Пленарне засідання Верховної Ради України 28 березня 2014 року

plenar zasidan

 
У п'ятницю, 28 березня 2014 року, відбулося пленарне засідання Верховної Ради України сьомого скликання. Голова Верховної Ради України Олександр Турчинов, відкривши ранкове пленарне засідання, повідомив, що учора, 27 березня, під час засідання Генеральної Асамблеї ООН більшість держав підтримали Резолюцію про територіальну цілісність України, засудивши агресію Російської Федерації.


"Для нашої держави дуже важливе це рішення Генеральної Асамблеї ООН і підтримка всього цивілізованого світу", - зазначив він і нагадав, що учора в парламенті також приймались дуже важливі рішення.

О.Турчинов подякував всім народним депутатам, які проголосували за важкий пакет жорсткої економії, необхідний для стабілізації ситуації у нашій країні.

Голова Верховної Ради також подякував народним депутатам за прийнятий учора законопроект, яким, зокрема, розпочато процес відновлення довіри до судової системи, та за схвалення в цілому Закону "Про гарантії працівникам на час виконання ними обов'язків щодо мобілізації", який забезпечить можливість для проведення мобілізації.

О.Турчинов зазначив, що на шляху стабілізації нашої країни стоїть агресія Російської Федерації. "Спроба дестабілізувати ситуацію в східних і південних регіонах проводилася протягом останнього місяця. Але вони не отримали очікуваний результат. Вони не змогли розпалити пожежу сепаратизму в наших регіонах. І тому відбувається спроба дестабілізувати ситуацію в серці України - Києві. Саме таке завдання ставить політичне керівництво Російської Федерації перед своїми спецслужбами", - наголосив він і повідомив, що учора свідомо або не свідомо деякі громадяни спробували створити провокацію біля Верховної Ради.

"Я хочу сказати всім, що український парламент - це фундамент легальної української влади. Це фундамент, без якого в Україні влада існувати не може. Подобається парламент, не подобається, але іншого парламенту сьогодні в Україні не існує. І для тих, хто хоче змінити парламент, є тільки один шлях - голосувати на виборах. На чесних, прозорих, демократичних виборах обрати тих народних депутатів, яким вони довіряють. Іншого шляху, силового тиску, провокацій - сьогодні не існує. Це шлях веде до катастрофи країни, це шлях проти власної держави, це шлях на підтримку агресора, який концентрує свої збройні сили на кордонах нашої країни", - наголосив він.

О.Турчинов звернувся до всіх громадян: "Шановні співвітчизники, Майдан стояв за те, щоб всі були рівні перед законом, щоб всі були рівними перед нашою Конституцією. І тому або ми захистимо закон і зможемо на цьому фундаменті відновити демократичну європейську могутню країну, або ми перекреслимо закон і зруйнуємо нашу державу. Всі рівні перед законом, і за порушення закону всі повинні відповідати, Без обмежень, без виключень, без особливих політичних, корпоративних дивідендів. В Україні буде панувати закон і всі громадяни повинні цей закон захищати".

Головуючий звернув увагу на проблему, яка виникла навколо загибелі Олександра Музичка в Рівненській області, якого більше людей знають як Сашка Білого. Він зазначив, що Верховна Рада повинна забезпечити чітку і прозору перевірку обставин загибелі цієї людини.

О.Турчинов запропонував прийняти проект постанови про утворення Тимчасової слідчої комісії з розслідування обставин загибелі О.Музичка. Він запропонував обрати головою цієї комісії народного депутата Ю.Дерев'янка і залучити до роботи в ній трьох представників громадських організацій, зацікавлених в об'єктивному розслідуванні.

Верховна Рада 232 голосами прийняла постанову.

Заступник Голови Верховної Ради України Руслан Кошулинський зачитав депутатські запити.

Головуючий повідомив, що фракція "УДАР" наполягає, щоб одним із перших питань народні депутати розглянули заяву народного депутата Сергія Аверченка щодо складання ним повноважень.

Головуючий надав слово народним депутатам, які внесли пропозиції до порядку денного щодо розгляду інших питань та планування роботи парламенту.

Парламентарії також звертали увагу на те, що багато народних депутатів відсутні на пленарному засіданні. Народний депутат С.Каплін, зокрема, запропонував внести зміни до Конституції та Закону "Про статус народного депутата України", згідно з якими, народний депутат після того, як пропустив 5 засідань протягом сесії, позбавляється своїх повноважень. Це дозволить "покласти край ігноруванню роботи Верховної Ради".

Народний депутат Г.Герман запропонувала поставити на голосування питання про відставку Міністра внутрішніх справ А.Авакова. Вона аргументувала свою пропозицію тим, що "в країні було допущено політичне вбивство, і поки не буде розслідуванна ця справа, не можна, щоб людина працювала у Міністерстві внутрішніх справ і мала вплив на це розслідування".

О.Турчинов на це зазначив: "у випадку, коли під час розслідування цієї справи парламентська комісія визнає порушення з боку будь якого посадовця, заступника міністра, міністра, кого іншого, парламент не буде коливатись і буде приймати рішення щодо звільнення". Він також сказав, що без розслідування цього питання не можна займатися розправою. "Для того, щоб комісія проводила об'єктивне розслідування, ми включили представників від громадськості, в тому числі і тих, які вимагають розслідування цього питання і зацікавлені в об'єктивності його проведення. І за висновками цієї комісії парламент, Кабінет Міністрів буде приймати рішення", - наголосив він.

Головуючий поставив на голосування пропозицію фракції "УДАР" про дострокове припинення повноважень народного депутата Аверченка.

Парламентарії не підтримали її ("за" - 198).

Народні депутати розглянули проект постанови про дострокове припинення повноважень члена Центральної виборчої комісії (Копиленка О.Л.).

За результатами голосування проект постанови не підтримано ("за" - 203).

О.Турчинов після нерезультативного голосування звернув увагу на те, що багато народних депутатів відсутні у сесійній залі. Він запропонував зараз перейти до виступів народних депутатів із заявами, повідомленнями та оголошеннями.

Головуючий висловив сподівання, що всі принципові питання, кадрові питання, питання, пов'язані зі змінами до виборчого законодавства, проект закону про амністію, який парламент зобов'язаний проголосувати, інші стратегічні питання, будуть розглянуті протягом одного дня - у вівторок, після чого народні депутати згідно з календарним планом зможуть працювати в округах.

О.Турчинов зазначив, що у випадку надзвичайної ситуації Верховну Раду зберуть на додаткове засідання.

Після виступів народних депутатів головуючий закрив пленарне засідання.

Наступне пленарне засідання четвертої сесії відбудеться у вівторок, 1 квітня, повідомляє Інформаційне управління ВР України.



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

Вчера поздно вечером враг атаковал многострадальный Харьков. Также в 7 часов утра были нанесені ракетные ударі по Одессе и предместью города Сумы

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.