Визвольна Рада

plenar zasidan

 
У понеділок 24 лютого 2014 року відбулося пленарне засідання Верховної Ради України сьомого скликання. Для участі у пленарному засіданні зареєструвалося 292 народних депутатів. Голова Верховної Ради України Олександр Турчинов, відкривши пленарне засідання, повідомив про вихід зі складу фракції партії регіонів народних депутатів Леоніда Клімова і Михайла Опанащенка.


О.Турчинов повідомив про сформування у Верховній Раді депутатської групи "Економічний розвиток", до складу якої увійшло 33 народних депутати. Головою групи обрано народного депутата А.Кінаха.

Народні депутати оплесками привітали олімпійську чемпіонку з біатлону Олену Підгрушну, яка перебувала на балконі.

Парламентарії приступили до розгляду питань порядку денного.

Проект постанови про вшанування учасників збройних конфліктів під час мирних акцій протесту доповіла народний депутат Ірина Фаріон. Вона зазначила, що упродовж листопада 2013 - лютого 2014 року в Україні відбувалися збройні конфлікти між мирними громадянами та представниками правоохоронних органів і найманими злочинцями.

Під час цих збройних конфліктів загинули десятки людей, які віддали свої життя за український народ і майбутнє незалежної України.

І.Фаріон запропонувала вшанувати полеглих героїв України. Проектом постанови передбачено доручити наступному Президентові України присвоїти звання "Герой України" полеглим під час збройних конфліктів упродовж листопада 2013 - лютого 2014 року в Україні.

Верховна Рада 346 голосами прийняла проект постанови в цілому з поправкою "звернутися з пропозицією до наступного Президента України присвоїти звання "Герой України" полеглим під час збройних конфліктів упродовж листопада 2013 - лютого 2014 року в Україні".

Народні депутати хвилиною мовчання вшанували пам'ять всіх загиблих.

Парламентарії розглянули два проекти постанов про реагування на факти порушення суддями Конституційного Суду України присяги судді.

Народний депутат Юрій Дерев'янко доповів перший проект постанови. Він зазначив, що 30 вересня 2010 року Конституційний Суд України виніс Рішення N20-рп/2010 у справі за конституційним поданням 252 народних депутатів щодо відповідності Конституції України (конституційності) Закону "Про внесення змін до Конституції України" від 8 грудня 2004 року №2222-IV (справа про додержання процедури внесення змін до Конституції України), яким у неконституційний спосіб, привласнивши повноваження Верховної Ради України, змінив Конституцію України. "Цим Рішенням Конституційний Суд України порушив засадничий конституційний принцип народовладдя, змінив конституційний лад України, порушив конституційний принцип розподілу влад", - наголосив доповідач.

Ю.Дерев'янко констатував, що судді Конституційного Суду України, які приймали вищевказані Рішення, порушили приписи статей 3, 19, 147-153 Конституції України, що є незабезпеченням верховенства Конституції України, порушенням обов'язку захищати конституційний лад держави, конституційні права та свободи людини і громадянина, і суперечить змісту присяги судді Конституційного Суду України, чесному і сумлінному виконанню обов'язків судді Конституційного Суду України.

Доповідач запропонував звільнити за порушення присяги суддів Конституційного Суду України: Головіна Анатолія Сергійовича; Колоса Михайла Івановича; Маркуш Марію Андріївну; Овчаренка Вячеслава Андрійовича; Пасенюка Олександра Михайловича.

Проектом пропонується в.о. Президенту України звільнити за порушення присяги суддів Конституційного Суду, які були призначені Президентом України: Бауліна Юрія Васильовича; Вдовіченка Сергія Леонідовича.

Ю.Дерев'янко також зазначив, що проектом передбачається запропонувати Раді суддів України у триденний строк скликати позачерговий з'їзд суддів України, на якому розглянути питання звільнення за порушення присяги суддів Конституційного Суду, які були призначені з'їздом суддів України: Бринцева Василя Дмитровича, Гультая Михайла Мирославовича; Запорожця Михайла Петровича; Сергейчука Олега Анатолійовича; Шапталу Наталю Костянтинівну.

Аналогічний проект постанови доповів народний депутат О.Ляшко.

Народні депутати висловилися на підтримку проектів постанов та погодилися з необхідністю оновлення Конституційного Суду.

У виступах зазначалося, що саме ці судді поклали початок тим подіям, які відбулися на вулицях Києва в останні дні і в результаті яких загинули люди. Тому вони перші повинні відповідати.

Наголошувалося також на тому, що у проектах є чіткий конституційний спосіб звільнення цих суддів, факти порушення ними присяги є очевидними і встановленими.

"Ми зобов'язані дати оцінку діям суддів, які порушили присягу і підштовхнули України до громадянського протистояння", - наголошували вони.

Парламентарії внесли низку пропозицій до проекту постанови народного депутата Ю.Дерев'янка.

Верховна Рада 307 голосами прийняла проект постанови в цілому.

Уповноважений по контролю за діяльністю Генеральної прокуратури Олег Махніцький поінформував про заходи, проведені прокуратурою. Він зазначив, що сьогодні визначаються підозри у справі проти перших посадових осіб держави і правоохоронних органів за організацію масових вбивств. За його словами, у цій справі фігурує і буде оголошено підозру близько 50 особам. "Розпочате розслідування у цьому провадженні за фактом вчинення умисного вбивства 74 громадян України у місті Києві під час акцій масового протесту за ознаками злочину, передбаченого статтею про навмисне вбивство при обтяжуючих обставинах. У ньому об'єднано 74 провадження щодо вбивства учасників мирного протесту. Для проведення досудового розслідування створено слідчу групу, до складу якої увійшли слідчі з особливо важливих справ. У кримінальному провадженні на цей час виконано низку розшукових та слідчих дій, направлено доручення щодо встановлення свідків та осіб, які їх вчинили", - повідомив він.

О.Махніцький також зазначив, що зараз проводяться слідчі дії з інших кримінальних справ, які були закриті, а тепер знову відкриті, порушуються нові справи за ознаками злочину "тероризм".

О.Махніцький повідомив, що проведеною перевіркою у Генеральній прокуратурі щодо кадрових питань з'ясовано, що під час проведення масових акцій і вчинення владою репресій до працівників прокуратури, які були інструментами репресій, за вчинені ними дії проти українського народу, керівництвом Генеральною прокуратурою виносилися заохочення.

Головуючий, враховуючи повідомлення, які прозвучали, дав доручення надати Прикордонній службі перелік підозрюваних у масових вбивствах громадян та фактах масштабної корупції, щоб не дати можливість цим громадянам залишити територію України.

Це рішення, за словами головуючого, буде оформлено постановою.

Народні депутати включили до порядку денного і розглянули проект закону про внесення змін до додатка №3 до Закону "Про Державний бюджет України на 2014 рік" (щодо видатків на проведення виборів Президента України).

Парламентарії проголосували за застосування процедури ad hoc без його обговорення.

Голова Комітету з питань бюджету Євгеній Геллєр доповів законопроект, яким пропонується збільшити на 1 мільярд 965,5 млн. гривень видатки споживання загального фонду Центральної виборчої комісії на фінансування нової бюджетної програми "проведення виборів Президента України" та одночасно зменшити на цю ж суму видатки споживання загального фонду Міністерству фінансів (загальнодержавні витрати) на бюджетну програму "обслуговування та погашення зобов'язань за залученими коштами під державні гарантії для здійснення капітальних видатків розпорядниками бюджетних коштів".

Він зазначив, що необхідність прийняття законопроекту зумовлена прийняттям Верховною Радою рішення про призначення позачергових виборів Президента України на 25 травня 2014 року.

Верховна рада 352 голосами "за" прийняла законопроект в цілому.

Народні депутати перенесли на завтра розгляд питання про Римський статут міжнародного кримінального суду у зв'язку з необхідністю його доопрацювати.

Парламентарії розглянули кадрові питання.

Верховна Рада призначила Гвоздя Віктора Івановича Уповноваженим по контролю за діяльністю розвідок в Україні.

В.Гвоздь зазначив, що бачить своє головне завдання в координації діяльності розвідок, які зараз деморалізовані. За його словами, розвідки мають працювати чітко і спокійно, щоб захищати Україну від зовнішніх загроз.

Верховна Рада звільнила Ігоря Соркіна з посади Голови Національного банку України на підставі його заяви про відставку.

Парламент 310 голосами призначив на посаду Голови Національного банку України народного депутата Степана Кубіва.

С.Кубів зазначив, що ця посада для нього не нагорода, а велика відповідальність. Він пообіцяв прозорість роботи Національного банку і попросив завтра доповісти про ситуацію на ринках і в банківській системі.

Уповноважений по контролю за діяльністю Генеральної прокуратури Олег Махніцький поінформував про кримінальну справу Дмитра і Сергія Павлюченків. Він сказав, що дав вказівку витребувати цю справу, вивчити її і пообіцяв, що батько і син Павлюченки будуть звільнені з-під варти найближчими днями.

Верховна Рада звільнила Якименка Олександра з посади Голови Служби безпеки України, прийнявши відповідну постанову.

Іншою постановою на посаду Голови Служби безпеки України було призначено Валентина Наливайченка.

В.Наливайченко зазначив, що бачить своїм завданням "зупинити все, що загрожує безпеці кожної людини в країні та зупинити розбалансованість і нескоординованість всієї правоохоронної системи держави".

Верховна Рада призначила на посаду Генерального прокурора України Олега Махніцького.

Парламент прийняв постанови, якими звільнено Королевську Н.Ю. від виконання обов'язків Міністра соціальної політики України, а Новохатька Л.М. - від виконання обов'язків Міністра культури.

У зв'язку із зафіксованим фактом неособистого голосування народними депутата учора під час голосування за постанову про звільнення Табачника Д.В. від виконання обов'язків Міністра освіти і науки ця постанова була переголосована. Рішення прийнято 249 голосами "за".

Народні депутати включили до порядку денного і розглянули проект постанови про звільнення політв'язнів, яким передбачалося дати доручення Генеральній прокуратурі звільнити політичних в'язнів, які були незаконно засуджені попередньою владою.

Постанову було прийнято 316 голосами "за".

О.Турчинов оголосив перерву у пленарному засіданні до 10 години ранку 25 лютого, повідомляє Інформаційне управління ВР України.



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Этой ночью рашисты провели 10-часовую «шахедную» атаку по Украине - всего 13 «шахедов» было выпущено противником, все 13 БпЛА сбиты силами ПВО

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.