Знати – знаю, але відати – не відаю

 
14 квітня відбулося друге засідання оргкомітету Всеукраїнського рейтингового проекту «Моральні авторитети сучасної України», в якому взяли участь: ініціатори проекту – письменник Валя Янко та головний редактор on-lain журналу «Конфлікти і закони» Оксана Котомкіна, а також академік УАН Сенюк Ю.В., представник Національної експертної комісії з питань захисту моралі …П.І., координатор проекту Вербат О.Ю., громадські діячі та учасники Міжнародної молодіжної палати. 
 
В своєму вступному слові письменник Валя Янко (Халецький В.М. – голова Громадської Ради України) повідомив про початок проведення соціологічного дослідження компанією «Research & Branding» стосовно питань:
 
ЧТО ДЕЛАЕТ ЧЕЛОВЕКА АВТОРИТЕТНЫМ ЛИЧНО ДЛЯ ВАС? (до 3-х вариантов ответов) 
 
КТО ИЗ ИЗВЕСТНЫХ НЫНЕЖИВУЩИХ  ЛЮДЕЙ НАШЕЙ СТРАНЫ ЯВЛЯЕТСЯ ДЛЯ ВАС  ЛИЧНО МОРАЛЬНЫМ АВТОРИТЕТОМ? (до 3-х вариантов ответов) 
 
КТО ИЗ ИЗВЕСТНЫХ ИСТОРИЧЕСКИХ ДЕЯТЕЛЕЙ НАШЕЙ СТРАНЫ ЯВЛЯЕТСЯ ДЛЯ ВАС  ЛИЧНО МОРАЛЬНЫМ АВТОРИТЕТОМ? (до 3-х вариантов ответов),
 
а також про досягнуті домовленості щодо підтримки проекту Фондом Богдана Гаврилишина та випуск спеціального номеру газети «Новий Курс України» з анкетами та матеріалами проекту.
 
Сутнісні підвалини проекту виклав у своїй доповіді академік УАН Сенюк Ю.В., які тезово складалися з таких аспектів:
 
1. Фундаментальна  роль моралі в усвідомленні сенсу життя, діяльності та розвитку людини і суспільства.
 
Мораль  задає «абсолютну» («вічну») систему координат, метафізичні підстави та критеріальну основу для «нормативної траєкторії» людської життєдіяльності та «відкриває» бачення напрямків розвитку людини і суспільства. Максимальна близькість нормативної та позитивної траєкторій поєднує «шлях, істину та життя» і торує дорогу людському щастю. Відхилення – веде до зменшення «енергії життя», погіршення емоційного стану, низької тривалості життя, тощо.
 
Без морального самовизначення та самоідентифікації  українського етносу неможливе формування сучасної української нації, а також перехід суспільства з нинішнього атомізованого та хаотизованого в гармонійний стан громадського суспільства.
 
В основі національного і громадянського самовизначення людини лежать морально – вартісні засади. Тому мораль відіграє фундаментальну роль в усвідомленні людиною і суспільством сенсу життя і діяльності, в національному і громадянському самовизначенні суспільства та перетворенні його в самодостатню, здатну до саморозвитку органічну національно – культурну єдність. 
 
2. Мораль  абсолютна («вічна») і мораль відносна. Морально - етична єдність як основа суспільної згоди та духовно – культурного розвитку України.
 
Забезпечення  суспільної єдності на засадах абсолютної моралі відкриває доступ до духовних енергій та реалізації призначення  української нації в сучасному світі. Відносна морально – етична основа, в кращому випадку, - лишень до соціальної синергії та соціальної гармонізації економічного розвитку. 
 
3. Співвідношення  та взаємодія суспільства і держави в формуванні і збереженні морально – духовної єдності, моніторингу та трансляції морально – етичних норм в Україні.
 
Головна мета держави в морально – етичній  площині – забезпечити стале  функціонування спільноти на соціально – культурній основі та засадах полікультурної і полієтнічної толерантності, а також суспільно – етичний порядок. Тому це необхідна, але недостатня умова для мобілізації національно – культурних і цивілізаційно – культурних джерел розвитку та формування системи мотивації українського суспільства.
 
Таким чином прийнятна функція державних інституцій в морально – етичній сфері повинна торкатись переважно регуляторного впливу в суспільно – етичній царині та здійснюватись з допомогою функціональної еліти. Натомість, духовно – моральна та критеріальна основа суспільної згоди повинна бути вироблена і запропонована суспільству ціннісною елітою нації. В такому випадку в режимі взаємодоповнення суспільство і держава набуде потенційної здатності до формування ефективного єдиного ціннісно – функціонального механізму духовно – морального орієнтування та морально – етичного стимулювання і регулювання державно – суспільно – політичних процесів.
 
У зв’язку з цим і виникає  суспільна потреба у створенні недержавної координаційно – стимулюючої інституції у сфері суспільної моралі та етики. 
 
Виновок зроблений академіком УАН Сенюком Ю.В. спонукає до пошуків моральних авторитетів сучасності і їх залучення до створення такої недержавної інституції, яка б мала б ознаки «моральної інквізиції» для державних службовців, бо всі вони присягалися сумлінно слугувати народові і «морального стимулятора» для суспільства, бо без цього його розвиток неможливий.
 
Бо дійсно ЗНАТИ – ЗНАЮ, але ВІДАТИ – НЕ ВІДАЮ…
 


Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Этой ночью рашисты провели 10-часовую «шахедную» атаку по Украине - всего 13 «шахедов» было выпущено противником, все 13 БпЛА сбиты силами ПВО

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.