​Пленарне засідання Верховної Ради України 26 січня 2021 року

Голова Верховної Ради України Дмитро Разумков відкрив пленарне засідання. Головуючий оголосив про обрання головою депутатської фракції політичної партії «Голос» народного депутата Ярослава Железняка та його заступником – народного депутата Романа Костенка згідно з протоколом зборів депутатської фракції «Голос» від 28 грудня 2020 р.


Головуючий надав слово представникам депутатських фракцій і груп для виступів з оголошеннями, заявами, повідомленнями, пропозиціями.

Після закінчення виступів головуючий надав слово Прем’єр-міністру Денису Шмигалю для інформування про заходи для врегулювання ситуації з підвищенням тарифів.

Денис Шмигаль на початку виступу повідомив про те, що Уряд встановив максимальну граничну ціну на газ для населення і ОСББ на рівні 6,99 гривень з ПДВ за кубометр газу. Тарифи на тепло і гарячу воду не будуть підвищуватись до кінця опалювальна сезону. Також НКРКП обмежило тариф на розподіл газу на рівні 1,79 гривень за метр кубічний.

Окрім того, Уряд спільно з профільним Комітетом Верховної Ради ініціює прийняття законопроекту про можливість укрупнення облгазів, введення спецрахунків та тимчасової адміністрації, що, за словами доповідача, не дозволить монопольно підвищувати ціни на розподіл і тарифи на розподіл.

Денис Шмигаль повідомив, що найближчим часом буде прийнято рішення: про незастосування штрафів і пені за невчасно оплачені газ та тепло за січень; про виплату монетизованої компенсації домогосподарствам, у яких встановлено електричне опалення. Планується встановити річний тариф на газ.

«Такі продукти мають бути представлені вже цієї весни і це оптимальне рішення, яке дозволяє розвивати ринок газу і встановити справедливі і зрозумілі тарифи для людей», - підсумував очільник Уряду.

Також Прем'єр-міністр України зупинився на проблемі вакцинації населення, зауваживши: «Імунізація населення безпечною та ефективною вакциною проти коронавірусної хвороби COVID-19 є найважливішим компонентом стратегії Уряду у подоланні COVID-19».

Денис Шмигаль поінформував: «Уряд має чіткий план проведення вакцинації, законтрактував необхідну кількість вакцин, які потрібні для того, щоб усі бажаючі цього року отримали змогу вакцинуватися, і підготували для цього необхідну логістичну інфраструктуру аби розпочати кампанію з вакцинації вже у лютому».

За його словами, план вакцинації передбачає п’ять етапів. «Загальна мета дорожньої карти - охоплення вакцинацією щонайменше 50% населення до кінця 2022 року», - підсумував керівник Уряду.

Прем'єр-міністр розповів про джерела, обсяги і терміни отримання вакцин Україною.

Денис Шмигаль наголосив: «Україна буде використовувати лише вакцини з ефективністю не менше 70%. Уряд підготував і продовжує готувати медичну систему для швидкого розгортання кампанії з вакцинації: готується логістична складова, формуються бригади, які проводитимуть щеплення, визначені координатори на місцях. Держава готова до отримання вакцин», - зазначив урядовець.

Прем’єр-міністр відповів на запитання депутатських фракцій і груп, які стосувались: відміни пільгових тарифів на електроенергію, формування цін на електроенергію; тарифу на відведення газу, закупівлі газу з Росії, обсягів газу в газосховищах і ціни, за якою він закуповувався, ціни на розподіл газу, порядку формування граничної ціни на газ; зміни підзаконних актів для виплати доплат немедичним працівникам, робота яких пов’язана з COVID-19; видатків, передбачених у 2021 році на енергозбереження.

Народні депутати розпочали розгляд питань порядку денного.

Верховна Рада прийняла в цілому 227 голосами проект Постанови про внесення змін до порядку денного четвертої сесії Верховної Ради України дев'ятого скликання №3050а-16.

Постановою включено до порядку денного четвертої сесії Верховної Ради України дев'ятого скликання, затвердженого Постановою Верховної Ради України від 1 вересня 2020 року №828-IX, законопроекти згідно з доданим переліком та відкликано згідно з поданою заявою ініціатора внесення проект Закону України про внесення змін до Податкового кодексу України щодо підтримки підприємств оборонно-промислового комплексу державної форми власності в процесі їх реформування (реєстр. №3823) та знято його з розгляду.

У цілому прийнято проект Постанови про календарний план проведення п’ятої сесії Верховної Ради України дев’ятого скликання №4502.

До порядку денного сесії включено та визначено невідкладним проект Закону про внесення змін до Закону України «Про лікарські засоби» щодо державної реєстрації лікарських засобів під зобов’язання №4613.

Проект Постанови про скасування рішення Верховної Ради України від 17.12.2020 року про прийняття в цілому проекту Закону про державну підтримку інвестиційних проектів зі значними інвестиціями (№3760 від 01.07.2020) №3760-П доповіла народний депутат Ніна Южаніна. Необхідність скасування рішення Верховної Ради України від 17 грудня 2020 року про прийняття в цілому проекту Закону про державну підтримку інвестиційних проектів зі значними інвестиціями (№3760 від 01.07.2020) доповідачка аргументувала грубими порушеннями вимог Регламенту Верховної Ради України.

Голова Комітету з питань Регламенту, депутатської етики та організації роботи Верховної Ради України Сергій Кальченко доповів рішення Комітету, який рекомендує Верховній Раді визначитися шляхом голосування щодо прийняття чи відхилення цього проекту Постанови.

Народні депутати взяли участь в обговоренні проект Постанови.

За результатами голосування проект Постанови №3760-П набрав 123 голоси «за» і був відхилений.

До порядку денного сесії включено проект Закону про схвалення рішення Президента України про допуск підрозділів збройних сил інших держав на територію України у 2021 році для участі у багатонаціональних навчаннях №4499.

320 голосами «за» народні депутати підтримали прийняття законопроекту за основу та 325 голосами «за» - в цілому.

Із заявою від двох фракцій виступив народний депутат Гео Лерос.

Згідно із заявою двох фракцій головуючий оголосив перерву у пленарному засіданні.

Після закінчення перерви головуючий поставив на голосування пропозицію про прийняття за основу проекту Закону про внесення зміни до пункту 3 розділу II «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України «Про внесення змін до Регламенту Верховної Ради України щодо вдосконалення електронної форми документообігу у Верховній Раді України» №4586.

Народні депутати 280 голосами «за» підтримали прийняття законопроекту за основу.

284 голосами законопроект прийнято в цілому.

Проект Закону про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо встановлення відповідальності за перешкоджання у проведенні перевірок з питань техногенної та пожежної безпеки №3931 доповів голова підкомітету Комітету з питань правоохоронної діяльності В’ячеслав Медяник. Він зазначив, що метою законопроекту є запровадження адміністративної відповідальності за перешкоджання діяльності уповноваженим посадовим особам центрального органу виконавчої влади, який здійснює державний нагляд (контроль) у сфері техногенної та пожежної безпеки, у тому числі пов’язаної з проведенням перевірок.

В’ячеслав Медяник також доповів рішення Комітету, який рекомендує Верховній Раді прийняти законопроект за основу.

За результатами голосування законопроект 265 голосами «за» прийнято у першому читанні за основу.

Проект Закону про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення та Кримінального кодексу України щодо посилення рівня відповідальності за порушення вимог техногенної та пожежної безпеки №4157 доповів заступник Міністра внутрішніх справ Антон Геращенко.

Він зазначив, що проектом Закону передбачається внести зміни до статей 175, 1752, 183, 1888, 221, 223, 255 Кодексу України про адміністративні правопорушення, виключити статтю 18816 цього Кодексу і внести зміни до статті 270 Кримінального кодексу, якими запровадити значний розмір штрафних санкцій за порушення встановлених законодавством вимог техногенної та пожежної безпеки, здійснення суб’єктом господарювання господарської діяльності без декларації відповідності матеріально-технічної бази суб’єкта господарювання вимогам законодавства у сфері пожежної безпеки та невиконання приписів, розпоряджень, інших розпорядчих документів щодо усунення порушень вимог законодавства з питань пожежної та техногенної безпеки уповноважених посадових осіб центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику з питань державного нагляду (контролю) у сфері техногенної та пожежної безпеки, його територіальних органів; визначити суб’єктом правопорушення - фізичних осіб-підприємців; усунути подвійну відповідальність за те саме правопорушення; запровадити кримінальну відповідальність за порушення встановлених законодавством вимог техногенної безпеки, якщо воно спричинило виникнення аварії.

Голова підкомітету Комітету з питань правоохоронної діяльності В’ячеслав Медяник доповів рішення Комітету, який рекомендує прийняти законопроект №4157 за основу.

317 голосами законопроект прийнято за основу.

Перед початком розгляду у другому читанні проекту Закону про народовладдя через всеукраїнський референдум №3612 головуючий звернувся до депутатських фракцій з проханням надати ті правки, на розгляді яких фракції будуть наполягати.

Народні депутати розпочали розгляд правок до законопроекту №3612.

За результатами голосування більшість правок, на яких автори наполягали, була відхилена.

Підтримані були правки №№351, 524, 566, 573, 578, 589, 622, 634, 654 народного депутата Сергія Кальченка, №832 - народного депутата Дмитра Разумкова. Підтримані також були враховані Комітетом правки, поставлені на голосування на підтвердження, за №№92 і 265.

Верховна Рада 255 голосами «за» прийняла проект Закону про народовладдя через всеукраїнський референдум №3612 у другому читанні і в цілому.

Головуючий закрив пленарне засідання.

За матеріалами Інформаційного управління ВР України

Фото з прямої трансляції на каналі «Рада»



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

Враг продолжает атаковать нашу страну по ночам ракетами, шахедами, а также обстреливать ракетными системами залпового огня

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.