Правозахисники радять ігнорувати автоматичні заборони протестів

svoboda zibran

 
Не боятися автоматичних судових заборон мирних зібрань і проводити протести радять експерти Всеукраїнської ініціативи «За мирний протест!», яких вчора затримала міліція під час акції під Генпрокуратурою. Водночас радять це робити за кваліфікованої допомоги  правозахисників, юристів чи народних депутатів, повідомляє прес-служба ВІ «За мирний протест!».


Вчора біля Генеральної прокуратури України відбулася акція протесту на підтримку правозахисника, координатора Вінницької правозахисної групи Дмитра Гройсмана, якого судять за такими абсурдними звинуваченнями, як «поширення порнографії» та «наруга над державними символами». Оскільки Окружний адміністративний суд м. Києва неправосудно заборонив проводити будь-які мирні зібрання біля Генпрокуратури, міліція затримала трьох заявників акції (Євгенію Закревську, Михайла Каменєва та Михайла Лебедя) та ще одного її учасника (Ігоря Луценка), проте не розганяла мирне зібрання. Усі четверо зараз знаходяться на волі, проте щодо Євгенії Закревської, Михайла Каменєва та Михайла Лебедя відкриті кримінальні провадження за невиконання зазначеної судової заборони.

«Але не кваптесь за нас трьох переживати. Правозахисників сьогодні в цій країні за невиконання неправосудного рішення суду про мирні зібрання не посадять. Ось побачите - нам буде як з гуски вода», - коментує ситуацію Михайло Лебедь.

Експерти Всеукраїнської ініціативи «За мирний протест!» та члени правозахисної ВГО «Інститут Республіка» Михайло Каменєв та Михайло Лебедь радять протестувальникам:

1). Не боятися виходити на протести всупереч таким автоматичним судовим заборонам мирних зібрань, коли суди неправосудно забороняють проводити зібрання геть усім на певній території на певний час. Такі заборони є апріорі неправосудними.

2). Організатори такого мирного зібрання мають бути додатково захищені від міліцейських і судових репресій силами правозахисників, юристів чи народних депутатів. Зокрема, кваліфіковану допомогу можуть надати експерти Всеукраїнської ініціативи «За мирний протест!»

3). Протестувальників має бути багато - це зменшує ймовірність незаконних дій з боку міліції.

«Мирні протести є передумовою існування здорового, демократичного суспільства. За права та свободи треба боротися — ніщо не падає просто з неба. Втім, в Україні не варто непокоїтися щодо репресій — влада спроможна тільки лякати. За новим КПК міліція постійно відкриває кримінальні провадження, більшість з яких одразу ж і закриває. Тож це була марна спроба полякати громадськість», - каже Михайло Каменєв.

Коментарі щодо ситуації від відомих правозахисників Володимира Чемериса та Дмитра Гройсмана дивіться у цьому відео:



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

В ночь на сегодняшний день противник нанес авиационный удар по Украине с применением 3 крылатых ракет и одной противорадиолокационной ракеты

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.