​Захист енергосистеми: гроші освоєні, захист - відсутній


Мустафа Наєм вдав, що грюкнув дверима, образившись на Шмигаля, що той не відпустив Мусю до Німеччини. Навздогін у соціальних мережах виклали документ, в якому Шмигаль відмовляє Мустафі Наєму у відрядженні та просить надати йому «звіт і аналіз завершення об’єктів другого рівня захисту, а також тіло тих проектів з відновлення».

Кабмін не уточнював, чи правдивий цей документ, але розмістив його нардеб від «Європейської солідарності» Гончаренко, тож, є підстави вважати, що документ – справжній. А якщо справжній, то примітка від Шмигаля – вражає, бо, судячи з усього, роботу Наєма ніхто не контролював, як проводилось будівництво - прем’єр-міністру невідомо. А, отже, як були освоєні дев’ять мільярдів бюджетних коштів, котрі виділялися на будівництво захисних споруд – невідомо.


Мустафа Наєм у відповідь заявив у колонці НВ, що «Трипільська ТЕС була дуже великим об'єктом, який неможливо було повністю захистити лише інженерними спорудами. Потрібно було застосувати відповідні засоби ППО».

Подібні заяви Мустафи Наєма не можуть не викликати здивування, бо про раціональне використання коштів і про те, що замість освоєння коштів треба купувати ППО, говорили з середини 2022 року. Проте той же Наєм чомусь у той період часу про ППО не згадував, і тільки піарився у ЗМІ, що як класно працює його Агентство відновлення: «22 підстанції та 63 елементи підстанцій будуть захищені вже до березня 2024 року», - пообіцяв Наєм і зазначив, що станом на зараз готові 12 об’єктів. Третій рівень – захист 22 підстанцій від ракет у 14 областях України.

«Тут працюємо спільно з Укренерго – вони формують завдання на проектування та будівництво», – розказував великий відновлювач.

А прес служба Фонду держмайна повідомляла: «Убезпечити роботу теплових електростанцій за умов продовження російських атак збираються за допомогою захисних споруд. На Трипільській ТЕС виконано вже 100% таких робіт, на Зміївській ТЕС – 70%». Згодом ворог ці дві електростанції – знищив. Куди було витрачено кошти? Хто сьогодні перевірить?

Сам Наєм, даючи відповідь на журналістський запит відносно витрати виділених коштів, повідомив, що інформація, котра цікавить журналістів, «містить гриф для службового користування». А що такого секретного в освоєнні коштів? Чи завищена вартість і куди пішли гроші насправді?



Однак виходить цікава ситуація: коли Наєм піарився у ЗМІ, розказуючи про великі досягнення і стверджуючи, що існує і ефемерний «третій рівень» захисту від ракет, а коли звільнився, вже того третього рівня не бачить і говорить про ППО?

Але ситуація, котра склалась, доводить дві речі. Перша: усі чудово розуміли, що ніякі укріплення не можуть захистити від балістики. Друга: як у Наєма, так і у Шмигаля розуміли нераціональну витрату шалених коштів, але, тим не менш, не пішли на купівлю ППО, а обрали освоєння коштів. Однак, що ще страшніше, ППО для енергооб’єктів так ніхто купувати і не збирався і не збирається. Наєм – вільно звільнився, без відповідальності і звітів. І наразі знову поліз до ЗМІ розказувати, як уряд заважав йому працювати. А все, що справді потрібно, аби спеціалізована антикорупційна прокуратура провела аудит, а також відкрила провадження щодо нераціональності і недоцільності витрати бюджетних коштів. Та чи піднімуть правоохоронні органи ці питання?

Конфлікти і закони

Мустафа Наєм. Фото censor.net



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

Сегодня ночь опять была неспокойная, противник пытался совершить массированный «шахедно»-ракетный удар по территории Украины

детальніше

Опитування

Чи вважаєте Ви Зеленського легітимним президентом після завершення терміну перебування на посаді?

Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.