​Туреччина вирішила умиротворити росію - платитиме за російський газ рублями

Президент Реджеп Таїп Ердоган підтвердив, що Туреччина почне частково платити за імпортований російський природний газ в рублях. Про це москва оголосила ввечері в п'ятницю після більш ніж чотирьох годин переговорів між Ердоганом і президентом росії володимиром путіним у Сочі, повідомляє «Голос Америки».


Сполучені Штати відіграють провідну роль у міжнародних зусиллях із запровадження економічних санкцій проти росії у відповідь на її лютневе вторгнення в Україну. Але Туреччина, член НАТО, намагалася зберігати нейтралітет у конфлікті через свою потужну залежність від російських енергоносіїв.

Минулого року на росію припадало приблизно чверть імпорту нафти Туреччиною та 45 відсотків закупівель природного газу.

«Наші, Туреччини, двері відкриті для всіх, - сказав Ердоган турецьким журналістам у суботу, коли він летів додому з Сочі. - Одна хороша річ у цьому візиті в Сочі полягає в тому, що ми домовилися про рубль з паном путіним», - сказав Ердоган.

«Оскільки ми будемо вести цю торгівлю в рублях, це, звичайно, принесе гроші Туреччині та росії», - додав він.

Ні Ердоган, ні російські офіційні особи не сказали, яка частина газу покриватиметься рублевими платежами.

Відмова від оплати газу в доларах допомагає Туреччині захистити свої запаси твердої валюти, що скорочуються.

Повідомляється, що минулого року уряд Туреччини витратив десятки мільярдів доларів, намагаючись підтримати курс ліри проти різкого падіння під час останньої економічної кризи.

Ліра все ще втратила 55 відсотків своєї вартості щодо долара, а споживчі ціни зросли на 80 відсотків за останні 12 місяців.

Криза ускладнила шлях Ердогана до третього десятиліття при владі на виборах, які мають відбутися в липні наступного року.

Сполучені Штати та Європейський Союз намагаються змусити споживачів російських енергоресурсів перейти на розрахунки в рублях, щоб обмежити можливості москви вести війну проти України.

Платежі в рублях допомагають росії уникнути обмежень на доларові операції з москвою, які Сполучені Штати намагаються накласти на міжнародні банки.

Туреччина відмовилася приєднатися до режиму санкцій проти росії та, натомість, підштовхнула до переговорів про перемир’я між москвою та Києвом.

Ердоган і путін у Сочі пообіцяли розширити економічну співпрацю у таких секторах, як банківська справа та промисловість.

Фото Reuters



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

Вчера поздно вечером враг атаковал многострадальный Харьков. Также в 7 часов утра были нанесені ракетные ударі по Одессе и предместью города Сумы

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.