​Колегія виборників (Electoral College) офіційно обирає нового президента США

У понеділок, 19 грудня, в бурхливій кампанії з обрання президента США завершиться ще один етап. Очікується, що Колегія виборників (Electoral College) офіційно підтвердить, що мільярдер і будівельний магнат Дональд Трамп стане 45-м президентом США, повідомляє «Голос Америки».


Ще на початку листопада американці дізналися, що після інавгурації 20 січня Трамп увійде в Білий дім як президент. Однак підсумки президентських виборів в США визначаються не загальним голосуванням, а результатами голосування в кожному з 50 штатів і в Окрузі Колумбія-столиці країни, Вашингтоні.

У кожному штаті переможець, зазвичай, отримує голоси всіх членів Колегії виборників від цього штату. Кількість виборників у штаті є пропорційною до чисельності його населення. Голосування виборників - всього їх 538 - пройде в столицях штатів.

Кандидат від Демократичної партії, колишній держсекретар Гілларі Клінтон виявилася переможцем за результатами загального голосування, випередивши Трампа майже на 2,9 мільйона голосів. Натомість республіканець Трамп здобув перемогу там, де вона дійсно була важливою, і отримав в свою «скарбницю» 306 голосів виборників, тобто, істотно більше, ніж 270 голосів, необхідних для перемоги. Клінтон заручилася підтримкою 232 виборників.

Вона перемогла з великим відривом в Каліфорнії і Нью-Йорку, що дало їй перевагу в загальному голосуванні. Але Трамп здобув перемогу в достатній кількості штатів, іноді - з невеликим відривом, щоб отримати більшість в Колегії виборників і забезпечити собі посаду президента на найближчі чотири роки. Це буде п'ятий випадок в американській історії і другий за останні 16 років, коли переможець за результатами загального голосування не отримав більшості голосів в Колегії виборників.

Зазвичай - формальність, але не в цьому році

У більшості випадків голосування в «електоральному коледжі», по суті, являло собою формальність. Але в цьому році справа йде інакше.

Через майже рівну популярність кандидатів і вкрай запеклу кампанію, а також неприйняття перемоги Трампа багатьма прихильниками Клінтон, тисячі американців засипають 306 республіканських виборників листами і дзвінками, вимагаючи, щоб вони відмовилися від підтримки Трампа, проголосувавши за Клінтон або за іншого, більш прийнятного республіканця. У тому малоймовірному випадку, якщо 37 виборників-республіканців відмовляться голосувати за Трампа і він, як і Клінтон, отримає 269 голосів, президента обиратиме Палата представників, яку контролюють республіканці. Кожна штатна делегація матиме один голос.

Однак більшість виборників, згідно із законами, що діють в їх штатах, зобов'язані голосувати за кандидата, який переміг в даному штаті. Навіть якщо такий закон у штату відсутній, то, за словами виборників, вони вважають себе морально зобов'язаними проголосувати відповідно до результатів голосування в своєму штаті.

Ненадійні виборники

В історії США були прецеденти, коли окремі виборники голосували не за кандидата, який переміг в їх штаті, а за іншу людину. Втім, за всю історію «Електорального коледжу», який вперше був використана в 1789 році, таких випадків було дуже мало.

За даними американських ЗМІ, переважна більшість виборників планує підтримати переможця в своєму штаті. Відомий лише один республіканський виборник, Кріс Супрун з Техасу, який заявив, що він не голосуватиме за Трампа.

Однак в інтерв'ю «Голосу Америки» Супрун заявив, що він буде не єдиним. «Ми працюємо над тим, щоб набрати необхідні 37 голосів, щоб передати це питання на розгляд Палати представників», - сказав він.

Супрун відмовився повідомити, за кого він буде голосувати в понеділок. За його словами, Трамп «довів, що він є демагогом», продовжуючи нападки на людей, які критикують його після виборів, - точно так само, як він робив під час передвиборчої кампанії.

Деякі аналітики прогнозують, що таких, як Супрун, буде більше, але до підрахунку голосів виборників 6 січня говорити про це з упевненістю не можна.

У неділю Трамп обрушився з критикою на Twitter на тих, хто намагається протистояти йому.

«Якби багато моїх прихильників діяли і погрожували людям як ті, хто програв вибори, їх би засуджували і обзивали страшними словами!» - Написав він.

Батьки-засновники США обговорювали процедуру виборів президента, виступили проти загального голосування, побоюючись створення ситуації, при якій найбільші штати отримають занадто багато контролю над кінцевим результатом виборів. Вони зупинилися на Колегії виборників-Electoral College, щоб дати самим маленьким штатам принаймні три голоси виборників.

Сьогодні сім штатів і столиця країни Вашингтон мають по три голоси виборників. Найбільше число виборників (55) - у Каліфорнії.

Фото VOA



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

Враг продолжает атаковать нашу страну с воздуха: двумя баллистическими ракетами Искандер М 16 ударными беспилотниками типа «шахед»

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.