Кіпр почне перебудовувати свою зовнішню політику без «забобонів і зациклення»

nikos perebudova

 
Зовнішня політика Кіпру має бути перебудована, виходячи з нових геостратегічних реалій. Про це заявив сьогодні президент республіки Нікос Анастасіадіс у телевізійному зверненні до народу в зв'язку з відзначенням 1 жовтня 53-й річниці незалежності країни від британського колоніального панування.


За словами кіпрського лідера, необхідно «перебудувати зовнішню політику на основі нових стратегічних реалій, використовуючи наше членство в Європейському союзі і створюючи стратегічні альянси з впливовими регіональними та трансатлантичними державами». Анастасіадіс зазначив, що цей процес не повинен йти на шкоду «традиційним друзям і союзникам». Тим не менш, він підкреслив, що вкрай важливо, щоб «наша зовнішня політика проводилася в законних інтересах нашої батьківщини поза всяких винятків, забобонів і зациклення».

Положення про перебудову зовнішньої політики стало однією з чотирьох стратегічних цілей по оновленню держави, які поставив Анастасіадіс. Він прийшов до влади в березні і в тому ж місяці змушений був погодитися з безпрецедентними умовами надання допомоги з боку ЄС і Міжнародного валютного фонду (МВФ) з тим, щоб уникнути колапсу банківської системи та дефолту держави. Президент у своєму телезверненні визнав, що країна сьогодні переживає найбільш важкий період з моменту збройного вторгнення Туреччини в 1974 році, яке розкололо острів на дві громади. «Політична слабкість, політиканство й амбіції у поєднанні з помилковими стратегічними рішеннями і упередженнями привели нашу країну на межу знищення», - заявив президент.

У зв'язку з цим Анастасіадіс виклав у телезверненні чотири «базові стратегічні цілі», досягнення яких буде «означати початок нової ери для Кіпру і припинення періоду негараздів». Крім зміни зовнішньополітичного курсу, він заявив про необхідність «реформи і перебудови держави, оскільки модель 60-х років минулого сторіччя вичерпала свій життєвий цикл». Іншою стратегічною метою, за його словами, є «подолання економічної кризи шляхом створення умов для зростання з тим, щоб вийти якомога швидше з рецесії».

Четвертої і найбільш пріоритетною метою Анастасіадіс назвав «припинення окупації і возз'єднання країни в умовах, які дозволять всім без винятку кіпріотам жити в світі в державі, де не буде нестачі в цінностях і правах людини в порівнянні з іншими європейськими країнами». Президент звернувся до уряду Туреччини із закликом позитивно відповісти на останні пропозиції греко-кіпрської сторони про заходи щодо зміцнення довіри. За його словами, вони дадуть надію на можливість досягнення позитивних результатів на поновлюваних переговорах щодо кіпрського врегулювання, повідомляє ІТАР -ТАСС.



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

В ночь на сегодняшний день противник нанес авиационный удар по Украине с применением 3 крылатых ракет и одной противорадиолокационной ракеты

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.