Депутати пропонують воювати з мирним населенням

plenar zasidan

 
На цей тиждень у Верховній Раді заплановано розгляд законопроекту № 4912 від 20.05.2014 «про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення боротьби з тероризмом», зареєстрованого депутатами від фракції «УДАР». Є реальна небезпека того, що цей документ набере достатньо голосів.


У ньому пропонується ввести в законодавство поняття «пособник терористів», визначаючи його так:

«фізична особа, яка порадами, вказівками, наданням засобів чи знарядь терористам або усуненням перешкод для терористичної діяльності, блокуванням руху військової техніки чи створенням інших перешкод для учасників антитерористичної операції, або іншим чином сприяла терористичній діяльності, а так само особа, яка заздалегідь обіцяла переховати терориста (терористів), знаряддя або засоби вчинення терористичного акту, сліди терористичної діяльності або предмети, здобуті у ході терористичної діяльності».

Очевидно, що таке вкрай широке та розпливчате формулювання може застосовуватись і до геть безневинних осіб. Між тим, згідно з законопроектом, проти таких «пособників» дозволятиметься використання зброї та спецзасобів.

Більше того, якщо зараз норми Закону України «Про боротьбу з тероризмом» згадують лише про «посадових осіб, залучених до операції» — тобто кадрових військових та правоохоронців, то запропонований законопроект вводить в закон таку категорію як «інші особи, які офіційно залучені до операції». Таким чином, можна однозначно стверджувати, що законопроект надасть право парамілітарним угрупованням застосовувати зброю до будь-якої людини, назвавши її «пособником терористів».

В пояснювальній записці зазначено, що це «дозволить більш ефективно проводити боротьбу з тероризмом, та, відповідно, забезпечувати громадський порядок, державну безпеку та захист державного кордону України, а також забезпечувати права і свободи людини і громадянина в районі проведення антитерористичної операції». Проте на практиці прийняття даного законопроекту призведе до збільшення жертв серед мирного населення під виглядом «пособників терористів», в тому числі і від ультраправих парамілітарних угрупувань, наділених правом використання зброї.

Окрім цього, проект закону дозволяє призначати комендантів в рамках адміністративно-територіальних одиниць, які наділені правом одноосібно керувати всіма владними структурами місцевості, замість обраних органів влади та місцевого самоврядування (ч.3-5 ст.15). Отже мешканці Донбассу замість відкритої диктатури сепаратистських «республік» ризикують отримати диктатуру українських силовиків.

Автономна спілка трудящих не підтримує жодну сторону у кривавому конфлікті на Сході України. Ми вважаємо шкідливими будь-які законодавчі ініціативи, що призведуть до ймовірного збільшення жертв серед мирного населення, або звуження його прав і свобод. Законопроект депутатів від фракції «УДАР» № 4912 від 20.05.2014 однозначно можна зарахувати до таких. Тим паче, що згодом цей закон може бути використано не тільки проти «сепаратистів», а й проти будь-кого, хто незгоден із діями правлячої верхівки. Ми закликаємо трудящих рішуче виступати проти усіх спроб влади полегшувати й узаконювати репресії проти власного населення.

Прес-служба Автономної спілки трудящих



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

В ночь на сегодняшний день противник нанес авиационный удар по Украине с применением 3 крылатых ракет и одной противорадиолокационной ракеты

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.