​Білий дім розкрив зміст телефонної розмови Байдена з путіним - вона була серйозною і по суті

Джо Байден та володимир путін провели телефонну розмову, яка тривала близько 50 хвилин. У ній лідери обох країн обговорили відносини між США та росією, безпекову ситуацію в Європі та скупчення російських військ довкола України. Сторони домовились розпочати переговори в Женеві 9 січня - раніше очікувалось, що вони почнуться 10 числа, повідомляє Голос Америки.


Після закінчення розмови між президентами в Раді з національної безпеки США розкрили деталі дзвінка між Джо Байденом та володимиром путіним. В адміністрації сказали, що розмова була «серйозною і по суті», і що обидва лідери виклали свої позиції щодо врегулювання ситуації.

«Президент Байден окреслив два шляхи підходу США, які будуть залежати від дій росії в найближчий час. Перший - це шлях дипломатії, який призведе до деескалації ситуації. Другий шлях зосереджений на стримуванні, у тому числі з серйозною ціною та наслідками, якщо росія вирішить здійснити подальше вторгнення в Україну», - повідомив посадовець Ради з національної безпеки США.

В адміністрації підкреслили, що Джо Байден був дуже чітким і прояснив путіну, що США діятимуть за принципом «нічого про вас без вас», коли йдеться про партнерів та союзників. «путін сказав, що він зрозумів», - додав посадовець Ради з національної безпеки США.

Відповідаючи на запитання, чи прояснив путін свої наміри щодо можливого вторгнення в Україну, посадовець Ради з національної безпеки відповів, що протягом розмови президентів від путіна не пролунало жодних ствердних заяв з цього приводу.

«Та без огляду на це, зараз ми зосереджені на діях та свідченнях, а не на словах. Тож ми продовжимо дуже пильно стежити за пересуванням та нарощуванням російських сил на кордоні з Україною та готуватись до будь-якого рішення, яке, зрештою, може ухвалити путін», - сказав посадовець.

На додачу, короткий зміст дзвінка опублікувала і речниця Білого дому Джен Псакі.

«Президент Байден закликав росію до деескалації напруги з Україною. Він прояснив, що Сполучені Штати та їх союзники з партнерами дадуть рішучу відповідь, якщо росія вторгнеться в Україну», - повідомила речниця Білого дому Джен Псакі.

Вона додала, що Джо Байден також висловив підтримку дипломатичному шляху вирішення питання, який має розпочатись у січні 2022 року через серію переговорів між США, росією, НАТО та ОБСЄ. «Президент Байден повторив, що істотний прогрес у цих діалогах може відбутися лише в умовах деескалації, а не ескалації», - заявила Джен Псакі.

У Білому домі також заявили, що переговори між США та росією в Женеві розпочнуться 9 січня і продовжаться до 10 січня. До того часу Сполучені Штати перебуватимуть у тісних консультаціях з партнерами, зокрема з урядом України.

Зі свого боку, деталями розмови поділились і в кремлі. Російська служба BBC цитує помічника володимира путіна Юрія Ушакова. За його словами, Джо Байден «чітко заявив про те, що США не мають наміру розміщувати в Україні ударне наступальне озброєння». Своєю чергою, за словами Ушакова, путін відповів: розміщення такої зброї означало б повний розрив відносин між США та росією.

Фото АР



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

В ночь на сегодняшний день противник нанес авиационный удар по Украине с применением 3 крылатых ракет и одной противорадиолокационной ракеты

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.