Апеляційний суд підтримав рішення про дефективність офіційної веб-сторінки Мінприроди

6 листопада 2010 року Київський апеляційний адміністративний суд став на сторону громадськості і визнав офіційну сторінку Мінприроди як таку, що не відповідає порядку функціонування офіційних веб-сторінок центральних органів виконавчої влади.
 
 
Як повідомлялося раніше, 30 серпня 2010 року Окружний адміністративний суд міста Києва виніс рішення по справі за позовом МБО «Екологія-Право-Людина» (ЕПЛ) до Міністерства охорони навколишнього природного середовища України (Мінприроди) щодо його офіційної веб-сторінки. У своєму позові ЕПЛ посилалася на норми Оргуської конвенції про активне поширення екологічної інформації та норми чинного законодавства України у сфері екологічного інформування та порядку функціонування офіційних веб-сторінок центральних органів державної виконавчої влади. У позові йшлося про відсутність на сайті інформації про основні функції структурних підрозділів Мінприроди, про види і обсяги екологічної інформації, якою володіє відповідач, про міжнародні договори у сфері охорони довкілля і звіти про стан їхнього дотримання і виконання, про державні цільові програми у екологічній сфері. Також ЕПЛ вказувала на відсутність на сайті вільного доступу громадськості до останніх національних доповідей про стан навколишнього природного середовища чи будь-яких списків чи реєстрів, які ведуться відповідачем, зокрема, списків підприємств-забруднювачів, текстів дозвільних документів у відповідній сфері, і багато іншого.
 
Розглянувши матеріали справи, суд дійшов висновку про незаконність бездіяльності Мінприроди щодо повноти та регулярності наповнення Інтернет-сторінки відповідача та зобов'язав останнього привести її у відповідність до вимог чинного законодавства.
 
Не погодившись із таким рішенням, Мінприроди України подало апеляцію, яка була розглянута судом 4 листопада цього року. Своїм рішенням суд апеляційної інстанції відкинув основний аргумент Мінприроди з приводу того, що у серпні 2010 року - за кілька днів до винесення рішення - офіційна веб-сторінка Мінприроди була оновлена, а судовий розгляд відбувався стосовно старої версії сайту. Апеляційний суд вказав, що і стара, і нова версії сайту є тим самим офіційним сайтом Мінприроди, і що новий веб-сайт не відповідає вимогам чинного законодавства у тому ж об'ємі, а відповідно рішення суду першої інстанції, винесене щодо нового сайту, є цілком законним і обґрунтованим.
 
Із оголошенням рішення апеляційного суду рішення суду першої інстанції вступило в законну силу. А це означає, що Мінприроди зобов'язано протягом одного місяця, тобто до 4 грудня 2010 року, подати суду звіт про виконання рішення, а саме про те, які Мінприроди вчинило дії для приведення його сайту у відповідність до вимог чинного законодавства України.
 
Єлизавета АЛЕКСЄЄВА, провідний юрисконсульт ЕПЛ


Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

В ночь на сегодняшний день противник нанес авиационный удар по Украине с применением 3 крылатых ракет и одной противорадиолокационной ракеты

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.