представники опозиційних фракцій.

Головуючий сказав, що необхідно обговорити і прийняти рішення по проекту постанови про порядок денний четвертої сесії Верховної Ради України сьомого скликання. Він повідомив, що в порядок денний включені всі питання, зареєстровані станом на 6 лютого цього року, і поставив на голосування проект постанови з додатками 1 і 2, розділами 1 і 2.

Верховна Рада 237 голосами затвердила порядок денний четвертої сесії.

В.Рибак сказав, що "сьогодні дуже багато людей ждуть, що Верховна Рада розгляне питання по конституційній реформі" і повідомив, що на дану хвилину такого закону у парламенті немає. "Не зареєстровано жодного закону по конституційній реформі. А люди ждуть, людей обманювати ми не маємо права", - наголосив він і запропонував створити Тимчасову спеціальну комісію Верховної Ради України з питань підготовки та узгодження законопроекту про внесення змін до Конституції України (щодо повернення до парламентсько-президентської форми правління).

Головуючий також повідомив, що переговори, які декілька днів проводилися в кабінеті Голови Верховної Ради, результату не дали. "Сьогодні є пропозиції по змінах до Конституції у Комуністичної партії, є різні пропозиції в опозиційних фракціях, є пропозиції у Партії регіонів. Тому, нам треба створити тимчасову комісію з представників усіх політичних сил, які є в парламенті, долучити до роботи в цій комісії фахівців, представників Президента України, тому що йому прийдеться підписувати цей закон. В стислі строки треба підготувати цей законопроект, розглянути в сесійній залі та прийняти рішення. Іншого шляху сьогодні немає", - зазначив він і надав слово представникам депутатських фракцій.

Представник фракції Партії регіонів Валерій Писаренко зазначив, що відповідний проект постанови (про створення Тимчасової спеціальної комісії) напрацьований під час Погоджувальної ради за участю всіх керівників фракцій, а також відповідних фахівців.

"Що нам дозволить зробити ця комісія? Вона дозволить не наробити помилок, які були зроблені у 2004 році, коли з порушенням процедури були внесені зміни до Конституції", - сказав він.

За словами В.Писаренка, "сьогодні є єдиний вірний шлях - це конституційна процедура, закріплена розділом XIII Конституції України, що дозволить парламенту вирішити ту суспільно-політичну кризу, яка існує, і зробити зміни до Конституції, які не тільки будуть сприйняті суспільством і світовою спільнотою".

Народний депутат також зазначив, що конституційна процедура передбачає розроблення тексту Конституції, направлення його до Конституційного Суду для отримання висновку. Після цього ухвалення 226 голосами в сесійній залі в першому читанні і на наступній черговій сесії ухвалення Конституції в 300 голосів і її підписання Президентом. "Лише такий спосіб дозволить нам вирішити те завдання, яке сьогодні ставить перед нами суспільство і яке очікують від українського парламенту", - наголосив він.

Керівник фракції Всеукраїнського об'єднання "Свобода" Олег Тягнибок пояснив, чому опозиція не зареєструвала жодного законопроекту щодо конституційної реформи. "Немає гарантій від більшості, що вона проголосує за цей чи інший законопроект. А оскільки наш Регламент не передбачає того, щоб кілька разів протягом однієї сесії ставити питання на голосування, тому і немає сенсу вносити будь-яке питання сюди в зал для того, щоб отримати негативне голосування. Бо при будь-якому негативному голосуванні один раз, наступного разу ми до цього питання зможемо повернутися тільки у вересні-місяці. А конституційна реформа - це не тільки справа опозиції, це справа всього парламенту. І тут мусить бути консенсус, і тут мусять бути гарантії від більшості, що вона дасть відповідну кількість голосів", - зазначив він.

О.Тягнибок сказав, що для зняття напруги в українському суспільстві і ліквідації суспільно-політичної кризи, яка є дуже складною в Україні, необхідно терміново сьогодні-завтра провести конституційну реформу; запросити Генерального прокурора до Верховної Ради для звіту щодо розслідування кримінальних справ і того, чи взагалі вони відкриті щодо вбивств мирних протестувальників, щодо викрадення людей по Україні, щодо фактів катувань мирних протестувальників, щодо фактів мародерства, спалення машин, знищення майна простих громадян України, а також ухвалити зміни і доповнення до Закону "Про декриміналізацію".

Представник фракції КПУ Адам Мартинюк зазначив, що в суспільстві назріла необхідність серйозних змін у Конституції. Він наголосив: "якщо вносити зміни в конституційний спосіб, то створення такої спеціальної комісії необхідно для того, щоб узгодити всі моменти" і повідомив, що фракція КПУ підтримує цю пропозицію.

Представник фракції "УДАР" Ірина Геращенко зазначила, що "таких комісій тут уже існує 50 і їх КПД дорівнюється нулю. Жодна з них нічого хорошого не зробила. Тому ми категорично проти цього сценарію, знову-таки написаного не у Верховній Раді, а на Банковій, щоб заговорити цей процес".

"Ми вимагаємо, щоб парламент став нарешті суб'єктом прийняття рішень", - наголосила вона і повідомила, що фракція пропонує прийняти закон про повну амністію політв'язнів без усіляких умов, а також переглянути і виправити рішення Конституційного Суду від 2010 року.

Керівник фракції "Батьківщина" Арсеній Яценюк повідомив, що зараз декілька тисяч людей рухаються до Верховної Ради з вимогою до більшості прийняти нову українську Конституцію. Він також повідомив, що опозиція підготувала проект нової Конституції, яка, за його словами, " чітко відповідає вимогам, які ставив український народ, і яка відповідає тим критеріям, які поставила Венеціанська комісія".

"За нашою редакцією Конституції, яка очікується до прийняття всіма українцями, Президент України позбавляється диктаторських і імператорських повноважень, парламент України призначає уряд, Генерального прокурора, голову Служби безпеки, всіх членів Кабінету Міністрів України і від імені народу України виступає як єдиний законодавчий орган. Будь-які спроби затягнути цей процес через створення різного роду комісій і робочих груп призведуть тільки до ескалації конфлікту", - заявив А.Яценюк.

В.Рибак після виступів ще раз нагадав, що на дану хвилину законопроекту про внесення змін до Конституції України щодо повернення до парламентсько-президентської форми правління в Верховній Раді не має і не зареєстровано. "І коли лунають тут пропозиції ставити на голосування, то ставити немає чого", - зазначив він і оголосив перерву, запросивши керівників депутатських фракцій у кабінет Голови Верховної Ради.

В.Рибак після закінчення перерви повідомив, що всі керівники фракцій погодилися не голосувати і не утворювати Тимчасову спеціальну комісію Верховної Ради з питань повернення до парламентсько-президентської форми правління. За його словами, причиною цього є те, що три опозиційні фракції не дають своїх представників до складу цієї тимчасової комісії, і керівники фракцій наполягають, що вони самі здатні разом з депутатами і з фахівцями підготувати узгоджений варіант змін до Конституції. На це потрібно декілька днів.

Головуючий нагадав, що наступного тижня народні депутати згідно Календарного плану працюватимуть у фракціях і у комітетах. "Є дуже багато питань, які потрібно ретельно розглянути в комітетах, а також розглянути й той закон, який буде напрацьований в найближчий час - завтра, післязавтра та у суботу і неділю. Тому є така можливість, що прийдеться прийняти рішення по готовності цього узгодженого законопроекту на позачерговому засіданні Верховної Ради наступного тижня", - зазначив він і повідомив, що вечірнього засідання сьогодні й пленарного засідання у п'ятницю не буде.

В.Рибак запросив керівників фракцій до себе у кабінет, звернувся до народних депутатів з проханням попрацювати сьогодні і завтра у комітетах і закрив ранкове засідання, повідомляє Інформаційне управління ВР України.



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

Враг продолжает атаковать нашу страну с воздуха различными средствами нападения и в прошедшую ночь применил 13 ударных «шахедов»

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.