​Низку штатів у США охопили протести після вбивства поліцейським афроамериканця

У Детройті, штат Мічиган, під час акції протестів загинула людина. Коли до групи протестувальників наблизилась машина, з неї було зроблено постріли в сторону учасників протесту. В результаті пострілів загинув 19-річний чоловік, повідомляє поліція Детройта, передає «Голос Америки».


Удень акція протесту відбувалась відносно спокійно, але напруга зросла під вечір. Поліцейського в Детройті ушпиталили після того, як його було поранено кеменем, що жбурнув хтось із протестувальників. Дев‘ятеро протестувальників було заарештовано. Поліція повідомила, що семеро з заарештованих не були з Детройта.

Протести проти брутальності поліції поширились США після смерті Джорджа Флойда, афроамериканця, який помер після того, як поліцейський тиснув ногою на шию лежачого Флойда. Відео цього облетіло весь світ і викликало обурення.

У Міннесоті, де стався цей інцидент, мирні протести переросли у насильницькі акції - багато бізнесів, машин було підпалено, згорів також поліцейський відділок. Губернатор штату Тім Уолц заявив про складнощі у підтримуванні порядку, пише Голос Америки.

«Ми не можемо заарештувати людей через масштаб та динаміку, - зауважив він. - У бік наших представників проводяться постріли».

Штат запросив Національну Гвардію для заспокоєння протестів. Щонайменше 500 представників Нацгвардії було спрямовано до Міннеаполіса та сусіднього до нього Сент-Пола. Станом на неділю в штаті буде 1700 представників Нацгвардії, заявив генерал-майор Йон Єнсен з Нацгвардії Міннесоти. Це стане найбільшим розміщенням правоохоронців в історії штату, повідомляє TheWashington Post.

АР повідомляє, що Пентагон наказав привести до готовності декілька підрозділів Сухопутних сил США для можливого розміщення в Міннеаполісі.

Мирні протести в Портленді, штат Орегон, набули ознак насильства через декілька годин після того, як протестувальники зайняли поліцейський департамент і підпалили його. Протестувальники також пошкодили магазини, провели інші підпали, жбурляли предмети в поліцію.

В американській столиці, Вашингтоні, протести поблизу Білого дому спонукали посадовців закрити доступ до будівлі. За повідомленнями журналістів, деякі протестувальники розмальовували будівлі, повідомлено також про сутичку з Секретною службою.

У Лос-Анджелесі поліція оголосила зібрання незаконним після того, як протестувальники розтрощили вітрини магазинів і заблокували шосе.

В Атланті, штат Джорджія, відбулось протистояння поліції та сотень протестувальників біля штаб-квартири CNN. Деякі з них кидали пляшки з водою в поліцію і скандували: «Звільняйтесь з роботи». Губернатор ввів надзвичайний стан у штаті і запросив Національну гвардію.

Протести також відбулись в Ласка-Вегасі, штат Невада, Г‘юстоні, штат Техас, де зростав Флойд.

У Міннеаполісі, де загинув Джордж Флойд, було заарештовано поліцейського Дерека Шовіна, який, як видно з відео, тримав коліно на шиї Флойда. Шовіну висунуто звинувачення у вбивстві.

Родина Флойда відреагувала на висунуті звинувачення проти Шовіна, заявивши, що потрібні більш жорсткі заходи.

«Арешт колишнього поліцейського Міннеаполіса - запізнілий крок у вірному напрямку до справедливості. Ми очікуємо на висунення йому звинувачень у вбивстві першого ступеня. І ми хочемо, щоб заарештували інших поліцейських. Ми закликаємо владу переглянути звинувачення, щоб вони відповідали справжній мірі провини цього поліцейського», - заявив представник родини.

Деррік Джонсон, президент найдавнішої групи з захисту прав людини у США NAACP сказав Голосу Америки, що смерть Флойда показує, що «ми в цій країні не вирішили питання рас і не забезпечили повагу до цінності життя афроамериканців в Міннеаполісі». Він сказав, що потужні протесті є «способом для громадян цієї країни висловити незадоволення тим, як дотримуються справедливості» і зазначив, що його організація «абсолютно проти насильства, яке нічого не вирішує».

Президент Трамп заявив у п‘ятницю, що спілкувався з сім‘єю Флойда і висловив співчуття. Під час події в Білому домі Трамп наголосив, що «ми не можемо дозволити», щоб демонстрації в Міннеаполісі «далі спустились в неправову анархію та хаос».

Протестувальники поблизу палаючого магазину та відділку поліції, 28 травня, Міннеаполіс. Фото VOA



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

Этой ночью рашисты провели 10-часовую «шахедную» атаку по Украине - всего 13 «шахедов» было выпущено противником, все 13 БпЛА сбиты силами ПВО

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.