​Вікторія Нуланд запропонувала Трампу альтернативу до «визнання» анексії Криму

Залежно від того, як президент США Дональд Трамп проявить себе у ході саміту НАТО у Брюсселі та на особистій зустрічі із президентом росії володимиром путіним, він або відновить глобальне лідерство США у світі, або прикінчить його. Про це Вікторія Нуланд, колишній високопосадовець Державного департаменту за президентства Барака Обами, написала у колонці, яку опублікувало видання The New York Times, повідомляє «Голос Америки».


Президент США бере участь у саміті НАТО, який відбудеться 11-12 липня у Брюсселі, а після зустрінеться з президентом росії володимиром путіним 16-го липня у Гельсінкі.

Напередодні Трамп гостро розкритикував союзників по НАТО за невиконання зобов’язань спрямовувати 2% ВВП на оборону і заявив, що Америка по суті із власної кишені фінансує оборону країн НАТО, які відповідають їй запровадженням тарифів на імпорт товарів із США. «Дісталось» і Німеччині. Остання, за словами Трампа, шкодує витрачати більше на власну оборону, за яку доводиться платити США, але готова заплатити мільярди доларів росії за побудову газогону «Північний потік-2».

У своїй колонці Нуланд дає президенту США ряд практичних порад. У цьому її допис якісно відрізняється від публікацій, які фокусуються на буцімто принциповій нездатності президента США на рівних спілкуватись із путіним та обстоювати інтереси Америки. Наприклад, Нуланд радить використати саміт НАТО для консолідації Альянсу, зміцнення відносин із союзниками, щоб пізніше використати напрацювання саміту НАТО, як козир при особистій зустрічі із путіним.

«Замість того, щоб сварити союзників, президент має відзначити тенденцію до збільшення ними витрат на оборону, заявити, що зіграв роль у цьому, та посилити двосторонню роботу для того, щоб досягнути поставлених цілей щодо витрат країн-членів на оборону».

«Також варто відзначати такі досягнення НАТО, як створення нових оперативних центрів, які посилять боєготовність та пришвидшать розгортання військ. Ці кроки, спрямовані проти подальших територіальних амбіцій, які може мати москва, мають посилити позицію Трампа на зустрічі з путіним у Гельсінкі», - пише Нуланд.

При цьому дипломат застерігла Трампа від односторонніх поступок росії та нагадала , що путіну покращення відносин із Заходом потрібніше, ніж Заходу покращення стосунків з москвою.

Нуланд звернула увагу і на важливість принципової позиції США до Криму.

«Замість того, що визнавати анексію Криму та пробачати путіну втручання у наші вибори та пропонувати йому зняття санкцй - пан Трамп, заручишивсь перед цим підтримкою НАТО, може повернути велич американській дипломатії, якщо покаже путіну, що нормалізація відносин росія-США потребує того, щоб росія почала поводитись цивілізовано. Альтернатива цьому - НАТО в руїнах та посилення путіну - а значить, Америка стане слабшою, а Трамп програє змагання наддержав, яке сам і проголосив», - пише Нуланд.

Ідея, що Трамп буцімто готовий розглядати визнання анексії Криму росією, на яку посилається Нуланд, виникла через фразу президента «побачимо» у відповідь на питання журналіста про Крим на переговорах з росією. При цьому політика Адміністрації США щодо України та Криму лишається незмінною і була нещодавно знову підтверджена заявами державного секретаря Помпео та ін.

Раніше президент США оголосив успішним червневий саміт із лідером КНДР Кім Чен Ином, який не завершився підписанням детальних угод про шлях країни до денуклеаризації. Критики називали саміт провальним і побоюються, що зустріч Трампа та путіна буде настільки ж непродуктивною. Натомість прихильники Трампа вказують на ознаки розрядки у відносинах між Південною та Північною Кореєю, а відсутність конкретики у діалозі із КНДР нормальними робочими моментами.

Сам Трамп заявив, що готовий до зустрічі із путіним та висміяв своїх критиків.

Фото Reuters



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

В ночь на сегодняшний день противник нанес авиационный удар по Украине с применением 3 крылатых ракет и одной противорадиолокационной ракеты

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.