Заборона в`їзду до Азербайджану українським журналістам суперечить закону цієї країни

a flag

 
Незалежна медіа-профспілка України (НМПУ) висловлює занепокоєння рішенням влади Азербайджанської Республіки про заборону в’їзду на територію країни семи українських журналістів у зв’язку з відвідуванням ними невизнаної республіки Нагорний Карабах. Вона закликає азербайджанську владу відмовитися від такого рішення, оскільки воно суперечить законам цієї країни, повідомили у прес-службі НМПУ «Конфліктам і законам».


Профспілка поважає суверенне право Азербайджану визначати правила в’їзду на свою територію іноземців, а також право заборонити певній категорії осіб відвідування Республіки. Однак медіа-профспілка наголошує, що реалізація цього права не повинна носити репресивний характер. Це право мусить ґрунтуватися на законі та застосовуватись у повній відповідності з міжнародними нормами права.

НМПУ зазначає, що ст. 12 Закону Азербайджанської Республіки «Про виїзд із країни, в’їзд в країну та паспортах» визначає виключний перелік підстав, за яких іноземцю може бути заборонено в’їзд в країну. До них, зокрема, належить: створення небезпеки національній безпеці або громадському порядку, захист прав громадян Азербайджанської Республіки, порушення під час попереднього візиту законів країни.

Однак українські журналісти, виконуючи свій професійний обов’язок, не порушували азербайджанських законів, не створювали небезпеки для громадян Республіки. Відвідуючи Нагорний Карабах, який є частиною Азербайджанської Республіки, журналісти лише використовували своє право на свободу пересування в межах країни перебування. А також право на свободу пошуку, отримання та розповсюдження всякого роду інформації та ідей, незалежно від державних кордонів. Прав, гарантованих ст.ст.12, 19 «Міжнародного пакту про громадянські та політичні права», який є частиною внутрішнього права Азербайджанської Республіки.

НМПУ вимушена констатувати, що заборона на в’їзд до Азербайджану сімом українським журналістам виглядає як політичний тиск, що має на меті примусити ЗМІ висвітлювати проблему Нагорного Карабаху лише з позицій офіційної влади. А це суперечить всім міжнародним правовим стандартам та міжнародним зобов’язанням Азербайджанської Республіки.

Крім того, таке рішення не сприяє порозумінню між нашими народами, а також шкодить репутації Азербайджану на світовій арені.

Медіа-профспілка вірить, що така заборона є прикрою помилкою і вона буде виправлена.



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Эта ночь тоже прошла для нас неспокойно. Враг продолжает беспокоить воздушное пространство Украины ракетно-«шахедными» атаками

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.