Пленарні засідання Верховної Ради України 3 березня 2015 року

vr sutichka

 
У вівторок, 3 березня, відбулися пленарні засідання другої сесії Верховної Ради України восьмого скликання. На початку ранкового засідання уповноважені представники депутатських фракцій і груп виступили із заявами, повідомленнями, пропозиціями.


Перший Заступник Голови Верховної Ради України Андрій Парубій після закінчення виступів уповноважених представників зробив кілька оголошень. Він оголосив про входження народного депутата Сергія Мельничука до складу депутатської групи «Воля Народу» та про створення у Верховній Раді кількох міжфракційних депутатських об'єднань: «Україна - морська держава», головою якого обрано народного депутата Максима Бурбака; зі зв'язків з Європейським парламентом «Україна-Європейський Союз», голова - народний депутат Іванна Климпуш-Цинцадзе; «Полтавщина», голова - народний депутат Андрій Река.

Народні депутати приступили до розгляду питань.

До порядку денного сесії було включено низку законопроектів: про внесення змін до статті 28 Бюджетного кодексу України щодо доступу до інформації про бюджетні показники у формі відкритих даних (реєстр. №2172); про внесення змін до деяких законів України щодо доступу до публічної інформації у формі відкритих даних (реєстр. №2171); про внесення зміни до статті 73 Кодексу законів про працю України (щодо встановлення святкового дня - День захисника України) (реєстр. №2187); про внесення зміни до статті 8 Закону «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей» (щодо зарахування мобілізованим військової служби для призначення пенсії на пільгових умовах) (реєстр. №2149); про внесення зміни до статті 1 Закону «Про участь України в міжнародних операціях з підтримання миру і безпеки» (щодо забезпечення УНП, який бере участь у МОПМБ вогнепальною (стрілецькою) зброєю та боєприпасами) (реєстр. №2081); про внесення змін до Кодексу адміністративного судочинства України (щодо виконання судових рішень, пов'язаних із соціальними виплатами громадянам) (реєстр. №2189); про внесення змін до Закону «Про електроенергетику» щодо особливостей регулювання відносин у сфері енергетики на території, де органи державної влади тимчасово не здійснюють або здійснюють не в повному обсязі свої повноваження (реєстр. №2182).

Парламентарії розглянули низку законопроектів у першому читанні.

Проект закону про внесення змін до Закону «Про порядок здійснення розрахунків в іноземній валюті» щодо валютного регулювання та валютного контролю (реєстр. №2265) доповіла Міністр фінансів Наталія Яресько. Вона зазначила: за умов, що склалися, актуальним є питання зменшення граничних строків зарахування виручки резидентів у іноземній валюті на їх валютні рахунки в уповноважених банках та відстрочення поставки при здійсненні імпортних операцій зі 180 до 90 днів.

З цією метою уряд пропонує внести зміни до чинного закон, якими пропонується встановити необхідність отримання індивідуальної ліцензії Національного банку України у разі перевищення зазначеного строку, скасувавши при цьому необхідність отримання висновку центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері економічного розвитку.

За словами доповідачки, також сьогодні законодавством передбачено, що у разі прийняття до розгляду судом, Міжнародним комерційним арбітражним судом чи Морською арбітражною комісією при Торгово-промисловій палаті України позовної заяви резидента про стягнення з нерезидента заборгованості, яка виникла внаслідок недотримання нерезидентом строків, передбачених експортно-імпортними контрактами, строки, передбачені статтями 1 і 2 вищевказаного закону або встановлені Національним банком України відповідно до статей 1 і 2 цього закону, зупиняються і пеня за їх порушення в цей період не сплачується.

Н.Яресько зазначила, що прийняття законопроекту сприятиме стабілізації курсових та цінових коливань, збільшенню валютних надходжень, покращенню платіжного балансу України.

Голова Комітету з питань фінансової політики і банківської діяльності Сергій Рибалка доповів рішення Комітету рекомендувати Верховній Раді прийняти законопроект за основу.

Під час обговорення народні депутати висловили чимало зауважень до законопроекту.

Народний депутат Т.Острікова, зазначивши, що норми цього закону будуть поширюватися не тільки на недобросовісних експортерів і імпортерів, запропонувала підтримати цей закон за основу за умови зупинення дії норми, запропонованої Мінфіном, які він пропонує виключити в статті 4, на 2015 рік до 1 січня 2016 року. Оскільки, за її словами, це тимчасовий кризовий захід, спрямований виключно на стабілізацію зараз в цих умовах платіжного балансу та надходження валютної виручки.

Інші промовці пропонували доопрацювати проект до другого читання, встановивши, щоб видача індивідуальних ліцензій на продовження терміну затримки повернення валютних цінностей були на підставі вмотивованого рішення відповідного органу. Тоді у проекті не буде корупційної складової.

За результатами голосування проект не набрав голосів для прийняття за основу і був відхилений.

Парламентарії вимагали повернутися до розгляду цього проекту.

Народний депутат Олег Ляшко, зокрема, зазначив: «щойно у парламенті було провалено важливий законопроект, спрямований на повернення валютної виручки в Україну. Ми просимо президентську фракцію пояснити, чому вона не голосує за те, щоб повернути валютну виручку в Україну для того, щоб стабілізувати гривню, для того, щоб відновити платіжний баланс. І я вимагаю повернутися до розгляду цього законопроекту, прийняти його і вернути гроші з-за кордону в Україну, а не тримати їх по офшорах і по закордонах. І заробляти, як Гонтарева, на обвалі курсу гривні». «Якщо не повернетеся до розгляду цього законопроекту, ми заблокуємо трибуну з вимогою відставки Гонтаревої», - заявив він.

Народний депутат Сергій Пашинський зазначив: «один із законів, який дає можливість стабілізувати нашу фінансову банківську систему, є сьогоднішній законопроект. Я ще раз хочу звернутися до своїх колег по коаліції. Всім відомо, що в тому числі те, що відбувається з нашою національною валютою, - це робота спекулянтів, це робота недобросовісних банків. Саме тому ми підтримуємо категорично пропозиції уряду, що цьому треба покласти край. І нам не зрозуміла позиція наших партнерів, які на словах говорять одне, а голосують в залі по-іншому».

«Ми не бачимо можливості продовжувати далі роботу, поки законопроект не буде прийнятий за основу та в цілому», - наголосив він.

Представники деяких фракцій вимагали повернути цей законопроект на доопрацювання.

В.Гройсман зазначив, що на прохання трьох фракцій він поставить на голосування пропозицію щодо повернення до законопроекту (реєстр. №2265). Якщо він не набере голосів, робота над ним буде продовжена. Він запропонував направити законопроект на доопрацювання у профільний комітет.

Цю пропозицію не підтримала фракція «Народного фронту» і головуючий на її вимогу оголосив перерву на 15 хвилин, запросивши керівників фракцій на засідання.

Після перерви В.Гройсман повідомив, що за результатами засідання фракцій коаліції і проведення наради було прийнято рішення в перерві між 14 і 16 годиною провести засідання фракцій «Блоку Петра Порошенка», на якому буде присутній міністр, відповідні фахівці, де буде ще раз обговорено питання законопроекту реєстр. №2065. «І ми розгляне його, оскільки не знайшли узгодженого рішення. За результатами засідання фракції розглянемо його на вечірньому засіданні від 16 години. А це було одноголосне одностайне рішення всіх керівників фракцій. Я думаю, що на засіданні фракцій багато питань буде обговорено і знято застереження щодо цього законопроекту», - повідомив він.

Головуючий оголосив до розгляду законопроект про внесення змін до Закону України «Про організацію оборонного планування» в новій редакції (реєстр. №1547.

Народні депутати підтримали пропозицію про його розгляд за скороченою процедурою.

У цей час у сесійній залі сталася бійка між народними депутатами Олегом Ляшком і Сергієм Мельничуком. У з'ясуванні стосунків взяли участь представники фракції Радикальної партії. Інші парламентарії намагалися їх розборонити.

Парламентарії не реагували на прохання головуючого заспокоїтися і зайняти свої робочі місця, щоб продовжити роботу.

Головуючий достроково закрив ранкове пленарне засідання.

На початку вечірнього засідання народні депутати продовжили з'ясовувати стосунки. Голова фракції Радикальної партії Олег Ляшко штовхався з головою депутатської фракції «Воля народу» Ігорем Єремеєвим.

В.Гройсман попросив народних депутатів заспокоїтися. Однак, парламентарії не реагували на це прохання.

Головуючий оголосив перерву на 30 хвилин.

Сутичка у сесійному залі продовжилася.

Головуючий достроково оголосив вечірнє засідання закритим, повідомляє Інформаційне управління ВР України.



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

Этой ночью рашисты провели 10-часовую «шахедную» атаку по Украине - всего 13 «шахедов» было выпущено противником, все 13 БпЛА сбиты силами ПВО

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.