Відбувся попередній розгляд справи так званих «васильківських терористів»

16.12.2011. Сьогодні, 16 грудня 2011 року, у Києво-Святошинському районному суді відбувся попередній розгляд справи так званих «васильківських терористів» – Ігоря Мосійчука, Сергія Бевза і Володимира Шпари, яким інкримінують кілька статей – підготовка до теракту (підриву вже давно демонтованого на той момент пам’ятника Леніну у Борисполі), зберігання зброї і вибухівки (на якій не знайшли відбитків пальців жодного з фігурантів справи) тощо.
 
Обвинувачених до суду не доставили, незважаючи на подане три дні тому ними клопотання. У напівтемному залі, практично непридатному для зйомки без спеціального освітлення, стояла порожня клітка – я таких ще не бачила: не тільки грати, а ще й сітка. (Суперклітка є, а стіни у залі облуплені, а ще, скажу вам по секрету, у будівлі суду немає туалету).
 
Зал був переповнений, бо прийшла велика група підтримки. Родичі – усі без винятку молодці: не плачуть, посміхаються і готові повністю і в усьому підтримувати своїх синів, братів і чоловіків.
 
Суддя Бурбела Ю.С., як належить за законом, поставив на обговорення питання, чи можна призначати справу до розгляду. Захисники просили не призначати у відсутність підзахисних, які мають право на особисту участь у судовому процесі. На це суддя м’яко дорікнув захисниці Мосійчука, що вона могла, не чекаючи, поки клопотання обвинувачених про їхню особисту присутність дійде з СІЗО до суду, прийти до суду і подати клопотання від свого імені.
 
Захисники подали дуже багато клопотань:
 
- про дозвіл аудіофіксації, фото- і відеозйомки;
 
- заяву депутатів Васильківської міськради про взяття обвинувачених на поруки (заяву підписали 13 депутатів, 2 з них – Нередько і Мартинюк – особисто присутні у залі засідань;
 
- заяву від нардепів Павла Мовчана і Ксенії Ляпіної про взяття на поруки Сергія Бевза;
 
- заяву від Всеукраїнського Товариства «Меморіал» про взяття на поруки Володимира Шпари;
- заяву від дружини Мосійчука Ганни відпустити її чоловіка під заставу сумою не менше 17 тис.грн., медичну довідку про його стан здоров’я, отриману після обстеження в ув’язненні – зокрема, Ігор Мосійчук хворіє на гіпертонію ІІ ступеню, є підозра на діабет;
 
- заяву від батька Бевза про звільнення сина під заставу у 100 тис. грн. і довідку про наявність цих грошей;
 
- клопотання про закриття кримінальної справи, порушеної проти Бевза за розповсюдження листівок, що закликають до насильницького повалення ладу, оскільки ця стаття, за словами адвоката, стосується лише представників влади, яким Бевз не є – він, як депутат Васильківської міськради, є лише представником місцевого самоврядування.
 
- також були подані позитивні характеристики на всіх обвинувачених, довідки про несудимість, наявність на утриманні у всіх трьох малолітніх дітей тощо;
 
- про залучення у якості захисників батька й матері Бевза і дружини Шпари.
 
Клопотання про батька суддя задовольнив, а коли дійшло до матері, прокурор спитав, чи не допитували її як свідка. Батько й мати пояснили, що вони відмовилися давати покази проти сина згідно ст.63 Конституції України, щоб мати можливість бути у суді його захисниками.
 
Прокурор сказав, що, згідно закону, особа, яка була допитана як свідок, або якщо слідство вважає, що ця особа має бути допитана як свідок, захисником бути не може. Тоді суддя відмовив матері Бевза і дружині Шпари (на даному етапі, оскільки, як він сказав, на даному етапі неможливо встановити, чи підлягають ці особи допиту). Коли батько попросив суд переглянути рішення щодо матері, прокурор попросив суддю переглянути рішення щодо самого батька і усунути його із захисників. Суддя відмовив прокурору.
 
Далі прокурор почав висловлювати свою думку щодо клопотань захисників. Розгляд суду без участі підсудних він вважає можливим, бо неявка не перешкоджає у цьому. Він не заперечує проти фіксації звуку, але проти відеозйомки під час розгляду по суті, принаймні, до закінчення заслуховування свідків – «щоб один свідок не міг бачити, що каже інший». Щодо взяття на поруки – а чи присутні ті депутати, які підписалися під зверненням, до того ж, треба з’ясувати їхні особи і пояснити їм їхню відповідальність.
 
З’ясувалося, що два депутати присутні, тобто, це можливо.
 
Щодо звільнення під заставу – те саме, встановити особи заставодавців, їхню платоспроможність і пояснити їм їхні обов’язки. Цю думку підтримав захисник Бевза, оскільки заставодавець за його підзахисного – батько Бевза – присутній у залі і надав довідку про стан свого рахунку.
 
Після чого суддя пішов у нарадчу кімнату, був там біля години. Повернувшись о 18:30, він відмовив у закритті кримінальної справи і зміні запобіжного заходу. Справу призначено до розгляду, незважаючи на відсутність підсудних. На наступне засідання їх мають доставити. Наступне засідання – 4 січня о 15:00.
 

Олена БІЛОЗЕРСЬКА, фото автора



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

Враг продолжает атаковать нашу страну с воздуха: двумя баллистическими ракетами Искандер М 16 ударными беспилотниками типа «шахед»

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.