В Україні зафіксовано незначну кількість випадків порушення прав журналістів під час місцевих виборів

vibori gurnalisti

 
24, 25 та 26 жовтня працівники Юридичного бюро НМПУ надали 47 консультацій для журналістів (з них 38 консультацій по телефону та 9 персональних консультацій). Загалом журналісти цікавилися тим, як висвітлювати у новинах порушення у «день тиші», які права у журналістів під час проведення підрахунку голосів та з’ясовували алгоритм дій у разі виявлення порушення виборчого законодавства.


Про це «Конфліктам і законам» повідомили у прес-службі Незалежної медіа-профспілки України.

«Можемо стверджувати, що журналісти стали більш відповідальними під час висвітлення виборчого процесу», - розповіла керівник Юридичного бюро Юка Гаврилова, - «Адже і під час серії тренінгів, і під час консультацій, які ми надавали у період з вересня по жовтень, найчастіше журналістів цікавили не тільки аспекти роботи у час виборчого процесу, а й відповідальність журналістів та керівників медіа за порушення», - наголошує вона.

Щодо фіксації порушень прав журналістів під час виборів, Юка Гаврилова розповіла: «Безпосередньо до нас не звертались із заявами про порушення прав журналістів у день виборів, проте інші журналістські організації зафіксували невелику кількість порушень під час голосування». Нагадаємо, що під час виборів зафіксовано випадок використання фальшивих журналістських посвідчень, що трапився на Чернігівщині, де роздавали пусті посвідчення газети «Дитинець».

«Особливих порушень на Рівненщині під час виборчого процесу не було», - розповідає Сергій Штурхецький, член комітету НМПУ. - Були поодинокі спроби підкупу виборців (виносу бюлетенів), однак вони були оперативно зупинені спостерігачами, членами комісій, працювала ефективно і міліція. У той же час демократичність закону дозволяла робити фото і відеозйомку усім присутнім на дільницях. Відтак, потреба маскувати своїх довірених осіб під виглядом «журналістів» у партій відпала. Але активісти громадських організацій, які не отримали статусу спостерігачів - використовували посвідчення журналістів», - зазначає він.

«Гаряча лінія» Юридичного бюро НМПУ продовжує роботу, журналісти можуть отримувати консультації та інформацію щодо особливостей висвітлення виборів, особливо напередодні проведення другого туру у окремих містах.

Діяльність Юридичного бюро НМПУ здійснюється за підтримки Програми У-медіа, яка виконується організацією Інтерньюз за кошти Агентства з Міжнародного розвитку США.



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

За прошедшие сутки боевая активность уменьшилась - на фронте произошло 54 боевых столкновения, враг нанес 8 ракетных и 85 авиационных ударов

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.