​Чому законопроект 8449-д (про «зелених») прописаний під інтереси ДТЕК Ахметова

Верховна Рада у грудні прийняла у першому читанні законопроект про зелених, де нібито передбачаються тарифні аукціони. Але вся суть у деталях - як передбачаються і коли.


Ці тарифні аукціони передбачаються аж у 2020 році і лише для станцій понад 20 МВт. Окрім того, можна до 2020 року, навіть не маючи збудованої станції, підписати попередній договір із ДП Енергоринок - і також вводити станцію без аукціону, а по зеленому тарифу.

А компанія ДТЕК основні свої потужності планує збудувати до 2020 року. У цьому році планується введення в експлуатацію понад 700 МВт (по потужності - це дві Херсонські області). Взагалі за даними Міненерго, у 2019 році буде введено 1500 МВт «зелених» потужностей. Абсолютна більшість - це сонце та вітер на Півдні, де вже і так надлишок електроенергії.

І всі сонячні та вітростанції, які будуть введені у 2019 році, будуть продавати свою е/е по зараз зафіксованих «зелених» тарифах (у 2-3 рази вищих, аніж у Німеччині) аж до 2030 року. Це те, що і треба ДТЕКу.

Якщо ж якісь потужності не будуть введені до 2020 року, то по них можна буде підписати попередній договір із ДП Енергоринок, або розбити їх на черги по 20 МВт - і також не брати участь у конкурентних аукціонах.

За даними Міненерго у 2020 році буде введено ще 1600 МВт «зелених» потужностей (також більшість на Півдні).

Таким чином, очікується, що за 2 роки буде введено 3100 МВт «зелених», а це +150% до вже існуючих 2100 Мвт. Нагадаю, станом на сьогодні 2% зелених забирають із ринку майже 9% грошей або 16 млрд грн.

Отже, все вирішиться у наступні 2 роки. І я думаю, ДТЕК зробить все можливе, щоб після того, як він збудує свої станції, лавочка закрилася для всіх інших.

Звісно, несправедливо, коли окремі бізнесмени можуть заробляти 25% річних у євро за рахунок субсидування їх супервисокими тарифами всією країною. Тому «зелені» тарифи на вітер та сонце треба понижувати вже із 1 квітня. Але представник ДТЕК пан Захарчук вчора заявив, що категорично проти урізання таких тарифів із 1 квітня.

Нагадаю, сонячні панелі, які складають 2/3 вартості сонячної станції, за останні 5 років подешевшали приблизно на 50%. Але «зелений» сонячний тариф залишився незмінним, тому він у нас у 2-4 рази вищий, аніж у будь-якій іншій європейській країні.

У наступному пості напишу, як у 2015 році через «зелені» тарифи нам довелося піднімати тарифи на е/е для населення.

Andriy Gerus, facebook.com

У Канаді, яка не суперсонячна, запускаються дві сонячні станції потужністю 57 МВт, які працюватимуть без будь-яких субсидій.

У світі вже завершується ера тарифних аукціонів і все більше країн переходять до роботи сонячних та вітроелектростанцій у звичайних конкурентних бездотаційних умовах. Причина - різке здешевлення технологій, покращення ефективності технологій.

В Україні немає навіть конкурентних аукціонів, та й взагалі у нас ще живе концепція субсидування, придумана Клюєвими у 2008 році. Просто очолили її сьогодні інші на чолі із лід-менеджером процесу ДТЕКом Ахметова. На таку специфічну зелену енергетику ми платимо найвищі у світі «зелені» тарифи - це понад 16 млрд грн.

У цьому році це понад 10% із вашого рахунку на електроенергію.

Andriy Gerus, facebook.com

Фото 24tv.ua



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

Враг продолжает атаковать нашу страну с воздуха различными средствами нападения и в прошедшую ночь применил 13 ударных «шахедов»

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.