Після виходу Англії з ЄС альянс НАТО значно підсилить свій вплив

nato germani

 
Як зміниться роль НАТО в Європі і світі після рішення британців про вихід з Європейського Союзу? Які дії треба розпочинати Альянсe? Дані питання активно обговорюються керівництвом Організації Північноатлантичного договору, Сполучених Штатів і Євросоюзу, повідомляє military.com.


Західні лідери одностайні в своїй думці: на тлі ймовірного ослаблення ЄС роль НАТО як гаранта єдності та безпеки Європи (в умовах загрози російського реваншизму) значно зростає.

Держсекретар США Джон Керрі після консультацій з керівництвом НАТО в Брюсселі заявив, що після Варшавського саміту, який відбудеться 8 - 9 липня, організація стане ще сильнішою. Він підкреслив, що голосування британців «не змінить ні на йоту» прихильність США до захисту своїх союзників в Європі, і висловив упевненість в успішності саміту і важливості рішень, які будуть на ньому прийняті.

Після зустрічей з американським Держсекретарем і главою європейської дипломатії Федерікою Могеріні генсек НАТО Йенс Столтенберг зазначив, що в нових умовах роль альянсу значно зросте.

Виступаючи на форумі Аспенського інституту, Сьюзан Райс, радник американського президента з питань безпеки, зазначила, що вплив Brexit на механізми протидії російській військовій агресії в Європі буде невелика.

Разом з тим деякі західні політики побоюються, що скорочення військових витрат через вихід Англії з ЄС негативно позначиться на оборонних можливостях альянсу.

Нова ситуація в Європі була проаналізована в доповіді, представленій в цей понеділок Атлантичній раді. Її автори - відставний генерал морської піхоти Джеймс Джонс, екс-радник американського президента Барака Обами з національної безпеки і колишній Головнокомандувач силами НАТО в Європі, і Ніколас Бернс, екс-заступник держсекретаря США з політичних питань і колишній постійний представник Сполучених Штатів при Північноатлантичному альянсі.

Джонс і Бернс виступили з позицією, протилежною висловлюванням німецького міністра закордонних справ Франка-Вальтера Штайнмайера, який відображає невдоволення «брязкотом зброї» перед лицем росії.

У доповіді заявлено про необхідність подальшого посилення рубежів НАТО і прийняття на Варшавському саміті рішень, які забезпечили б ефективну протидію Альянсу чотирьох основних загроз: реваншистській росії, руйнування стабільності на Близькому Сході, ослаблення ролі ЄС і невизначеності з приводу майбутнього керівництва Сполучених Штатів - останнє формулювання натякає на загрозу, пов'язану з можливим обранням Дональда Трампа, який називав НАТО «застарілої» організацією і закликав США скоротити витрати на колективну оборону.

Джонс і Бернс наголосили на необхідності розміщення військ альянсу на постійній основі не тільки в Польщі і Балтійських країнах, але і в Румунії і Болгарії. На думку авторів доповіді, після Brexit основою європейської архітектури безпеки повинна стати сильна Німеччина.

У той же час, Бернс і Джонс закликали США вести активний діалог з Англією, спрямований на забезпечення стабільності в країні, яка після референдуму про вихід з ЄС зіткнулася із загрозою розпаду через посилення сепаратистсько-проєвропейських настроїв серед шотландців і північноірландців.



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

Вчера поздно вечером враг атаковал многострадальный Харьков. Также в 7 часов утра были нанесені ракетные ударі по Одессе и предместью города Сумы

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.