Пленарне засідання Верховної Ради України 25 листопада 2015 року

vr2511

 
У середу, 25 листопада 2015 року, Верховна Рада України восьмого скликання продовжила роботу в пленарному режимі. Голова Верховної Ради України Володимир Гройсман перед початком ранкового засідання зазначив, що питання економіки на сьогодні -  питання номер один для нашої країни, точніше,  для зростання економіки, і це має бути пріоритетом в роботі, у тому числі Верховної Ради України, для того, щоб створити належні умови для розвитку бізнесу.


В.Гройсман повідомив про проведення технічної наради з урядом, комітетами, керівниками фракцій щодо підготовки до розгляду Бюджетного кодексу і бюджету. «Я розглядаю Бюджетний кодекс як можливість створення гідних, якісних прав і правил, які необхідні для розвитку економіки і підприємництва», - наголосив він.

Голова Верховної Ради також звернув увагу на пленарне засідання у четвер, в порядку денному якого - питання дерегуляції та децентралізації, підтримки територіальних громад, які щойно об'єднались, нових територіальних громад, які потребують прийняття відповідних технічних рішень для максимально ефективної реалізації своїх прав, а також важливий закон про державну службу, багато інших питань.

Головуючий зазначив, що сьогодні увесь світ відзначає Міжнародний день боротьби за ліквідацію насильства над жінками, різними його проявами. «І в зв'язку з цим планом законодавчого забезпечення реформ передбачено, і парламент не може стояти осторонь, виступаємо за те, щоб цей рух був достатньо ефективним, нам треба реалізувати, так звану, Стамбульську конвенцію, ратифікувати в стінах українського парламенту. І ми очікуємо, що найближчим часом уряд внесе відповідні пропозиції для розгляду Верховної Ради України», - сказав він.

Після реєстрації народних депутатів В.Гройсман відкрив ранкове засідання.

Парламентарії виступили із оголошеннями, заявами, повідомленнями, пропозиціями.

Народні депутати далі розглянули кілька законопроектів у другому читанні.

Проект Закону «Про внесення змін до деяких законів України щодо стимулювання створення та діяльності сімейних фермерських господарств» №1599 доповів голова Комітету з питань аграрної політики та земельних відносин Тарас Кутовий. Він повідомив, що під час доопрацювання до Комітету було подано 65 поправок до даного законопроекту. З них враховано 34 та відхилена 31 пропозиція. Він також повідомив, що Комітет рекомендує прийняти законопроект в цілому.

Т.Кутовий поінформував про основні зміни, запропоновані до другого читання, зокрема, вводиться в правове поле поняття «сімейні фермерські господарства», що дозволить їм фактично отримувати підтримку від міністерства у випадку, якщо така підтримка буде фактично закладена в бюджеті.

Доповідач звернув увагу на ключове питання, яке було основним під час обговорення законопроекту - питання можливості функціонування сімейних ферм без створення юридичної особи. Така правка на засіданні Комітету не була підтримана.

Парламентарії розглянули поправки, на яких наполягали автори. Зокрема, була розглянута поправка народного депутата В.Івченка, який пропонував доповнити статтю 5 проекту такими словами: «Фермерські господарства набувають статусу сімейного фермерського господарства за умови, якщо в його господарській діяльності використовується праця виключно членів такого господарства, які є членами однієї сім'ї, відповідно до статті 3 Сімейного кодексу України. Для виконання сезонних і окремих робіт, які потребують спеціальних знань та навичок, та такі, які безпосередньо пов'язані з основною діяльністю, сімейне фермерське господарство має право відповідно до законодавства залучати необхідних фахівців та сезонних працівників на договірних засадах. Особливості ведення господарства членами однієї сім'ї без набуття статусу юридичної особи регулюється положеннями  статті 8-1 цього Закону».

За результатами голосування поправка набрала 203 голоси і не була підтримана.

Автори пропонували розглянути ті поправки, які не розглядалися на засіданні Комітету.

Голова Комітету Тарас Кутовий звернув увагу на те, що вдруге ці поправки не підтверджені. Він запропонував, враховуючи непідтримку цих поправок, розглянути питання перенесення на повторне друге читання цього законопроекту і повернутися до його розгляду пізніше.

Верховна Рада 239 голосами направила законопроект на доопрацювання.

Підготовлений до другого читання законопроект «Про внесення змін до Закону України «Про Митний тариф України» щодо скасування ввізного мита на електромобілі» №1674 доповіла голова Комітету з питань податкової та митної політики Ніна Южаніна. Вона повідомила, що при підготовці законопроекту до другого читання надійшло 14 пропозицій, 12 з яких враховано, відхилено дві.

Н.Южаніна нагадала, що законопроектом передбачалося зменшення розміру ставок ввізного мита для транспортних засобів різного призначення. До другого читання було відпрацьовано поправки так, що залишили тільки транспортні засоби, оснащені виключно електричними двигунами, або електричним двигуном. Для цього в кодах УКТЗЕД додано спеціальний код, щоб виключити можливість зловживання щодо інших транспортних засобів. Також прибрано норму щодо звільнення транспортних засобів, які використовуються для надання послуг по транспортному перевезенню, тобто для таксі.

Голова Комітету зазначила, що норми законопроектів №1674 і №1912 сконцентровано навколо того, що звільняються від оподаткування ввізним митом виключно електромобілі ( автомобілі з електричними двигунами), як і від сплати ПДВ. Решту поправок прибрали. Також прибрано норму щодо звільнення від сплати акцизного податку, оскільки цей код не є підакцизною продукцією.

Парламентарії 233 голосами прийняли законопроект в цілому.

Народні депутати розглянули і направили на доопрацювання проект Закону «Про внесення змін до розділу ХХ «Перехідні положення» Податкового кодексу України щодо особливостей оподаткування ввезення та постачання транспортних засобів, оснащених електричними двигунами» №1912.

У народних депутатів викликали заперечення норми законопроекту, які, на їхню думку, містять ознаки дискримінаційних умов по відношенню до українського виробника.

Верховна Рада прийняла постанови «Про Рекомендації парламентських слухань на тему: «Роль, значення та вплив громадянського суспільства на формування етнонаціональної політики єдності в Україні»« №2869; «Про перейменування села Радянське Кременецького району Тернопільської області» №2733; «Про присудження у 2015 році Премії Верховної Ради України за внесок молоді у розвиток парламентаризму, місцевого самоврядування» №3260; «Про Рекомендації парламентських слухань на тему: «Про військово-медичну доктрину України» №2513а; «Про проведення парламентських слухань на тему: «Стан і перспективи забезпечення в Україні безпеки дорожнього руху» (23 грудня 2015 року) №3385; «Про проведення парламентських слухань на тему: «Реформи галузі інформаційно-комунікаційних технологій та розвиток інформаційного простору України» (3 лютого 2016 року) №3488; «Про державну підтримку публікацій, наукових, освітніх та дослідницьких програм, спрямованих на висвітлення об'єктивної та достовірної інформації щодо агресії Російської Федерації проти України» №2233а.

Народні депутати включили до порядку денного третьої сесії та прийняли проект постанови про відзначення 125-річчя від дня народження Євгена Коновальця.

В рамках відзначення 25 листопада Міжнародного дня боротьби за ліквідацію всіх форм насилля щодо жінок та з метою підтримання процесу підготовки Урядом України до ратифікації Конвенції Ради Європи про запобігання насильству стосовно жінок і домашньому насильству та боротьбу з цими явищами (Стамбульська конвенція) у сесійній залі відбулося читання народними депутатами та акторами документальної п'єси «Сім», що складається з інтерв'ю семи активісток, які борються за права жінок по всьому світу.

Після цього народні депутати продовжили розгляд питань порядку денного. Вони розглянули проект Постанови «Про надання згоди на затримання та арешт (взяття під варту) судді господарського суду Київської області Скутельника Павла Федоровича» за №3329.

Голова Верховного Суду Ярослав Романюк у виступі повідомив, що в серпні 2015 року виконуючий обов'язки Генерального прокурора Юрій Севрук направив до Верховного Суду України подання про затримання та арешт судді Господарського суду Київської області Скутельника Павла Федоровича.

За його словами, в матеріалах подання зазначено, що Скутельник Павло Федорович працює суддею Господарського суду Київської області в межах 5-річного строку. У його провадженні знаходилася справа про банкрутство одного з підприємств Міністерства оборони.

Голова Верховного Суду зазначив, що органами попереднього розслідування дії судді Скутельника кваліфікуються по частині четвертій статті 368 Кримінального кодексу України як одержання службовою особою, яка займає відповідальне становище, неправомірної вигоди в особливо великому розмірі за вчинення такою службовою особою в інтересах того, хто надає неправомірну вигоду, будь-якої дії з використанням наданої їй влади, поєднаному з вимаганням неправомірної вигоди.

Ярослав Романюк, відповідаючи на запитання, повідомив, що кримінальне провадження розслідується, суддя Скутельник перебуває в ложі Верховної Ради.

Голова Комітету з питань правової політики та правосуддя Руслан Князевич доповів рішення Комітету рекомендувати Верховній Раді прийняти проект постанову.

Суддя господарського суду Київської області П.Скутельник звернувся до народних депутатів з проханням не підтримувати подання Генеральної прокуратури України про надання Верховною Радою України згоди на затримання та арешт (взяття під варту), оскільки він не вважає себе винним.

Народні депутати 230 голосами прийняли проект постанови.

Головуючий закрив ранкове засідання.

Наступне пленарне засідання третьої сесії відбудеться у четвер, 26 листопада, повідомляє Інформаційне управління ВР України.



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Этой ночью рашисты провели 10-часовую «шахедную» атаку по Украине - всего 13 «шахедов» было выпущено противником, все 13 БпЛА сбиты силами ПВО

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.