Пленарні засідання Верховної Ради України 12 серпня 2014 року

plenar zasidan

 
У сесійній залі зареєструвалося 299 народних депутатів. Голова Верховної Ради Олександр Турчинов оголосив ранкове засідання відкритим. Народні депутати виступили з оголошеннями, заявами, пропозиціями і повідомленнями.


Голова фракції Всеукраїнського об'єднання «Батьківщина» Сергій Соболєв наголосив на необхідності негайного розгляду Верховною Радою угоди про асоціацію з ЄС та її ратифікації. За його словами, ратифікація угоди є запорукою «курсу, обраного мільйонами громадян під час Революції гідності».

С.Соболєв також сказав про необхідність прийняття законопроектів про очищення влади та про вибори.

Від групи «Суверенна європейська Україна» виступив народний депутат Олександр Доній, який, зокрема, закликав депутатський корпус об‘єднатися для вирішення проблем допомоги «тим, хто сьогодні змагається проти ворога», а також наголосив на необхідності розгляду закону про люстрацію.

Голова група «Економічний розвиток» Анатолій Кінах, підкреслив, зокрема, що Україна сьогодні перетворюється на «полігон глобального протистояння». В цих умовах, сказав він, консолідація усіх гілок влади є запорукою перемоги. Народний депутат закликав до суворого дотримання персонального голосування та до «об‘єднання довкола питань, від яких залежить майбутнє українського народу».

Член депутатської групи «За мир та стабільність» Михайло Опанащенко запропонував народним депутатам «працювати весь тиждень, а якщо потрібно - працювати і на наступному». Характеризуючи актуальні проблеми виборчого законодавства, він, зокрема, зазначив, що під час ухвалення відповідного закону необхідно встановити прохідний бар‘єр на рівні 2% для партій та 5% для блоків. Народний депутат також звернув увагу на проблеми відновлення соціально-економічної структури Донбасу та збільшення заробітної плати.

Від депутатської фракції партії регіонів виступив Нестор Шуфрич, який, зокрема, наголосив на тому, що бійці АТО не завжди отримують статус учасника бойових дій, а мешканці, змушені залишити територію АТО, - статус біженців. Він також піддав критиці уряд за недостатню міру уваги до соціальних питань.

Голова фракції Всеукраїнського об‘єднання «Свобода» Олег Тягнибок закликав до ухвалення законопроектів про люстрацію, про вибори на пропорційній основі за відкритими списками та про санкції.

Голова фракції Політичної партії «УДАР (Український Демократичний Альянс за Реформи) Віталія Кличка» Віталій Ковальчук також звернув увагу на необхідність прийняття законів про очищення влади та про вибори за відкритими списками.

Народні депутати розглянули питання про включення до порядку денного законопроектів про вибори до Верховної Ради України. За наслідками голосування жоден з проектів не набрав необхідної кількості голосів. Головуючий оголосив перерву та запросив керівників фракцій та груп для консультацій.

Після перерви Верховна Рада знов розглянула питання про включення до порядку денного низки виборчих законів, жоден з яких не набрав необхідної кількості голосів.

О.Турчинов повідомив про те, що на 16 годину до парламенту запрошено керівника Національного банку.

Після цього було обговорено законопроект про ратифікацію Угоди між Україною та Малайзією про направлення Малайзійського персоналу до України у зв'язку з падінням літака «Malaysian Airlines» рейсу MH17. 311 голосами «за» народні депутати підтримали законопроект.

292 голосами було прийнято за основу і в цілому законопроект про ратифікацію Угоди (у формі обміну нотами) між Урядом України та Урядом Японії щодо Кредитної угоди про Позику на політику розвитку на здійснення економічних реформ між Кабінетом Міністрів України та Японським агентством міжнародного співробітництва.

Було прийнято також постанову про передачу окремого майна, що забезпечує діяльність Верховної Ради України, на баланс Міністерства внутрішніх справ України, відповідно до якої планується передати 41 автомобіль з автопарку Верховної Ради працівникам силових структур, які працюють у звільнених містах та інших населених пунктах зони АТО.

Законопроект про внесення змін до Податкового кодексу України щодо деяких питань оподаткування благодійної допомоги було включено до порядку денного та прийнято за основу.

Низку проектів законів за наслідками голосування до порядку денного включено не було.

Народні депутати підтримали пропозицію щодо усунення неузгодженостей у тексті прийнятого закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо харчових продуктів (реєстр. № 4179а).

Законопроект про очищення влади (реєстр. №4359а) не було включено до порядку денного. Після цього до порядку денного було включено проект закону про внесення змін до статті 9 Закону України «Про вибори народних депутатів України» (щодо уточнення права бути обраним), яким передбачено, що не може бути висунутий кандидатом й обраний депутатом громадянин, який має судимість за вчинення умисного злочину, якщо ця судимість не погашена і не знята у встановленому законом порядку, або був обраний народним депутатом України І – VII скликань.

Головуючий провів сигнальне голосування щодо розгляду законопроекту про санкції. «За» проголосувало 206 народних депутатів. Після обговорення Верховна Рада 275 голосами ухвалила рішення про включення проекту до порядку денного.

Законопроект доповів Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк, який розповів про підстави для введення санкцій та їх характер. «Прийняття цього закону - це питання національної гідності»,- зазначив А.Яценюк. За підсумками обговорення 243 народні депутати підтримали законопроект у першому читанні.

За основу і в цілому було прийнято також проекти законів про внесення змін до Закону України «Про боротьбу з тероризмом» щодо превентивного затримання у районі проведення антитерористичної операції осіб, причетних до терористичної діяльності, на строк понад ніж 72 години та про внесення змін до Кримінального процесуального кодексу України щодо особливого режиму досудового розслідування в умовах воєнного, надзвичайного стану та у районі проведення антитерористичної операції.

Голова Комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності Андрій Кожем‘якін доповів законопроект про внесення змін до Закону України «Про міліцію» щодо умов застосування сили, спеціальних засобів і вогнепальної зброї у районі проведення антитерористичної операції. За його словами, документом передбачається в місцях проведення антитерористичної операції надати право працівникам міліції застосовувати без будь якого попередження заходи фізичного впливу, спеціальні засоби і вогнепальну зброю. Народні депутати прийняли документ за основу та в цілому.

Голова Комітету з питань національної безпеки і оборони Володимир Литвин, характеризуючи законопроект про внесення змін до законів України «Про військовий обов'язок і військову службу» та «Про засади запобігання і протидії корупції» (щодо призову громадян на військову службу), зазначив, що мета цього документа - спростити систему прийому на військову службу контрактників. Після обговорення народні депутати 229 голосами підтримали пропозицію щодо прийняття документа як закону.

За основу і в цілому було прийнято також проект Постанови про Рекомендації парламентських слухань на тему: «Обороноздатність України у ХХІ столітті: виклики, загрози та шляхи їх подолання». На цьому ранкове засідання парламенту закінчилося.

Після відкриття вечірнього засідання Верховна Рада України ухвалила Закон «Про внесення змін до Закону України «Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України» щодо місця перебування та права на освіту». Народні депутати погодилися із пропозицією Президента виключити із розділу І Закону пункт 1, яким визначається порядок оформлення та видачі довідки, що підтверджує місце перебування особи, яка проживає на тимчасово окупованій території або переселилася з неї, оскільки це питання врегульоване в Законі «Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання в Україні» і додаткового унормування не потребує. Верховна Рада підтримала також пропозицію Президента встановити, що продовження навчання громадян України з тимчасово окупованих територій здійснюється у вищих навчальних закладах, розташованих на території інших регіонів України, на загальних підставах, у межах загального обсягу видатків, передбачених цим закладам на підготовку кадрів, та обсягу державного замовлення.

Народні депутати не подолали вето Президента на Закон «Про правовий статус осіб, які вимушені залишити місця проживання внаслідок тимчасової окупації Автономної Республіки Крим та міста Севастополя та обставин, пов'язаних з проведенням антитерористичної операції на території України». Головуючий оголосив, що закон вважається відхиленим.

Верховна Рада ухвалила Закон «Про податковий та митний контроль у вільній економічній зоні Криму та про особливості здійснення економічної діяльності на тимчасово окупованій території України». Як зазначалося під час обговорення, головною метою закону є надання терміном на 10 років соціально-економічних стимулів для зростання інвестиційної активності, розвитку туристичної інфраструктури та збільшення трудової зайнятості громадян в межах вільної економічної зони Криму (ВЕЗ), підняття ролі територіальних громад Криму та міста Севастополя при вирішенні повсякденних питань їхнього життя, а також упередження скорочення трудової зайнятості громадян України та падіння їхніх доходів внаслідок запровадження в Автономній Республіці Крим та місті Севастополь репресивних економічних систем інших країн протягом строку їхньої тимчасової окупації.

Після цього парламентарії ухвалили Закон «Про внесення змін до Закону України «Про лікарські засоби» щодо удосконалення порядку забезпечення населення лікарськими засобами, призначеними для лікування соціально небезпечних та тяжких хвороб», яким, зокрема, передбачено спрощену реєстрацію в Україні деяких лікарських засобів, що були зареєстровані компетентним органом США, ЄС.

Верховна Рада також включила до порядку денного і прийняла за основу та в цілому законопроект «Про здійснення правосуддя та кримінального провадження у зв'язку з проведенням антитерористичної операції».

Народні депутати заслухали інформацію голови Національного банку України Валерії Гонтаревої, яка серед причин падіння курсу гривні назвала зовнішні виклики Україні та панічні настрої серед населення. Збалансований курс долара США на сьогодні, за її словами, складає 11,5 – 11,9, проте НБУ не готовий витрачати валютні резерви на підтримку такого курсу.

В.Гонтарева висловила впевненість у тому, що економічних причин для зростання курсу не існує, та пообіцяла докласти зусиль для стабілізації курсу ринковими інструментами або, якщо це не вдасться, адміністративними заходами.

Голова НБУ відповіла на запитання народних депутатів.

Народні депутати також ухвалили в цілому законопроект про внесення змін до статті 230 Податкового кодексу України (щодо контролю за обігом спирту і лікеро-горілчаних виробів).

О.Турчинов запропонував парламентаріям у середу, 13 серпня, працювати у комітетах та оголосив засідання закритим. Наступне пленарне засідання Верховної Ради відбудеться у четвер, 14 серпня, повідомляє Інформаційне управління ВР України.



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

За прошедшие сутки боевая активность уменьшилась - на фронте произошло 54 боевых столкновения, враг нанес 8 ракетных и 85 авиационных ударов

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.