Громадськістю знайдено механізм виконання вимог Майданів

vimogi maydaniv

 
Сьогодні на прес-конференції активістами Громадської кампанії «За відповідальну владу» було презентовано законопроект «Про народовладдя в Україні», який дає можливість громадянам відкликати посадовців і політиків з їхніх посад, повідомляють «Конфлікти і закони».


Координатор громадської кампанії «За відповідальну владу» Ігор Курус зазначив, що у разі прийняття законопроекту ВР, громадяни матимуть безпосередній вплив на кадрові рішення через інструмент відкликання, проведення люстрації посадовців не політиками, а громадянами, які вибороли це право на Майданах України.

«У разі виявлення громадянами ознак бездіяльності або діяльності посадової особи з порушенням законодавства створюється ініціативна група, яка організовує підписання петиції за її відставку. Це дасть змогу громадянам самостійно відстороняти з посад осіб, які зловживають владою», - повідомив співавтор документу.

І.Курус також зазначив, що органи влади мають автоматично виконати вимогу громадян після встановлення правдивості зібраних підписів, оскільки за невиконання петиції передбачається кримінальна відповідальність.

В свою чергу, Валентина Теличенко наголосила, що нині в Конституції України передбачено лише вплив громадян на механізм обрання посадовців, але немає механізму впливу громадян на їх звільнення.

«Наше суспільство вже готове до того, щоб отримати новий інструмент народовладдя. Чому люди вийшли на Майдан з камінням? Тому що не залишилося легітимних правових механізмів впливати на владу. І доти, доки не буде легітимних механізмів, які дадуть можливість вирішувати питання позбавлення повноважень чиновників, існуватиме загроза того, що виникне знову необхідність йти на Майдан і будувати барикади, оскільки немає іншого вибору», - констатувала адвокат і правозахисник.

Голова комітету підприємців Львівщини Ірина Яремко наголосила, що: «Нові закони відображають нові вимоги життя. Треба міняти закони, які дозволяли чиновникам займатися корупцією».

Важливою новелою законопроекту є те, що згідно документу, у випадку ознак узурпації влади особою чи групою осіб, народ має право на збройне повстання.

Один із співавторів законопроекту Ярослав Погарський вважає, що Україні потрібен зараз не закон про люстрацію, який знову в руках політиків стане вибірковим, а переатестація. Головне - ефективний інструмент відкликання виборних осіб та висловлення вотуму недовіри чиновникам, який на законних правах належатиме народу, як під час виборів, так і в міжвиборчий період.

У підсумках Ігор Курус зазначив, що з метою пошуку консенсусного рішення щодо окремих положень законопроекту, його автори з наступного тижня розпочинають поїздки регіонами, в рамках яких, зокрема, проводитимуться круглі столи на цю тему.

Громадська кампанія «ЗА ВІДПОВІДАЛЬНУ ВЛАДУ» розпочала роботу над законопроектом «Про народовладдя в Україні» ще в квітні 2013 року. Обговорення проекту закону відбулося в Києві, Львові, Харкові, Тернополі, Луцьку та Івано-Франківську.



Коментарі

  +0 #1 Oleksandr 26 февр. 2014 г., 09:36:46
Повна маячня!

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

Этой ночью рашисты провели 10-часовую «шахедную» атаку по Украине - всего 13 «шахедов» было выпущено противником, все 13 БпЛА сбиты силами ПВО

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.