Пленарні засідання Верховної Ради 5 липня 2012 року

vr12 03 2012

 
У четвер, 5 липня, відбулися пленарні засідання десятої сесії Верховної Ради шостого скликання. Для участі у засіданні зареєструвалося 236 народних депутатів. Не реєструвалися народні депутати з фракцій "БЮТ-Батьківщина" і "Наша Україна-Народна Самооборона". 


Перший заступник Голови Верховної Ради України Адам Мартинюк, відкривши ранкове засідання, поінформував про результати роботи Верховної Ради на пленарному засіданні 4 липня.

Народні депутати приступили до розгляду питань порядку денного.

Проект закону про внесення змін до Конституції України (щодо гарантії недоторканності для окремих посадових осіб) доповів голова підкомітету Комітету з питань правової політики Юрій Мірошниченко. Він нагадав, що Конституційний Суд 1 квітня 2010 року ухвалив рішення щодо відповідності даного законопроекту вимогам статей 157 і 158 Конституції України, в якому визнав низку положень проекту такими, що не відповідають вимогам частини першої статті 157 Конституції України.

"З метою забезпечення реалізації вимог статті 159 Конституції України та завершення конституційної процедури розгляду законопроекту, Верховна Рада встановила строк до 7 червня цього року для подання пропозицій та поправок до законопроекту. У встановлений строк пропозиції до проекту закону не надходило. З огляду на це, на засіданні Комітету вирішено доопрацювати законопроект з урахуванням виключно висновку Конституційного Суду. Зокрема, із законопроекту вилучені положення, які визнані Конституційним Судом неконституційними: це зміни до частини другої статті 80, частин першої та другої статті 105, доповнення статті 105 новою частиною, зміни до статті 108 Конституції України. Також пропонується врахувати у новій редакції частини третьої статті 80 зауваження Конституційного Суду щодо використання словосполучення "набуття чинності", - зазначив Ю.Мірошниченко.

Народний депутат повідомив, що Комітет рекомендує Верховній Раді доопрацьований з урахуванням висновку Конституційного Суду законопроект надіслати до Конституційного Суду для одержання висновку щодо відповідності його вимогам статей 157 і 158 Конституції України, запропонувавши Конституційному Суду визнати його розгляд невідкладним.

Ю.Мірошниченко також зазначив, що в цьому законопроекті йдеться про вдосконалення інституту імунітету всіх вищих посадових осіб, а саме про скасування депутатської недоторканності.

Верховна Рада прийняла постанову, якою направила до Конституційного Суду проект закону (№3251).

Народні депутати усунули неузгодженості в тексті прийнятого Закону "Про внесення змін до Податкового кодексу України (щодо вдосконалення оподаткування вартості побутового палива, що надається вдовам померлих пенсіонерів вугільних підприємств, які за життя мали право на безоплатне отримання такого палива).

Голова Комітету з питань Регламенту, депутатської етики та забезпечення діяльності Верховної Ради України Володимир Макеєнко доповів проект календарного плану проведення одинадцятої сесії Верховної Ради України шостого скликання. Він зазначив, що запропонований проект підготовлено з урахуванням особливостей виборчої кампанії з виборів народних депутатів України 28 жовтня 2012 року та погоджено з депутатськими фракціями та депутатською групою у Верховній Раді.

В.Макеєнко зазначив, що проектом календарного плану пропонується розпочати пленарне засідання одинадцятої сесії 4 вересня 2012 року, а закінчити роботу шостого скликання Верховної Ради 14 грудня поточного року.

На час проведення одинадцятої сесії передбачено: для пленарних засідань - 7 тижнів, для роботи в комітетах і комісіях та фракціях - 5 тижнів, для роботи народних депутатів з виборцями - 3 тижні та проведення 7 годин "запитань до Уряду" у Верховній Раді.

Верховна Рада прийняла постанову, якою затвердила календарний план проведення одинадцятої сесії.

Народні депутати розглянули низку законопроектів у другому читанні.

Про опрацьовані пропозиції до проекту закону про реалізацію соціальних ініціатив Президента України щодо здешевлення вартості іпотечних кредитів доповів голова Комітету з питань фінансів, банківської діяльності, податкової та митної політики Віталій Хомутиннік. Він повідомив, що до Комітету надійшло 29 пропозицій, 16 з яких враховано, 2 враховано редакційно, решта відхилена. "Доопрацьованим законопроектом чітко встановлено, що компенсація процентів за кредитами, отриманими громадянами на будівництво, реконструкцію чи придбання житла, здійснюється відповідно до порядку здешевлення вартості іпотечних кредитів, встановленого Кабінетом Міністрів. Це дозволить визначити механізми здешевлення іпотечних кредитів, які не потребують врегулювання на рівні закону, нормативними актами уряду.

Народні депутати розглянули поправки до законопроекту і 256-ма голосами прийняли його в цілому.

Верховна Рада прийняла в цілому проекти законів: про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо визначення умов поставок; про внесення змін до Закону "Про регулювання товарообмінних (бартерних) операцій у галузі зовнішньоекономічної діяльності"; про внесення змін до Закону "Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи" щодо забезпечення санаторно-курортними путівками; про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо особливостей провадження господарської діяльності із забезпечення функціонування дипломатичних представництв та консульських установ іноземних держав, представництв міжнародних міжурядових організацій в Україні; про внесення змін до Кримінального та Кримінально-процесуального кодексів (щодо відповідальності за незаконне поводження зі зброєю та вибуховонебезпечними матеріалами); про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення відповідальності за фальсифікацію або обіг фальсифікованих лікарських засобів; про внесення змін до Закону "Про електроенергетику" щодо забезпечення надійного (безперебійного) постачання електричної енергії споживачам та інвестування в інфраструктуру.

У другому читанні та в цілому також були прийняті законопроекти:про внесення змін до Закону "Про Національний архівний фонд та архівні установи" (щодо експертизи цінності документів); про внесення змін до статей 9 і 25 Закону "Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування"; про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо припинення права користування земельними ділянками, при відведенні їх для суспільних потреб); про технічну інвентаризацію об'єктів нерухомого майна; про внесення змін до Закону "Про Червону книгу України" (щодо посилення охорони рідкісних видів тварин і рослин); про благодійництво та благодійні організації; про внесення змін до Податкового кодексу України (щодо оподаткування спирту етилового для окремих виробництв); про внесення змін до Земельного кодексу України (щодо порядку проведення земельних торгів у формі аукціону).

За пропозицією профільного комітету знято з розгляду проект закону про державне регулювання в енергетиці України, як такий, що втратив свою актуальність.

Підготовлений до другого читання законопроект про адвокатуру та адвокатську діяльність у новій редакції доповів голова підкомітету Комітету з питань правової політики Юрій Мірошниченко. Він наголосив на тому, що на цей закон українське суспільство чекає вже понад 10 років. "Цей закон робить адвокатуру справді європейською, розширяє і захищає права адвокатів, адвокатську таємницю. І я переконаний, що якість захисту законних прав і інтересів громадян з ухваленням цього закону вийде на новий якісний рівень", - заявив Ю.Мірошниченко.

Народні депутати розглянули поправки до законопроекту і 265-ма голосами ухвалили його в цілому як закон.

Парламентарії розглянули низку проектів постанов про обрання та звільнення суддів і прийняли відповідні рішення.

Народні депутати продовжили розгляд законопроектів у другому читанні.

Верховна Рада прийняла в цілому проекти законів: про внесення зміни до деяких законодавчих актів України (щодо повноважень Державної міграційної служби України); про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо регулювання в галузі зв'язку; про екстрену медичну допомогу; про внесення змін до статті 5 Закону "Про підвищення престижності шахтарської праці" (щодо особливості здобуття освіти); про внесення змін до деяких законів України (щодо відомчої реєстрації транспортних засобів).

Верховна Рада прийняла низку постанов про призначення позачергових місцевих виборів на неділю, 9 вересня 2012 року.

Головуючий оголосив закритим ранкове засідання.

На початку вечірнього засідання народні депутати розглянули у другому читанні проект закону про зайнятість населення (реєстр. №10497-1).

Голова Комітету з питань соціальної політики та праці Василь Хара повідомив, що до Комітету надійшло понад 300 пропозицій від суб'єктів законодавчої ініціативи, більшість з яких враховано у порівняльній таблиці до законопроекту.

В.Хара також зазначив, що Комітет врахував всі пропозиції, які не суперечать Конституції України та чинному законодавству. Голова Комітету поінформував про декілька неврахованих пропозицій і про причини їх неврахування.

Народні депутати розглянули поправки до законопроекту. Зокрема, під час голосувань були враховані всі відхилені поправки народного депутата Ю.Мірошниченка, які стосувалися повноважень Фонду загальнообов'язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття, його виконавчої дирекції.

Законопроект 265-ма був прийнятий в цілому.

Народні депутати включили до порядку денного проект закону про схвалення рішення Президента України щодо направлення миротворчого контингенту для участі України в Місії ООН зі стабілізації у Демократичній Республіці Конго за реєстр. №10710.

Законопроект доповів заступник Міністра оборони Володимир Можаровський. Урядовець зазначив, що відповідно до процедур ООН мандат місії, як правило, продовжується щорічно терміном на один рік. Зазвичай таке продовження відбувається безпосередньо перед завершенням терміну дії попереднього мандата. "З урахуванням згаданої вище усталеної практики подовження Радою Безпеки ООН мандатів операцій з підтримання миру (ОПМ ООН) безпосередньо перед їх завершенням Секретаріат ООН звернувся до Уряду України з проханням дати дозвіл на перебування 18 окремого вертолітного загону Збройних Сил України (18 ОВЗ ЗСУ) у складі МООНСДРК на період після 30 червня 2012 року", - повідомив заступник Міністра.

Перший заступник голови Комітету з питань національної безпеки і оборони Сергій Гриневецький доповів рішення Комітету рекомендувати Верховній Раді прийняти законопроект за основу та в цілому.

Народні депутати 260-ма голосами підтримали рішення профільного комітету.

Верховна Рада прийняла низку постанов про найменування та перейменування населених пунктів - про присвоєння найменування населеному пункту Мелітопольського району Запорізької області; про присвоєння найменування населеному пункту Радомишльського району Житомирської області; про зміну і встановлення меж міста Тячів Тячівського району Закарпатської області.

Народні депутати ухвалили рішення у п'ятницю, 6 липня, не проводити Години запитань до уряду та проголосували за продовження вечірнього засідання до завершення розгляду всіх питань порядку денного.

Верховна Рада прийняла Постанову "Про Рекомендації парламентських слухань на тему: "Про стан та перспективи розвитку Воєнної організації та сектору безпеки України".

За результатами голосування був відхилений проект постанови про Рекомендації парламентських слухань на тему: "Етнонаціональна політика України: здобутки та перспективи".

Парламентарії повторно розглянули низку ухвалених законів з пропозиціями Президента України.

З урахуванням пропозицій Президента України були прийняті закони "Про внесення змін до деяких законів України щодо реєстрації місця проживання та місця перебування фізичних осіб в Україні"; "Про внесення змін до деяких законів України щодо впорядкування здійснення державного нагляду та контролю за додержанням законодавства про охорону праці"; "Про внесення змін до деяких законів України щодо обов'язкового страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів"; "Про внесення змін до розділу ХХ "Перехідні положення" Податкового кодексу України щодо особливостей оподаткування суб'єктів індустрії програмної продукції".

На доопрацювання направлено Закон "Про внесення змін до Господарського кодексу України щодо фізичних осіб-підприємців".

Народні депутати підтримали пропозиції глави держави про відхилення законів "Про продовольчу безпеку України"; "Про Державну програму економічного і соціального розвитку України на 2012 рік та основні напрями розвитку на 2013 і 2014 роки"; "Про державну фінансову підтримку експортної діяльності".

Парламентарії розглянули низку законопроектів у першому читанні.

Проект закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України з питань освіти (щодо вдосконалення державної політики в галузі освіти) доповіла секретар Комітету з питань науки і освіти Катерина Самойлик. Вона зазначила, що метою законопроекту є вдосконалення державної політики в галузі освіти, врахування позитивних змін, які відбулися після прийняття базового Закону "Про освіту" та законів прямої дії, які регулюють відносини у підсистемах вітчизняної освіти - дошкільної, загальної середньої.

К.Самойлик запропонувала розширити повноваження спеціального уповноваженого органу виконавчої влади в галузі освіти і науки, молоді та спорту щодо забезпечення відбору (на конкурсній основі), державного замовлення на придбання та поставлення навчальних програм, підручників, посібників, методичної літератури, засобів навчання та засобів для колекційної і реабілітаційної роботу з дітьми.

Проектом також запропоновано вдосконалити процедури створення, ліквідації та реорганізації навчальних закладів; створити належні умови для навчання дітей, які потребують соціально-педагогічної допомоги та реабілітації, законодавчо закріпити логопедичну допомогу в системі освіти та її кадрове забезпечення; віднести до учасників навчально-виховного процесу: шкільним бібліотекарів, психологів, соціальних педагогів, педагогів-організаторів; зменшення наповнюваності класів загальноосвітніх навчальних закладах до 25 учнів; зменшити наповнюваність класів у сільській місцевості з 5-и учнів до 3-х; запровадити поділ класів на групи під час вивчення окремих предметів; визначити поняття "виховний процес" у системі загальної середньої освіти; уточнити процедуру зарахування до 1-го класу загальноосвітніх навчальних закладів, встановити відповідальність органів державної виконавчої влади та місцевого самоврядування за охоплення навчанням дітей шкільного віку; забезпечити безоплатним гарячим харчуванням учнів 1-4 класів загальноосвітніх навчальних закладів державної і комунальної форми власності; встановити доплати педагогічним працівникам за завідуванням кабінетами інформатики та інформаційно-комунікативних технологій, спортивними залами, плавальними басейнами та спортивними майданчиками - 15-20 відсотків у співвідношення до тарифної ставки; врегулювати земельні питання, зокрема, права власності на земельні ділянки, на яких розташовані дошкільні, загальноосвітні навчальні заклади різних типів та форм власності тощо.

За результатами голосування законопроект 260-ма голосами був прийнятий за основу.

Парламентарії розглянули ще один законопроект щодо вдосконалення законодавства у сфері освіти - про внесення змін до Бюджетного кодексу України (щодо фінансування позашкільних навчальних закладів та загальноосвітніх спеціалізованих шкіл-інтернатів), автором якого також є народний депутат К.Самойлик.

За результатами голосування законопроект був направлений на доопрацювання.

Верховна Рада прийняла за основу проекти законів: про внесення змін до Закону України "Про обов'язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів" щодо органів управління Моторного (транспортного) страхового бюро України; про внесення змін до статті 34 Закону "Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності" (щодо пропозицій спеціально уповноваженого органу).

На доопрацювання був направлений проект закону про деякі питання заборгованості підприємств оборонно-промислового комплексу - учасників Державного концерну "Укроборонпром" та забезпечення їх стабільного розвитку.

Верховна Рада прийняла Постанову "Про затвердження Програми інформатизації законотворчого процесу у Верховній Раді України на 2012-2017 роки".

В цілому прийняті законопроекти про внесення змін до деяких законодавчих актів України з питань біженців та осіб, які потребують додаткового або тимчасового захисту і про внесення змін до статті 22-1 Закону "Про залізничний транспорт" (щодо відповідальності перевізників, які здійснюють міжнародні пасажирські перевезення).

Народні депутати розглянули і прийняли за основу проекти законі про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо визначення статусу юридичних клінік як суб'єктів надання безоплатної правової допомоги) і про внесення змін до Закону "Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні" (щодо первинних документів).

Знятий з розгляду на прохання автора був проект закону про внесення змін до Закону "Про безоплатну правову допомогу" (щодо юридичних клінік).

У першому читанні прийняті законопроекти: про внесення змін до Закону "Про іпотечні облігації" (щодо випуску та обігу іпотечних облігацій); про внесення змін до Закону "Про Національний банк України" (щодо охорони цінностей та об'єктів Національного банку України).

Парламентарії направили на доопрацювання проект закону про внесення зміни до статті 19 Закону "Про Єдиний митний тариф" щодо звільнення від сплати мита операцій з товарами, роботами і послугами в рамках реалізації проектів міжнародної технічної допомоги з метою покращення умов поводження з відпрацьованими радіоактивними джерелами та високоактивними відходами в Україні.

Верховна Рада прийняла у другому читанні та в цілому проекти законів про державні лотереї в Україні і про інститути спільного інвестування.

Проект закону про особливості забезпечення відкритості, прозорості та демократичності виборів народних депутатів 28 жовтня 2012 року доповів народний депутат В.Забарський. Він зазначив, що метою законопроекту є забезпечення проведення чергових виборів народних депутатів України 28 жовтня 2012 року, додержання засад загальних, рівних, вільних і прозорих виборів, а також публічності та відкритості виборчого процесу, як основних принципів виборчого права встановлених Конституцією України та міжнародними договорами України.

В.Забарський повідомив, що проектом пропонується запровадити систему відеоспостереження, відеозапису і трансляції зображення, яка повинна забезпечити передачу зображення з дільниці для можливості його перегляду на відповідному веб-сайті у мережі Інтернет, збереження інформації.

Системи відеоспостереження пропонується встановити у приміщеннях для голосування звичайних виборчих дільниць. Застосовувати зазначені системи пропонується в обов'язковому порядку.

За словами автора, вимога щодо встановлення системи відеоспостереження не буде поширюватись на окружні виборчі комісії, дільничні виборчі комісії закордонної виборчої дільниці, спеціальні виборчі дільниці, а також на Центральну виборчу комісію.

В.Забарський пояснив, що система відеоспостереження складається із не менш ніж двох веб-камер, які встановлюються у приміщенні для голосування дільничної виборчої комісії, а також засобів запису та збереження інформації, обробки даних для передачі зображення, передачі інформації на відповідний веб-сайт у мережі Інтернет.

Веб-камери повинні розташовуватись таким чином, щоб не порушувати таємницю волевиявлення виборців і забезпечити умови для вільного формування виборцем своєї волі та її вільного виявлення одночасно забезпечуючи контроль громадськості за дотриманням процедури голосування і підрахунку виборчих бюлетенів.

Законопроектом також передбачається, що дільнична виборча комісія забезпечує початок безперервного функціонування системи відеоспостереження у день голосування для можливості передачі відеозображення з дільниці і його перегляду у режимі реального часу на відповідному веб-сайті у мережі Інтернет не пізніше початку підготовчого засідання відповідної дільничної виборчої комісії і припиняє функціонування у такому режимі після закінчення голосування

Після закінчення голосування на виборчій дільниці і до підписання протоколу дільничної виборчої комісії про підрахунок голосів виборців на виборчій дільниці, у тому числі з поміткою "уточнений" та про повторний підрахунок голосів, дільнична виборча комісія забезпечує функціонування системи відеоспостереження у режимі відеозапису і збереження відеозображення. Матеріали відеоспостереження у даному випадку можуть надаватись за запитом у порядку встановленому ЦВК.

Згідно із проектом, трансляція відеозображення отриманого за допомогою системи відеоспостереження з приміщення для голосування дільничної виборчої комісії під час голосування здійснюється на відповідному веб-сайті у мережі Інтернет.

Проектом пропонується, що матеріали відеоспостереження зберігаються протягом одного року з дня офіційного оприлюднення результатів виборів депутатів, після чого знищуються в установленому ЦВК порядку.

Народні депутати 259-ма голосами підтримали законопроект за основу та в цілому.

В цілому був прийнятий законопроект про внесення змін до Закону "Про Національний банк України" (щодо охорони цінностей та об'єктів Національного банку України); про внесення змін до Закону "Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні" (щодо первинних документів).

Парламентарії розглянули низку проектів постанов про відзначення пам'ятних дат.

Верховна Рада прийняли постанови: "Про відзначення на державному рівні 14 жовтня 2012 року 360-річчя заснування Чортомлицької Запорозької Січі та вшанування пам'яті кошового отамана І.Д.Сірка"; "Про відзначення 800-річчя міста Тлумача Івано-Франківської області"; "Про відзначення 120-річчя з дня народження Степана Йосиповича Тудора" "Про відзначення 110-річчя з дня народження видатного українського письменника-антифашиста Ярослава Олександровича Галана"; "Про відзначення 80-річчя з дня народження Анатолія Борисовича Солов'яненка"; "Про відзначення 145-річчя з дня заснування Національного оперного театру ім. Тараса Шевченка"; "Про відзначення 100-річчя від дня заснування смт. Кача м. Севастополь"; "Про відзначення 100-річчя з дня народження Сабріє Ереджепової"; "Про відзначення 100-річчя з дня народження вченого-астрофізика Сєвєрного Андрія Борисовича"; "Про відзначення 1000-річчя від часу заснування Свято-Усікновенського Лядівського скельного чоловічого монастиря преподобним Антонієм Печерським"; "Про відзначення 800-річчя заснування міста Городка Львівської області"; "Про відзначення 340-річчя з дня народження Пилипа Орлика"; "Про відзначення 150-річчя з дня народження вченого-кристалофізика Георгія Вульфа".

Перший заступник Голови Верховної Ради України А.Мартинюк закрив вечірнє засідання.

Наступне пленарне засідання десятої сесії відбудеться у п'ятницю, 6 липня, повідомляє Інформаційне управління ВР України.



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Этой ночью рашисты провели 10-часовую «шахедную» атаку по Украине - всего 13 «шахедов» было выпущено противником, все 13 БпЛА сбиты силами ПВО

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.