​Пленарне засідання Верховної Ради України 17 червня 2020

Голова Верховної Ради України Дмитро Разумков відкрив ранкове засідання. Головуючий надав слово народним депутатам для виступів з оголошеннями, заявами, повідомленнями, пропозиціями. Під час виступу народного депутата Соломії Бобровської на її пропозицію народні депутати хвилиною мовчання вшанували пам’ять активістки Катерини Гандзюк.


Із заявою від двох фракцій виступив народний депутат Дмитро Лубінець.

Після закінчення виступів Перший заступник Голови Верховної Ради України Руслан Стефанчук звернувся до народних депутатів з проханням дотримуватися у сесійній залі умов карантину і одягнути захисні маски.

Із заявою від двох фракцій виступила народний депутат Наталія Піпа.

Народні депутати приступили до розгляду питань порядку денного.

Вони розглядають правки до підготовленого до другого читання проекту Закону про внесення змін до Земельного кодексу України та інших законодавчих актів щодо планування використання земель №2280.

Пояснення до правок надає Голова Комітету з питань аграрної та земельної політики Микола Сольський.

320 голосами «за» народні депутати за наслідками розгляду прийняли законопроект у другому читанні і в цілому.

Парламентарії у першому читанні розглянули проекти Закону про перелік об'єктів права державної власності, що не підлягають приватизації за №№2831-1 і 2831-2.

Законопроекти доповіли їх автори - народні депутати Олександр Скічко і Наталія Королевська.

Головуючий повідомив, що головний комітету рекомендує відхилити обидва проекти. Але народні депутати наполягли на їхньому розгляді.

Голова Комітету з питань економічного розвитку Дмитро Наталуха попросив відхилити обидва законопроекти з метою дати можливість Кабінету Міністрів внести новий законопроект з новим переліком, а наявність цих проектів блокує Уряду таку можливість.

За результатами голосування обидва законопроекти не набрали необхідної кількості голосів для прийняття за основу і були відхилені.

Звіт Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України для здійснення парламентського контролю за розслідуваннями нападів на Катерину Гандзюк та інших громадських активістів протягом 2017-2018 років доповів Голова Тимчасової слідчої комісії Ігор Василів.

Народні депутати виступили в обговоренні звіту ТСК.

Заслухавши та обговоривши звіт Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України для проведення розслідування відомостей щодо нападів на Катерину Гандзюк та інших громадських активістів, Верховна Рада України 307 голосами «за» прийняла Постанову №3634, якою Звіт ТСК взяла до відома.

Перший заступник Голови Верховної Ради України Руслан Стефанчук оголосив про створення у Верховній Раді міжфракційного депутатського об’єднання «За розвиток атомної енергетики».

Звіт Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України для проведення розслідування відомостей щодо дотримання вимог законодавства під час зміни власників інформаційних телеканалів та забезпечення протидії інформаційному впливу російської федерації доповідає Голова Тимчасової слідчої комісії Ольга Василевська-Смаглюк.

Народні депутати не підтримали Постанову №3363 про Звіт ТСК, якою пропонувалося взяти його до відома. За відповідне рішення проголосував 191 народний депутат.

Повноваження Тимчасової слідчої комісії припинено.

У пленарному засіданні оголошено перерву на 30 хвилин.

Після закінчення перерви народні депутати продовжують розгляд питань порядку денного.

У першому читанні розглядається проект Закону про внесення змін до Закону України «Про державну службу» щодо кандидатського резерву №3491.

Законопроект доповів народний депутат Андрій Клочко. Він зазначив, що законопроектом передбачається доповнити Закон України «Про державну службу» новою статтею 251 «Кандидатський резерв» з метою формування кандидатського резерву з числа кандидатів на посаду державної служби, які набрали найбільшу загальну кількість балів за результатами складання загального рейтингу кандидатів (не більше п’яти осіб), що взяли участь у конкурсі, але не визначені переможцями конкурсу, та створення можливості автоматичного запрошення через особистий кабінет на Єдиному порталі вакансій державної служби кандидата, інформація про якого міститься в базі кандидатського резерву, до участі у конкурсах на інші посади державної служби, якщо його професійна компетентність відповідає вимогам до таких посад.

Голова підкомітету Комітету з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Олександр Корнієнко доповів рішення Комітету, який рекомендує Верховній Раді прийняти законопроект за основу.

За результатами голосування законопроект 275 голосами «за» прийнято за основу.

До порядку денного сесії було включено ряд законопроектів: про внесення змін до Регламенту Верховної Ради України, Закону України «Про статус народного депутата України», Закону України «Про комітети Верховної Ради України» щодо підстав відсутності народних депутатів України на пленарних засіданнях Верховної Ради України та засіданнях комітетів Верховної Ради України №3642, про внесення змін до статті 34 Закону України «Про статус народного депутата України №3644, про внесення змін до Регламенту Верховної Ради України щодо графіку проведення пленарних засідань №3608.

Проект Постанови про внесення змін до Постанови Верховної Ради України «Про обрання голів, перших заступників, заступників голів, секретарів, членів комітетів Верховної Ради України дев’ятого скликання» №3590 доповів Голова Комітету з питань Регламенту, депутатської етики та організації роботи Верховної Ради України Сергій Кальченко.

Він повідомив, що Комітет підтримав заяву народного депутата Ю.Світличної про обрання її членом Комітету з питань національної безпеки, оборони і розвідки.

Народні депутати під час голосування не підтримали проект Постанови.

Наступним проектом Постанови про внесення змін до Постанови Верховної Ради України «Про обрання голів, перших заступників, заступників голів, секретарів, членів комітетів Верховної Ради України дев’ятого скликання» №3641, який доповів Голова Комітету з питань Регламенту, депутатської етики та організації роботи Верховної Ради України Сергій Кальченко, пропонувалося обрати народного депутата Микиту Потураєва головою Комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики, відкликавши його з посади заступника голови цього Комітету та обрати народного депутата Павла Сушка - заступником голови Комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики, увільнивши його від обов’язків члена цього Комітету.

281 голосом Постанову було прийнято.

Ще одним проектом Постанови про внесення змін до Постанови Верховної Ради України «Про обрання голів, перших заступників, заступників голів, секретарів, членів комітетів Верховної Ради України дев’ятого скликання» №3643 пропонувалося обрати народного депутата Мусу Магомедова членом Комітету з питань економічного розвитку.

Проект Постанови прийнято 323 голосами «за».

Проект Закону про внесення змін до Прикінцевих та перехідних положень Закону України «Про ринок електричної енергії» щодо постачання електричної енергії для забезпечення функціонування спільного майна багатоквартирного житлового будинку №2098 у першому читанні доповів народний депутат Олексій Кучеренко. Він зазначив, що законопроектом пропонується пункт 13 розділу XVII «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України «Про ринок електричної енергії» доповнити абзацом, відповідно до якого електрична енергія, яка купується споживачами у постачальника універсальних послуг для забезпечення функціонування спільного майна багатоквартирного житлового будинку та витрачається на технічні цілі (роботу ліфтів, насосів та замково-переговорних пристроїв, що належать власникам квартир багатоквартирного будинку на праві спільної власності) та освітлення дворів, східців і номерних знаків, оплачується за цінами, за якими постачальник універсальних послуг здійснює постачання електричної енергії населенню.

За його словами, це дозволить забезпечити гарантоване постачання електроенергії для забезпечення функціонування спільного майна багатоквартирного житлового будинку на однакових умовах з постачанням електроенергії населенню, що дозволить уникнути можливого збільшення тарифів на послугу з утримання багатоквартирного будинку та буде сприяти зниженню соціальної напруги.

О.Кучеренко також доповів рішення Комітету з питань енергетики та житлово-комунальних послуг, який рекомендує Верховній Раді прийняти законопроект за основу.

За результатами голосування законопроект№2098 331 голосом «за» прийнято за основу.

Проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо кваліфікації, як фактору адаптації та мобільності українця №2481 доповіла Голова Комітету з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів Галина Третьякова.

Вона зазначила, що законопроектом вносяться зміни до статей 41 і 96 Кодексу законів про працю України та статті 6 Закону України «Про оплату праці», якими пропонується на законодавчому рівні закріпити поняття «вид занять (професія)», «професійна кваліфікація (повна професійна кваліфікація)» та «часткова професійна кваліфікація».

Автори законопроекту також пропонують передбачити, що наявність у особи повної або часткової кваліфікації надасть їй можливість виконувати певний обсяг трудових функцій (повний або в межах визначеної частини кваліфікації).

Крім того, пропонується встановити, що професійні стандарти затверджуються репрезентативними всеукраїнськими об’єднаннями організацій роботодавців за погодженням з репрезентативними всеукраїнськими об’єднаннями професійних спілок. Таке погодження не вимагається, якщо розробником професійних стандартів є галузева (міжгалузева) рада до складу якої входять представники професійних спілок та їх об’єднань.

Г.Третьякова повідомила, що члени Комітету при розгляді законопроекту зазначили, що його положення покликані усунути ряд застарілих та бюрократичних механізмів і зробити кваліфікацію суттєвим фактором адаптації та мобільності українців.

Забезпечення мобільності працівників та можливість адаптуватись до вимог ринку праці буде досягнуто саме завдяки внесенню запропонованих змін і розвитку системи повних та часткових кваліфікацій.

Комітет з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів рекомендує Верховній Раді прийняти законопроект за основу.

Під час обговорення народні депутати висловили зауваження до положень проекту і пропонували направити проект на доопрацювання.

За результатами голосування 263 голосами було направлено на доопрацювання.

Проект Закону про ветеринарну медицину та благополуччя тварин №3318 доповів народний депутат Артем Чорноморов. Він зазначив, що законопроектом пропонується комплексно врегульовано усі ключові питання, які стосуються: захисту здоров’я та забезпечення благополуччя тварин; здійснення карантинних заходів; ветеринарної практики; виробництва, обігу і застосування ветеринарних препаратів; організації державного управління, освіти та науки у сфері ветеринарної медицини.

Голова Комітету з питань аграрної та земельної політики Микола Сольський у співдоповіді зазначив, що проект розроблено з метою системного та комплексного регулювання суспільних відносин щодо захисту здоров’я та забезпечення благополуччя тварин, ветеринарної практики, виробництва, обігу та застосування ветеринарних препаратів з урахуванням міжнародних зобов’язань України, зокрема в рамках Угоди про асоціацію з ЄС.

Законопроектом пропонується запровадження європейської моделі віднесення хвороб тварин до таких, що підлягають повідомленню, передбаченої Регламентом ЄС 2016/429 про трансмісивні хвороби тварин. Завдяки закріпленню чітких критеріїв визначення найбільш контагіозних та небезпечних хвороб тварин держава зможе зосередити свою увагу та ресурси на профілактиці та боротьбі саме з тими хворобами, які становлять найбільший ризик. В законопроекті також посилюється акцент на запобіганні хворобам тварин, що підлягають повідомленню. З цією метою передбачається механізм затвердження та реалізації планів моніторингу відповідних хвороб.

М.Сольський також зазначив, що прийняття законопроекту сприятиме покращенню ветеринарно-санітарної та епізоотичної ситуації в Україні, підвищенню ефективності державного управління системою ветеринарної медицини, створенню кращих умов господарювання в галузі тваринництва, нарощенню експорту живих тварин, продуктів тваринного походження та ветеринарних препаратів з України, а також опосередковано матиме позитивний вплив на здоров’я людей та створення нових робочих місць в галузях, пов’язаних з ветеринарною медициною.

Голова Комітету також доповів рішення Комітету, який зазначає, що проект Закону в цілому не суперечить цілям Угоди про асоціацію, однак потребує суттєвого доопрацювання з метою врахування деяких положень Регламенту ЄС.

За результатами обговорення Комітет вирішив рекомендувати Верховній Раді проект №3318 прийняти за основу.

306-ма голосами «за» законопроект прийнято за основу.

Верховна Рада прийняла у другому читанні і в цілому законопроекти про заходи, спрямовані на погашення заборгованості, що утворилася на оптовому ринку електричної енергії №2386 і про внесення змін до деяких законодавчих актів України у зв'язку з прийняттям Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо спрощення досудового розслідування окремих категорій кримінальних правопорушень» №3314.

Головуючий закрив пленарне засідання.

За матеріалами Інформаційного управління ВР України

Фото з прямої трансляції на каналі «Рада»



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

В ночь на сегодняшний день противник нанес авиационный удар по Украине с применением 3 крылатых ракет и одной противорадиолокационной ракеты

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.