​У світі відзначають День свободи преси. В Україні ситуація для ЗМІ залишається тривожною

«У 25 річницю Дня свободи преси ми поновлюємо нашу відданість просуванню вільної преси, яка є наріжним каменем демократії», - наголосив у заяві присвяченій Дню свободи преси Держсекретар США, повідомляє «Голос Америки».


«Сполучені Штати високо цінують свободу преси, як ключовий компонент демократичного управління. Просуваючи вільну пресу, ми забезпечуємо поінформованість громадян, активну участь у прийнятті політичних рішень і краще забезпечуємо підзвітність уряду.

Сьогодні ми вшановуємо багатьох журналістів та представників ЗМІ, які присвятили свої життя, часто наражаючись на великий ризик, просуванню прозорості та підзвітності по всьому світові», - йдеться в заяві.

До цієї дати організація «Репортери без кордонів» опублікувала світовий індекс свободи преси, який дозволяє скласти уявлення про міжнародну ситуацію в цій сфері.

За цим індексом, Україна зайняла 101 позицію, дещо покращивши свій результат порівняно з 102 місцем в 2017.

«Колишні радянські країни залишаються серед найбільш репресивних у світі. З 12 країн, лише 5 мають деяку свободу преси: Грузія №61, Вірменія №81, Молдова №81, Киргизстан №98 і Україна №101 зі 180 країн. росія – на 148 місці, а інші ще гірше. Сумно» - так прокоментував дослідник Atlantic Council Андерс Аслунд результати рейтингу.

За перший квартал 2018 року в Україні зафіксували 37 випадків фізичних нападів на журналістів, повідомив Радіо «Свобода» Інститут масової інформації.

Головними порушниками прав журналістів у 2018 році стали звичайні люди (серед яких багато учасників різноманітних акцій протесту), а також представники місцевої влади та правоохоронці, повідомила виконавча директорка ІМІ Оксана Романюк.

«Топ-5 регіонів із найбільшою кількістю порушень: Луцьк, Полтава, Одеса, Миколаїв і Київ. У мене велике питання до голів ОДА та поліції, адже нам відомо, що в Луцьку і Полтаві заяви журналістів реєструються як звернення громадян. Я вважаю, що туди варто поїхати з місією, адже ця ситуація ненормальна», – сказала Романюк.

За аналогічний період 2017 року експерти ІМІ зафіксували 17 нападів на працівників медіа, а тому, за словами Романюк, ситуація в країні «стає тривожною».

Наприкінці минулого місяця Національна спілка журналістів України повідомила, що за перші три місяці 2018 року в Україні зафіксували 21 випадок фізичної агресії до журналістів під час виконання професійних обов’язків.

Фото AP



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

За прошедшие сутки боевая активность уменьшилась - на фронте произошло 54 боевых столкновения, враг нанес 8 ракетных и 85 авиационных ударов

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.