НМПУ звернулася до Комітету з питань свободи слова та інформаційної політики щодо ситуації на ТВі

tvi zvilnennya

 
6 квітня 2015 року НМПУ відправила запит до Комітету Верховної Ради України з питань свободи слова та інформполітики стосовно порушення трудових прав та гарантій на телеканалі ТВі. Про це «Конфліктам і законам» повідомили у прес-службі Незалежної медіа-профспілки України (НМПУ).


Оскільки ще в березні 2015 року на адресу Київської міської професійної організації ВПС «Незалежної медіа-профспілки України» надійшли заяви від 30 працівників телеканалу «ТВі» з повідомленням про порушення їх трудових прав та гарантій, зокрема, було встановлено, що перед працівниками телеканалу існує заборгованість по виплаті їм заробітної плати за три місяці та більше. Як вже виявилося раніше, більшість працівників працювали за усним трудовим договором (не працевлаштовані офіційно), що напряму суперечить приписам КЗпП України.

Відповідно до Кодексу законів про працю України, працівники не можуть бути допущені до роботи без укладення трудового договору, оформленого наказом чи розпорядженням власника або уповноваженого ним органу, та повідомлення центрального органу виконавчої влади з питань забезпечення формування та реалізації державної політики з адміністрування єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування про прийняття працівника на роботу в порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України.

Інша стаття трудового кодексу України говорить про те, що власник, або уповноважений ним орган чи фізична особа, не має права в односторонньому порядку приймати рішення з питань оплати праці, що погіршують умови, встановлені законодавством, угодами, колективними договорами. Оплата праці журналістів здійснюється в першочерговому порядку. Всі інші платежі здійснюються власником або уповноваженим ним органом після виконання зобов'язань щодо оплати праці.

І також, відповідно до законодавства, заробітна плата виплачується працівникам регулярно в робочі дні у строки, встановлені колективним договором або нормативним актом роботодавця, погодженим з виборним органом первинної профспілкової організації чи іншим уповноваженим на представництво трудовим колективом органом (а в разі відсутності таких органів - представниками, обраними і уповноваженими трудовим колективом), але не рідше двох разів на місяць через проміжок часу, що не перевищує шістнадцяти календарних днів, та не пізніше семи днів після закінчення періоду, за який здійснюється виплата.

ВПС «Незалежна медіа-профспілка» наголошує, що порушення прав журналістів не є поодинокі. Нагадаємо, подібні ситуації час від часу вже виникали в українських медіа, наприклад, у березні 2013 року аналогічний випадок трапився з працівниками телеканалу «ІТ-стандарт».

Голова Незалежної медіа-профспілки України Юрій Луканов коментує, що подібні випадки грубого порушення прав журналістів та працівників медіа стаються через непрозорість власності ЗМІ. Відсутність необхідної прозорості власності ЗМІ унеможливлює проведення колективних переговорів між профспілками та власниками ЗМІ з питань врегулювання розбіжностей та конфліктних ситуацій.

За словами юристів Юрбюро КНМПУ, є сподівання, що цей запит швидко розглянуть та приймуть заяву до розгляду і посприяють у вирішенні ситуації з порушеними правами працівників телеканалу «ТВі».



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

Этой ночью рашисты провели 10-часовую «шахедную» атаку по Украине - всего 13 «шахедов» было выпущено противником, все 13 БпЛА сбиты силами ПВО

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.