​На танцювальному конкурсі у США у Нью-Джерсі протестували проти суддів з росії


Кілька танцювальних суддів з росії, які представляють російський танцювальний союз, були запрошені та взяли участь у суддівстві престижного американського змагання з бальних танців Empire Open Dance Festival у Нью-Джерсі.

Це вперше з початку повномасштабного вторгнення росії в Україну, представники російського танцювального союзу, що організовує кубок кремля та заходи в окупованому Маріуполі та Криму, були запрошені на конкурс до США, повідомляє Голос Америки.

Це викликало хвилю протесту у танцювальній спільноті, серед політиків та в місцевій громаді.

Ярослав Белей – професійний танцюрист з України. Він вже 11-ий рік мешкає у США. У 2021 р. разом з дружиною став чемпіоном США серед професіоналів, після чого відкрив власну танцювальну студію в Лос-Анджелесі.

Белей розповідає, що у США танці дуже популярні. Якщо порівнювати з Європою, дорослі у США починають танцювати вже у віці 30+.

«Тобто, тут більше дорослих аматорів, які хочуть навчитися танцювати та часто разом зі своїм тренером беруть участь у змаганнях», - пояснює він. За його словами, календар змагань дуже насичений, приблизно 140 змагань впродовж року.

Одним із таких змагань є конкурс бальних танців Empire Open Dance Festival у Нью-Джерсі. Цього року організатори запросили на конкурс суддів з росії.

Белей додає, що в цій спільноті є багато вихідців з країн колишнього Радянського союзу, зокрема, з росії. Багато росіян у спільноті відверто засуджують війну в Україні. Тому для Белея та майже півтори сотні інших танцюристів запрошення суддів з росії на одне з найпрестижніших змагань США стало неприємною несподіванкою. Він планував разом з учнями брати у ньому участь, але коли побачив суддівський склад, відмовився.

Приїжджі росіяни - це професіонали, які багато років танцюють та мають заслуги у своїй професії. Але в час війни, каже танцівник, цього замало, щоб бути запрошеним на міжнародний конкурс.

«Тобто, якщо ми не кажемо, що іде війна, тоді ок, цих людей поважають як професіоналів. Але їхня позиція під час війни, вона, м'яко кажучи, незрозуміла», - додає Белей.

Поміж суддів - Сергій Рюпін та Руслан Айдаєв. Обидва – члени російського танцювального союзу, а Рюпін також його віцепрезидент. У 2014 році ця організація відкрила філіал в окупованому Криму та почала проводити там змагання. Після чого Рюпіна та президента союзу внесли до списку сайту Миротворець.

Організація також проводить майстер-класи для дітей так званої ДНР. А у квітні 2024-го вони були співорганізаторами фестивалю у Маріуполі. Також союз організовує танцювальний конкурс «кубок кремля – гордість росії». Його генеральний партнер – «газпромбанк».

Саме тому Белей та ще майже півтори сотні представників танцювальної спільноти звернулися до організаторів Empire Open Dance Festival з листом, в якому пояснили, чому, на їхню думку, судді з росії не можуть судити ці змагання.

Белей каже, що активісти намагалися розв'язати це питання так, щоб не виносити проблему у публічну площину, але відповіді не отримали.

«Я дуже засмучений, що складалася ситуація, коли, наприклад, українців будуть судити росіяни, які живуть і працюють в росії», - пояснює він.

Володимир Барабаш та Юлія Руденко – професійна танцювальна пара, яка вирішила не брати участь у змаганнях через суддів з росії. Володимир – з України, Юлія – Молдови. Вони майже щороку долучалися до фестивалю.

Кажуть, що не проти, аби їх судили судді російського походження, але не ті, які живуть у росії, що веде війну проти України.

«Багато танцюристів переїхали сюди і з росії, і з України, і з Молдови, і з Білорусі. Тому російські судді з російським корінням були присутні завжди. Але вони живуть в Америці, і тут сплачують податки. У цьому ж випадку гроші, які судді з росії заробили, вони підуть в росію, в ту економіку. Ми не могли собі уявити, як би ми підтримували цей конкурс», - ділиться у розпачі пара танцівників.

Белей каже, що після оприлюдненого листа проти нього та тих, хто його підтримав, почалася кампанія осуду в соцмережах. Голос Америки зв’язався з одним із організаторів конкурсу Сергієм Колмиковим. Спочатку він пообіцяв прокоментувати ситуацію, але згодом перестав відповідати на дзвінки. Водночас на сторінці змагання в Інстаграм організатори розмістили офіційну позицію. У ній зазначається, що «звинувачення, які висувають проти цих людей, – це припущення, інсинуації та абсолютно недоведені. Їм бракує фактичних доказів, вони спрямовані лише на російську етнічність».

Також, за словами організаторів, «погодитися з їхніми вимогами означало б занурити відому й радісну спільноту бальних танців, яку ми всі любимо, у каламутні води політичних суперечок. Це посилить і підживить сили ненависті та відплати, які підживлюють травму, хаос та війну… Ми твердо віримо, що танець як універсальна мова має подолати культурні розбіжності та сприяти взаєморозумінню між людьми з усіх верств суспільства… Ми рішуче засуджуємо будь-які спроби політизувати мистецтво або запровадити дискримінаційні заходи на основі необґрунтованих звинувачень».

Практично одразу після фестивалю один з його організаторів, відомий світовий танцюрист, 14-разовий чемпіон світу з латинських танців, тренер Донні Бернс разом з сином та дружиною, теж професійною танцюристкою, поїхали до москви. Виступаючи перед публікою, він заявив, що для його дружини та сина «перебування тут - це спогади, які назавжди залишаться у серці» і дякував публіці російською мовою.

Михайло Новахов, місцевий політик та член парламенту штату Нью-Йорк, який також публічно протестував проти участі у конкурсі суддів з росії, переконаний, що їхній приїзд – це прояв так званої «м’якої сили», який використовує кремль для того, аби просувати росію у світі.

Це вже друга спроба зробити це в Нью-Йорку та околицях, каже політик. Першу спробу, коли у Нью-Йорку мали виступити артисти російського балету, йому вдалося зупинити. Після звернення місцевого конгресмена до організаторів виступ скасували.

«Це просування кремлівської культури, пропаганди кремля і путіна через культуру. Цим завжди добре користувалися. Не забуваймо Радянський союз. І цим продовжують чудово користуватися у росії. Тому це дуже хитра така стратегія», - пояснює він.

Українська громада також приєдналась до протесту проти участі у конкурсі суддів з росії. Вони влаштували вуличну акцію під готелем, де проходив конкурс. Новахов переконаний, ця небайдужість надзвичайно важлива. Адже так громада дає чіткий сигнал, «що ми не пропускаємо це повз вуха, бачимо все, що відбувається».

Новахов зараз також готує листа до візової служби США, щоб з'ясувати, які візи взагалі отримали судді з росії. «Бо якщо робочих віз у них немає, то це вже зловживання, яке переслідується кримінально», - додає він.

Танцювальна спільнота, обіцяє Ярослав Белей, буде стежити за розвитком подій, аби запобігти подальшим спробам росіян використовувати танці для просування своїх інтересів у США.

Фото SVTANOK



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

Полковник ЗСУ у запасі та військовий експерт Роман Світан у новому воєнному зведенні на 13 вересня розповів про ситуацію на Курщині і Донбасі

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.