​«Вакханалія шакалів» або Чому Наглядові ради на держпідприємствах мають бути ліквідовані


Прийшла інформація, що нововідставленому Кудрицькому виписали 40 мільйонів гривень премії. Зробила такий прощальний реверанс «незалежна» Наглядова рада, яка нещодавно гучно грюкала дверима і розповідала, що на них здійснюється якийсь політичний тиск. Я вважаю, що з цією п’янкою потрібно закінчувати. На стратегічних підприємствах не може бути ніяких Наглядових рад.

По-перше. Члени Наглядової ради – це зазвичай представники акціонерів якогось Акціонерного товариства. У даному випадку, власником підприємства є держава і ніяких інших представників акціонерів там бути не може.

По-друге. Важливим питанням є наявність іноземців в Наглядових радах держпідприємств, які не гребучи тим, що в країні йде війна, отримують багатотисячні виплати й при цьому цинічно розповідають про свою «незалежність». Ніякої ефективності в цьому немає. Вони мають бути викинуті. Це просто шакали і гієни, які розповідають про те, як важко працюють. Цей ресурс має бути спрямований на виробництво зброї.

По-третє. Постає питання про національну безпеку. Хто ці люди, яку інформацію вони можуть передати іншим? Чи можуть вони сприяти погіршенню роботи підприємства? Говорити, що вони є представниками розвинених країн, наприклад, ЄС чи США, вважаю недоцільним. Ми бачимо як деякі кола у Вашингтоні та Берліні відверто сприяють тому, щоб путін залишався при владі. Це видно із затримки поставок озброєння і заборони бити вглиб території росії, прикриваючись цинічним формулюванням. Нещодавно було сказано, що Атакамси не можуть бути ефективними, оскільки росіяни перенесли свої аеродроми. Так в чому проблема? Давайте ракети на тисячу кілометрів, якщо ви хочете реальної перемоги України над росією.

Хто сказав, що іноземцям у наших Наглядових радах не буде поставлена задача по максимальній дезорганізації виробництва або ж максимальній дезорганізації стратегічних підприємств? Це стосується «Укрзалізниці», «Укренерго» та інших. Того ж «Укроборонпрому», який не проявляє ефективну роботу. Тут постає питання – чому?

У якості прикладу, чому вони можуть працювати проти нашої країни, нагадаю історію американського дипломата Амоса Хохштайна, який з 2017 по 2020 роки був незалежним директором Наглядової ради НАК «Нафтогаз України». Своє рішення піти він обґрунтував «збільшенням саботажу з боку корупційних сил». Згодом працював у Адміністрації Байдена, де лобіював інтереси «Північного потоку-2».Судячи з інформації від різних джерел, працюючи в «Нафтогазі», Хохштайн був причетний до схеми, яка продавала російський газ українцям під виглядом європейського.

Це показує, що є конфлікт інтересів і гарантувати, що щось подібне не повториться, не можна. Висновок: іноземці в Наглядових радах державних підприємств, по-перше, не несуть ніякої відповідальності і по-друге – можуть загрожувати національній безпеці України.

Наглядові ради не борються з корупцією. Вони її фактично очолюють. Наприклад, я щось не бачу від Наглядової ради «Енергоатому» протестів щодо безумних планів добудовувати блоки то на Хмельницькій АЕС, то у Чигирині. У них все добре . Гроші пиляються.

Боротися з корупцією повинні правоохоронні органи, де також провалена робота. Під «мудрим» керівництвом наших партнерів були створені НАБУ і САП. За вісім років жодного разу не провели аудит їхньої діяльності, хоча має проводитись регулярно раз на рік.

Якщо Україні хтось висуватиме претензії з приводу якоїсь фейкової прозорості, то потрібно чітко поставити категоричну умову, що торгівлі з росією не буде ніколи, як того хитрувати добиваються деякі кола в ЄС та США на кістках українців.

Для підтвердження своєї позиції водночас бити по нафтопроводах, по яких американські нафтові компанії качають нафту, виводити їх з робочого режиму, бити по газопроводах, які качають газ в Європу, бити по хімічних підприємствах, які виробляють аміак не тільки для добрив, а для вибухівки (наприклад, «Тольяттіазот»).

Це для того, щоб виросли ціни і деякі країни розуміли, що Україна б’ється за виживання. Якщо вони розуміють тільки питання грошей, то по грошах й битимемо. Не виключно, що при такому розкладі пришвидшиться питання вступу України в ЄС – отримаєте ресурси росії, тільки коли Україна буде в ЄС. Інше нас не цікавить, бо тільки так можна прочистити мізки деяким колам у Вашингтоні і Берліні. Тобто, хочете вигідно торгувати з росією – приймайте швидко нас в ЄС та в НАТО. До цього ми нічого не гарантуємо. Тоді швидко всі почнуть бігати у правильному напрямку.

Наше завдання – повернути собі суб’єктність. Тому що коли тобою грають, то тебе продадуть за три копійки. Ці казки про те, як вони за нас «переживають», видно по тому, що після скидання бомби на лікарню Охматдит не було введено санкції проти росії. Агресор б’є по Полтаві, Львову та інших містах, вбивають цивільних людей і немає ніякої реакції, не проводиться ніякої санаційної політики. «З вовками жити – по вовчому вити».

Виходячи з усього, чітко ставити питання про повернення суб’єктності. Будуть обурюватися – бити по території росії, знищувати бізнес, з яким вони хочуть співпрацювати. І вже досить всіх цих патякань про «чесний Захід», який продасть нас і не поперхнеться. У нас питання виживання та безпеки. Розмов ми вже начулися.

Тарас Загородний, facebook.com

Фото glavcom.ua



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Полковник ЗСУ у запасі та військовий експерт Роман Світан у новому воєнному зведенні на 17 вересня обговорив наступні теми:

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.