Слідчий Донецької прокуратури звинуватив журналіста у «замаху» на губернатора

kasyanov

 
Незалежна медіа-профспілка України вимагає від Генеральної прокуратури України порушити кримінальну справу проти працівників Донецької податкової міліції, а також слідчого прокуратури Ворошиловського району Донецька Олександра Руденка. 


Вони вчинили злочин проти донецького журналіста, члена НМПУ Максима Кас’янова за ознаками злочину, передбаченого наступними статтями Кримінального кодексу: «переслідування журналіста за виконання професійних обов’язків, здійснене посадовою особою або групою посадових осіб за попередньою змовою», «зловживання владою або службовими повноваженнями, вчинене співробітником правоохоронного органу», та «перевищення влади або службових повноважень, якщо воно супроводжувалося насильством або погрозою застосування насильства, застосуванням зброї чи спеціальних засобів або болісними і такими, що ображають особисту гідність потерпілого, діями, за відсутності ознак катування».

НМПУ вважає, що Прокуратура України, в особі прокуратури Донецької області, не вживає всіх, передбачених законом заходів, для виявлення осіб, які 20 червня 2012 р. вчинили злочин проти журналіста М. Кас’янова, та притягнення їх до кримінальної відповідальності.

20 червня 2012 року, член НМПУ М. Кас’янов здійснював свої професійні обов’язки та знімав візит голови Донецької обласної державної адміністрації Андрія Шишацького до одного з універсамів міста. Під час зйомок до журналіста підійшли співробітники податкової міліції Донецької області, не представившись та не пред’явивши службового посвідчення, застосували до М. Кас’янова заходи фізичного впливу, а потім надягли кайданки. Ці їхні дії зафіксовано на відео. Співробітникам патрульної служби міліції, які прибули на місце події, вони, за словами М. Кас’янова, представились охороною губернатора.

Закон не визначає права податкової міліції здійснювати охорону губернатора, а також права охороняти громадський порядок чи обмежувати Конституційне право громадян на вільний збір інформації. Право на свободу та особисту недоторканість також гарантується ст.5 Європейської конвенції захисту прав та основоположних свобод. Професійна журналістська діяльність М. Кас’янова не порушувала громадського порядку та не створювала загрози для громадян. Таким чином, співробітники податкової міліції вийшли за межі встановлених законом повноважень та перешкоджали професійній журналістській діяльності М. Кас’янова, тобто вчинили злочин, передбачений ч.1 ст171, ч.2 ст.365 КК України.

НМПУ вважає, що має злочинний характер і діяльність слідчого прокуратури Ворошиловського району м. Донецька Олександра Руденка, який у Ворошиловському райвідділі міліції проводив допит журналіста М. Кас’янова. Слідчий, за вказівкою невідомих посадовців (М. Кас’янов чув, як перед допитом слідчий консультувався з кимось по мобільному телефону і обіцяв «все зробити»), шляхом погроз, застосування незаконного арешту, морального тиску, за допомогою співробітників міліції незаконно утримуючи у райвідділі адвоката Кас’янова Тетяну Іванову, примусив журналіста написати явку з повинною про спробу замаху на голову Донецької обласної державної адміністрації Андрія Шишацького.

В той же час, як згодом з’ясувала Група швидкого реагування НМПУ, сам пан Шишацький версію з замахом спростовує, не має жодних претензій з цього приводу до самого Кас’янова. Так само, А. Шишацький зазначив, що ні прокуратура Ворошиловського району, ні прокуратура Донецької області з цього приводу з ним не спілкувались. Не вбачає ніяких ознак злочину в діях М. Кас’янова, на відміну від районного слідчого О. Руденка, і начальник слідчого відділу прокуратури Донецької області П.В. Вінда. Слідчий Руденко всупереч ст. 178 КПК України без відповідної постанови провів виїмку журналістського посвідчення М. Кас’янова. Таким чином, в діях слідчого прокуратури Ворошиловського району Донецька Олександра Руденка вбачаються ознаки злочину за статтею Кримінального кодексу «зловживання владою або службовими повноваженнями, вчиненого співробітником правоохоронного органу».

Однак не дивлячись на наявні ознаки злочинів, прокуратура Донецької області, всупереч вимогам ст.94 КПК України, не порушила кримінальної справи, намагаючись всіляко затягнути процес встановлення винних та притягнення їх до відповідальності.

Медіа-профспілка вимагає порушити кримінальну справу проти працівників донецької податкової та слідчого прокуратури, повідомляє прес-служба Медіа-профспілки.



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

Вчера поздно вечером враг атаковал многострадальный Харьков. Также в 7 часов утра были нанесені ракетные ударі по Одессе и предместью города Сумы

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.