Пленарні засідання Верховної Ради України 14 серпня 2014 року

turchinov vr

 
У сесійній залі зареєструвалося 318 народних депутатів. Голова Верховної Ради Олександр Турчинов оголосив ранкове засідання відкритим.


На початку засідання народні депутати повторно проголосували за проект закону про податковий та митний контроль у вільній економічній зоні Криму та про особливості здійснення економічної діяльності на тимчасово окупованій території України. "За" проголосувало 160 народних депутатів. 259 голосами було прийнято рішення про направлення законопроекту на повторне друге читання.

Голова фракції Всеукраїнського об'єднання "Батьківщина" Сергій Соболєв виголосив заяву, в якій, зокрема, наголосив, що із порядку денного зник законопроект про вибори, "який набрав найбільше голосів", і запропонував внести його на розгляд парламенту. Він виступив також з вимогою негайно після виборчих питань розглянути законопроект про очищення влади. С.Соболєв також сказав, що необхідно внести до порядку денного питання ратифікації угоді з ЄС, призначення позачергових виборів у Харкові тощо.

Голова фракції "Всеукраїнське об'єднання "Свобода" Олег Тягнибок наголосив на першочерговості питань очищення влади, законопроектів стосовно АТО та виборчого законодавства.

Головуючий зазначив, що закон про люстрацію сьогодні обов‘язково буде розглянуто.

Голова фракції Політичної партії "УДАР (Український Демократичний Альянс за Реформи) Віталія Кличка" Віталій Ковальчук підкреслив, що роботу парламенту необхідно почати з виборчого закону, після якого розглянути законопроект про люстрацію.

Після цього народні депутати розглянули питання щодо включення до порядку денного виборчих законів. Законопроекти про вибори народних депутатів України (за відкритими партійними списками) (реєстр. №4222а), про внесення змін до Закону України "Про вибори народних депутатів України" (щодо вдосконалення окремих положень) (реєстр. №4470а) та про внесення змін до деяких законів України щодо вдосконалення законодавства з питань проведення виборів народних депутатів України (реєстр. №4471а ) не набрали голосів.

Народні депутати включили до порядку денного законопроект про внесення змін до Закону України "Про прокуратуру" щодо утворення військових прокуратур. Обговоривши документ, парламентарії 249 голосами прийняли його за основу та в цілому.

Після дискусії до порядку денного також було включено законопроект про внесення змін до Кримінального та Кримінального процесуального кодексів України щодо невідворотності покарання за окремі злочини проти основ національної безпеки, громадської безпеки та корупційні злочини. Документ було також прийнято за основу. Після цього головуючий оголосив перерву.

Після перерви Володимир Литвин у своєму виступі звернув увагу присутніх на долю учасників АТО і закликав до збільшення уваги до проблем тих, хто зараз боронить вітчизну зі зброєю в руках. "Давайте зробимо так, щоб перемога не була досягнена у будь-який спосіб,"- заявив народний депутат.

О.Турчинов поінформував про підсумки засідання Погоджувальної ради. За його словами, щодо питань виборчого блоку консенсусу знайдено не було.

Верховна Рада ухвалила постанову про подальше перебування на державній службі Керівника Апарату Верховної Ради Валентина Олександровича Зайчука.

Після цього парламентарії ухвалили Закон "Про внесення змін до деяких законів України щодо реформування системи управління Єдиною газотранспортною системою України". Згідно із документом, функції диспетчерського (оперативно-технологічного) управління Єдиною газотранспортною системою України виконує оператор Єдиної газотранспортної системи України, який визначається центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну політику в нафтогазовому комплексі, а у передбачених законом випадках центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну політику в нафтогазовому комплексі, за згодою Верховної Ради України. Функції оператора Єдиної газотранспортної системи України закріплюються за суб’єктом господарювання, засновником та власником якого може бути виключно держава, у тому числі через Публічне акціонерне товариство "Національна акціонерна компанія "Нафтогаз України", або (у разі створення спільного підприємства) держава, у тому числі через Публічне акціонерне товариство "Національна акціонерна компанія "Нафтогаз України" (володіння не менше 51 відсотком корпоративних прав), а також юридична особа (юридичні особи), що належить та контролюється резидентами держав - членів Європейського Союзу, Сполучених Штатів Америки чи Енергетичного Співтовариства і є оператором системи транспортування газу або членом Європейської мережі операторів системи транспортування газу, сертифікованим відповідно до вимог статті 10 Директиви 2009/73/ЄС Європейського Парламенту та Ради Європейського Союзу стосовно спільних правил для внутрішнього ринку природного газу, статті 3 Регламенту 715/2009 Європейського Парламенту та Ради Європейського Союзу про умови доступу до мереж передачі природного газу. Відповідно до рішення центрального органу виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики в нафтогазовому комплексі, функції оператора підземного сховища газу можуть бути відокремлені та покладені на окреме підприємство - оператора підземного сховища газу. Верховна Рада України за поданням Кабінету Міністрів України затверджує результати конкурсу та приймає остаточне рішення щодо визначення компанії-нерезидента у суб’єкті господарювання, на якого покладено функції оператора Єдиної газотранспортної системи України. Умови конкурсу розробляються та затверджуються Кабінетом Міністрів України. Засновник або власник підприємства, на яке покладено функції оператора Єдиної газотранспортної системи, повинен мати не менш як п’ятирічний досвід управління газотранспортною системою на американському чи європейському ринку.

Закон прийнято з поправками, внесеними Прем‘єр-міністром України А.Яценюком під час обговорення.

Після обговорення народні депутати ухвалили також закон "Про санкції". Зокрема, законом визначено, що з метою захисту національних інтересів, національної безпеки, суверенітету і територіальної цілісності України, її економічної самостійності, а також запобігання порушенню чи відновленню порушених прав, свобод та законних інтересів громадян України, суспільства та держави можуть застосовуватись спеціальні економічні та інші обмежувальні заходи (санкції). Санкції можуть застосовуватися з боку України по відношенню до іноземної держави, іноземної юридичної чи фізичної особи, громадян України, юридичних осіб, створених за законодавством України, а також інших суб’єктів. Як наголосив головуючий, текст закону пройде процедуру техніко-юридичного доопрацювання під час підготовки його до підписання Головою Верховної Ради України.

Законопроект про добровільне об'єднання територіальних громад було відправлено на повторне друге читання.

Обговоривши законопроект про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо ідентифікації та реєстрації тварин, парламентарії ухвалили його у другому читанні та в цілому, врахувавши в тексті документа положення, відповідно до якого реєстрація тварин здійснюється для фізичних осіб безкоштовно.

Народні депутати прийняли за основу законопроект про очищення влади. Головуючий оголосив про закриття ранкового засідання.

Під час вечірнього засідання парламент розглянув низку документів у першому читанні. За основу було прийнято законопроекти про тимчасові заходи на період проведення антитерористичної операції та про внесення змін до Податкового кодексу України (про тимчасові заходи на період проведення антитерористичної операції), якими, зокрема, пропонується встановлення мораторію на нарахування пені та штрафів на основну суму заборгованості за кредитними зобов’язаннями громадянам України, місце проживання яких знаходиться на території проведення антитерористичної операції, а також тим, які переселилися з неї у період проведення антитерористичної операції.

Народні депутати також ухвалили за основу і в цілому законопроект про внесення змін до Закону України "Про Державний бюджет України на 2014 рік" (щодо перерозподілу видатків, передбачених Міністерству енергетики та вугільної промисловості на підтримку вугільної галузі).

В першому читанні було прийнято законопроекти про внесення зміни до статті 1 Закону України "Про підвищення престижності шахтарської праці" щодо працівників калійно-магнієвих копалень та про внесення змін до Податкового кодексу України (щодо забезпечення реалізації прав підприємств, установ та організацій громадських організацій інвалідів на пільгове оподаткування).

Верховна Рада також проголосувала за прийняття законопроекту про податковий та митний контроль у вільній економічній зоні Криму та про особливості здійснення економічної діяльності на тимчасово окупованій території України в цілому.

Після цього головуючий закрив вечірнє засідання Верховної Ради, повідомляє Інформаційне управління ВР України.



Коментарі

  +0 #1 идеолог 14 авг. 2014 г., 19:46:32
традиційна імітація бурхливої діяльності, прийняття бізнес-проектів під виглядом законів та спрямованих, щоб війна не закінчилась ніколи! Усі законопроекти, які спрямовані на оновлення влади прогнозовано провалені, бо депутати не бажають позбавляти себе жерти із золотого корита!

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Эта ночь тоже прошла для нас неспокойно. Враг продолжает беспокоить воздушное пространство Украины ракетно-«шахедными» атаками

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.