​Пленарні засідання Верховної Ради України 25 квітня 2019 року

Голова Верховної Ради України Андрій Парубій, відкриваючи ранкове засідання, поінформував, що сьогодні народним депутатам роздали Біблії і привітав православних громадян України із Чистим четвергом.


А.Парубій поінформував про сьогоднішній порядок розгляду проекту Закону про забезпечення функціонування української мови як державної (№ 5670-д).

Головуючий надав слово для виступу від фракцій партії «Блок Петра Порошенка» та політичної партії «Народний Фронт» народному депутату Ірині Геращенко.

Від фракції політичної партії «Опозиційний блок» та групи «Партія «Відродження» виступив народний депутат Вадим Новинський.

Парламент перейшов до розгляду проекту Закону про забезпечення функціонування української мови як державної (№ 5670-д), розгляд якого у другому читанні було розпочато 28 лютого.

Голова Верховної Ради запросив на трибуну голову Комітету з питань культури і духовності Миколу Княжицького.

Парламент продовжив свою роботу з розгляду правки №2065.

Верховна Рада завершила розгляд правок до проекту Закону про забезпечення функціонування української мови як державної.

Головуючий надав слово для виступів головам фракцій і груп.

Позицію Кабінету Міністрів щодо законопроекту озвучив Віце-прем'єр-міністр України В'ячеслав Кириленко.

На підтримку законопроекту про забезпечення функціонування української мови як державної виступив Голова Верховної Ради Андрій Парубій.

Він закликав до єднання навколо законопроекту.

Проект Закону про забезпечення функціонування української мови як державної представляє голова Комітету з питань культури і духовності М.Княжицький.

Народні депутати переглянули фільм, у якому відомі та видатні українці звернулися до Парламенту із проханням підтримати законопроект про українську мову.

У залі Верховної Ради присутні екс-президент України Віктор Ющенко, колишній предстоятель УПЦ КП патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет, військовослужбовці, науковці, діячі культури.

Верховна Рада 278 голосами прийняла у другому читанні та в цілому Закон України «Про забезпечення функціонування української мови як державної» (№ 5670-д).

Народні депутати включили до порядку денного для прийняття рішення ряд законопроектів.

Верховна Рада перейшла до розгляду проекту Постанови про проведення весняної сесії Парламентської асамблеї Організації Північноатлантичного договору (№10091). Законопроект доповідає народний депутат України Оксана Юринець.

Народні депутати 235 голосами прийняли Постанову за основу та в цілому.

Прийнято Постанову «Про проведення весняної сесії Парламентської асамблеї Організації Північноатлантичного договору про проведення весняної сесії Парламентської асамблеї Організації Північноатлантичного договору».

Згідно із Постановою, Парламентська асамблея Організації Північноатлантичного договору (ПА НАТО) підтримала ініціативу Верховної Ради України щодо проведення в Україні весняної сесії Асамблеї, яка має відбутися у м. Києві 22-25 травня 2020 року.

Постановою передбачено утворити Організаційний комітет з підготовки і проведення весняної сесії Парламентської асамблеї Організації Північноатлантичного договору, який має розробити відповідний план заходів.

Також передбачається звернутися до Кабінету Міністрів України з пропозицією передбачити в проекті Державного бюджету України на 2020 рік необхідні фінансові та матеріальні ресурси для підготовки і проведення весняної сесії ПА НАТО та забезпечити спільну роботу міністерств і відомств України з відповідними Комітетами Верховної Ради України та апаратом Верховної Ради України по підготовці і проведенню сесії.

Реєстраційний номер Постанови №10091.

Верховна Рада розглянула за скороченою процедурою проект Закону «Про внесення змін до Закону України «Про протимінну діяльність в Україні» щодо удосконалення механізмів залучення фінансування заходів протимінної діяльності», №10180.Законопроект представив народний депутат Іван Вінник.

За законопроект проголосували 234 народні депутати.

Прийнято Закон України «Про внесення змін до Закону України «Про протимінну діяльність в Україні» щодо удосконалення механізмів залучення фінансування заходів протимінної діяльності».

Законом викладено частину другу статті 8 Закону України «Про протимінну діяльність в Україні в новій редакції такого змісту:

«Для фінансування заходів протимінної діяльності можуть залучатися фінансові ресурси донорів, включаючи міжнародну технічну допомогу, поворотну та безповоротну фінансову допомогу міжнародних організацій, благодійну допомогу, а також інші види допомоги, не заборонені законодавством України.

Залучені від донорів фінансові ресурси зараховуються у спеціальний фонд державного бюджету за відповідними бюджетними програмами».

Закон прийнято з техніко-юридичними правками.

Проект Закону зареєстровано за №10180.

Верховна Рада перейшла до розгляду проекту Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо імплементації актів законодавства Європейського Союзу у сфері технічного регулювання», №10183. Законопроект розглядається за скороченою процедурою, доповідає - голова підкомітету Комітету з питань промислової політики та підприємництва Геннадій Кривошея.

Проект Закону Парламент прийняв за основу 241 голосом.

Прийнято за основу проект Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо імплементації актів законодавства Європейського Союзу у сфері технічного регулювання».

Законопроектом пропонується внести зміни до ряду законодавчих актів України з метою: адаптації національного законодавства в частині технічних регламентів та оцінки відповідності до законодавства Європейського Союзу, узгодження між собою окремих норм деяких законодавчих актів; удосконалення норм діючих законодавчих актів для їх належного застосування.

Зокрема, зміни пропонуються до: Кодексу України про адміністративні правопорушення в частині уточнення складу правопорушень в у сфері стандартизації, метрології та метрологічної діяльності і технічного регулювання; Закону України «Про Службу Безпеки України» в частині визначення сфери, у якій СБУ здійснюватиме функцію технічного регулювання; Закону України «Про пестициди і агрохімікати» в частині зазначення машин, які не підлягають державним випробуванням, державній реєстрації та перереєстрації та ряду інших.

Народні депутати розглянули проект Закону «Про ратифікацію Рамкового договору між Урядом України та Урядом Французької Республіки щодо офіційної підтримки проекту з постачання питної води у м. Маріуполі» (№0218) за скороченою процедурою.

За законопроект за основу і в цілому проголосували 258 народних депутатів.

Прийнято Закон «Про ратифікацію Рамкового договору між Урядом України та Урядом Французької Республіки щодо офіційної підтримки проекту з постачання питної води у м. Маріуполі».

Верховна Рада України ратифікувала Рамковий договір між Урядом України та Урядом Французької Республіки щодо офіційної підтримки проекту з постачання питної води у м. Маріуполі, вчинений 29 січня 2019 року в м. Києві, який набирає чинності з дати отримання останнього письмового повідомлення, переданого дипломатичними каналами, про завершення кожною Стороною внутрішньодержавних процедур, необхідних для набрання чинності цим Рамковим договором.

У Рамковому договорі, зокрема, передбачається надання Французькою Стороною Українській Стороні офіційної підтримки у формі Кредиту, спрямованого для фінансування Проекту (інвестиційний проект з постачання питної води у м. Маріуполі) «в розмірі, що не перевищує шістдесяти чотирьох мільйонів євро (64 000 000 євро)» на строк 30 років, включаючи пільговий період 10 років; визначаються порядок фінансування та порядок надання і повернення Кредиту, включаючи нарахування відсотків за прострочені платежі, інші суттєві умови договору.

Проект Закону зареєстровано за №0218.

Верховна Рада включила до порядку денного для прийняття рішення проект Закону «Про військове капеланство», №10244 та альтернативний №10244-1.

Головуючий оголосив півгодинну перерву у засіданні Верховної Ради.

Після перерви народні депутати перейшли до розгляду проекту Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо збереження українських лісів, №10201-1.

Законопроект розглядається за скороченою процедурою. Доповідає народний депутат Ольга Червакова.

Співдоповідач по законопроекту голова Комітету з питань промислової політики та підприємництва Віктор Галасюк повідомив, що Комітет підтримав законопроект.

Законопроект за основу і в цілому підтримав 241 народний депутат.

Прийнято Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо збереження українських лісів».

Законом передбачається внесення змін до статті 246 та 201-1 Кримінального кодексу України.

Також пропонується збільшити розміри штрафів, передбачених статтями 64, 65, 65-1, 66 Кодексу України про адміністративні правопорушення, аби ліквідувати диспропорцію між адміністративним і кримінальним покаранням даного виду злочину.

Проект Закону зареєстровано за №10201-1.

Верховна Рада розглядає проект Закону «Про режим спільного транзиту», №9532. Доповів законопроект заступник Міністра фінансів Сергій Варламов.

Прийнято за основу проект Закону «Про режим спільного транзиту».

Законопроектом передбачається імплементувати в законодавство України положення Конвенції про процедуру спільного транзиту від 20 травня 1987 року та Конвенції про спрощення формальностей у торгівлі товарами від 20 травня 1987 року відповідно до зобов’язань України, закріплених Угодою про асоціацію між Україною, з однієї сторони, та Європейським Союзом, Європейським співтовариством з атомної енергії і їхніми державами-членами, з іншої сторони.

Законопроектом пропонується запровадити в Україні транзитні процедури, аналогічні тим, що передбачені Конвенцією про спільний режим транзиту, а саме - визначити основні засади, порядок та умови переміщення товарів митною територію України у спільному режимі транзиту, порядок здійснення митних формальностей, застосування механізму гарантування сплати митного боргу, застосування спеціальних транзитних спрощень та інші особливості здійснення операцій спільного режиму транзиту.

Згідно зі статтею 15а Конвенції про процедуру спільного транзиту будь-яка третя країна може стати Договірною стороною цієї Конвенції, якщо її запрошено депозитарієм Конвенції за рішенням Об’єднаного комітету, який відповідає за адміністрування цієї Конвенції та забезпечення її належного виконання.

Для отримання такого запрошення Україна повинна довести спроможність виконувати її умови, зокрема, використовуючи в односторонньому порядку до одного року національний модуль Нової комп’ютеризованої транзитної системи, яка використовується договірними сторонами Конвенції.

Проект Закону зареєстровано за №9532.

Парламент розпочав розгляд за скороченою процедурою Проекту Закону «Про тимчасові слідчі комісії і тимчасові спеціальні комісії Верховної Ради України», №1098.

Законопроект представив перший заступник голови Комітету з питань Регламенту та організації роботи Верховної Ради Павло Пинзеник.

Проект Закону прийнято за основу із дорученням Комітету доопрацювати його до другого читання. Законопроект підтримали 238 народних депутатів.

Прийнято за основу проект Закону «Про тимчасові слідчі комісіїі тимчасові спеціальні комісії Верховної Ради України».

Законопроектом пропонується урегулювати правовий статус і порядок діяльності тимчасових слідчих комісій, тимчасових спеціальних комісій.

Згідно з проектом, підставами для утворення тимчасової слідчої комісії можуть бути повідомлення про порушення Конституції України, законів України органами державної влади, органами місцевого самоврядування, їх посадовими, службовими особами, керівниками (або посадовими особами, що виконують їх обов'язки) підприємств, установ, організацій незалежно від форм власності, об'єднань громадян, що становлять суспільний інтерес, у тому числі:

1) повідомлення про обставини, які загрожують суверенітету, територіальній цілісності України або її економічним, науково-технічним, національно-культурним, соціальним інтересам, охороні довкілля;

2) повідомлення про масове порушення прав, свобод і законних інтересів громадян, їх об'єднань або зловживання владою посадовими, службовими особами, що завдало істотної шкоди суспільним інтересам.

Тимчасова спеціальна комісія утворюється Верховною Радою України для підготовки і попереднього розгляду питань, а також для підготовки і доопрацювання проектів законів та інших актів Верховної Ради України на правах головного комітету, якщо предмет правового регулювання таких проектів не належить до предметів відання комітетів, утворених Верховною Радою України, крім випадку утворення спеціальної комісії для продовження роботи над законопроектом про внесення змін до Конституції України.

Проект Закону зареєстровано за №1098.

Верховна Рада перейшла до розгляду блоку питань щодо паливно-енергетичного комплексу.

Перший заступник голови Комітету з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки Олександр Домбровський представив проект Закону «Про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення конкурентних умов виробництва електричної енергії з альтернативних джерел енергії», №8449-д.

Народні депутати розглядають правки до законопроекту.

А.Парубій продовжив ранкове засідання Верховної Ради на 15 хвилин.

Голова Верховної Ради закрив ранкове засідання.

Відкривши вечірнє засідання Верховної Ради, А.Парубій поінформував, що вже підготовлений проект Звернення Парламенту щодо незаконного указу президента рф про видачу російських паспортів громадянам України на окупованому Донбасі. Він запропонував розглянути даний документ після завершення розгляду законопроекту «Про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення конкурентних умов виробництва електричної енергії з альтернативних джерел енергії».

Парламент продовжив розгляд правок до проекту Закону «Про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення конкурентних умов виробництва електричної енергії з альтернативних джерел енергії» із розгляду правки №92. Всього до законопроекту внесено 257 правок та пропозицій.

Парламент розглянув правки до законопроекту.

На прохання голови Комітету О.Домбровського, народні депутати підтримали правки №24, 43, 84, 120, непрйняття яких розбалансовує законопроект.

Верховна Рада 251-им голосом прийняла Закон у другому читанні на в цілому.

Прийнято Закон «Про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення конкурентних умов виробництва електричної енергії з альтернативних джерел енергії».

Законом вносяться зміни до ряду законів України, якими запроваджується, що починаючи з 1 січня 2020 року отримання підтримки для суб’єктів господарювання, які реалізують у сфері ВДЕ проекти певної величини є можливим виключно за умови участі таких суб’єктів в аукціоні з розподілу квоти підтримки та їх перемоги.

Окремо визначаються розміри проектів, які повинні йти на аукціони, порядок їх проведення та визначення переможця.

Щодо рівня «зеленого» тарифу для різних видів ВДЕ, Законом передбачено у 2020 році зниження рівня «зеленого» тарифу для СЕС на 25% з подальшим зменшенням ще на 2,5% кожного року протягом 3 років та для ВЕС зменшення рівня тарифу на 10% з подальшим зменшенням ще на 1,5% кожного року протягом 3 років.

Згідно із Законом, існуюча система підтримки «зеленими» тарифами діятиме до 2030 року, також вказується на кого вона поширюється.

Проект Закону зареєстровано за №8449-д.

Верховна Рада включила до порядку денного проект Постанови про звернення Верховної Ради України до Організації Об'єднаних Націй, Організації з безпеки і співробітництва в Європі, Ради Європи та їхніх парламентських асамблей, Європейського парламенту, Міжпарламентського союзу, парламентів та урядів країн ЄС, США, Канади, Північноатлантичного Альянсу, дип. представництв іноземних держав в Україні щодо злочинного рішення керівництва російської федерації про видачу російських паспортів громадянам України на окупованих Росією територіях Донбасу, №10259.

Парламент перейшов до розгляду законопроекту за скороченою процедурою. Постанову представила Перший заступник Голови Верховної Ради Ірина Геращенко.

Із співдоповіддю виступила голова Комітету у закордонних справах Ганна Гопко.

Постанову прийнято за основу і в цілому 230 голосами.

Прийнято Постанову «Про звернення Верховної Ради України до Організації Об'єднаних Націй, Організації з безпеки і співробітництва в Європі, Ради Європи та їхніх парламентських асамблей, Європейського парламенту, Міжпарламентського союзу, парламентів та урядів країн ЄС, США, Канади, Північноатлантичного Альянсу, дип. представництв іноземних держав в Україні щодо злочинного рішення керівництва російської федерації про видачу російських паспортів громадянам України на окупованих росією територіях Донбасу.

У зверненні, яке додається до постанови, Верховна Рада України рішуче засуджує агресивні дії керівництва рф, акцентує на неприпустимості відходу від міжнародного права і міжнародних угод та ескалації напруженості на Донбасі. Верховна Рада вважає Указ Президента рф «Про визначення в гуманітарних цілях категорій осіб, які мають право звернутися із заявами про прийняття до громадянства рф у спрощеному порядку» юридично нікчемним та таким, що не може змінити приналежність мешканців окупованих Росією територій Донбасу до українського громадянства.

Верховна Рада України звертається із наполегливим закликом засудити вищезазначені деструктивні дії російської федерації, які грубо порушують державний суверенітет та територіальну цілісність України, права людини і громадянина в Україні, консолідувати спільні з Україною зусилля з протидії агресивним діям рф та вжити заходів щодо посилення, у цьому зв’язку, режиму міжнародних санкцій, спрямованих проти рф.

Верховна Рада України також вимагає від президента рф в. путіна скасувати указ.

Проект Постанови зареєстровано за №10259.

Народні депутати перейшли до розгляду проекту Закону «Про внесення змін до розділу XVII «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України «Про ринок електричної енергії», №8527 та альтернативного №8527-д.

Свою позицію щодо законопроекту озвучують представники фракцій та груп.

Розгляд законопроекту «Про внесення змін до розділу XVII «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України «Про ринок електричної енергії»« продовжиться 14 травня виступами народних депутатів.

Голова Верховної Ради подякував народним депутатам за сьогоднішню плідну роботу і закрив вечірнє засідання.

За матеріалами Інформаційного управління ВР України

Фото з прямої трансляції на каналі «Рада»



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

Этой ночью рашисты провели 10-часовую «шахедную» атаку по Украине - всего 13 «шахедов» было выпущено противником, все 13 БпЛА сбиты силами ПВО

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.