​Верховний Суд відмовив у задоволенні позовних вимог колишньому очільнику ГУ ДМС у Харківській області

З моменту свого створення у 2014 році ГО «Всеукраїнська ліга правників проти корупції» у процесі статутної діяльності дійшла висновку, що значна частина адміністративних послуг в Україні надається споживачам через посередницькі комерційні фірми, які існують і діють тільки завдяки своїм тісним корупційним зв’язкам зі службовими і посадовими особами Державної міграційної служби України. Через фірми-посередники (турагенства, консалтингові, юридичні фірми) швидко, але за додаткову плату, можна «вирішити» проблеми, пов'язані з запрошенням іноземців в Україну, отриманням закордонного паспорта або посвідки на проживання для іноземців, одержанням громадянства України тощо.


Починаючи із 2015 року, громадська організація публікує серію матеріалів щодо фірм-посередників та їх можливих корупційних зв’язків із представниками міграційної служби в Харківській області. За інформацією, наданою нашою громадською організацією, відбулося порушення трьох кримінальних проваджень щодо фірм-посередників та посадових осіб ДМС України, які пізніше були закриті.

ГО «Всеукраїнська ліга правників проти корупції» також активно повідомляла правоохоронні органи України, Комітет Верховної Ради України з питань запобігання і протидії корупції, Адміністрацію Президента України про нагальні проблеми у цій сфері. Утім, більшість державних органів пересилало заяви до ДМС України. А відповіді керівників ДМС мали характер «відписок».

Правоохоронні органи Харківської області так і не спромоглися відповісти на головне питання: чи можна прискорено одержувати закордонні паспорти через фірми-посередники без корупційних зв’язків із посадовими і службовими особами міграційної служби? Подальші порушені кримінальні справи проти заступниці Голови ДМС України Д. Пімахової (https:// https://www.slovoidilo.ua/2018/02/21/novyna/polityka/staly-vidomi-detali...), викриття організованої групи в Києві (https://espreso.tv/news/2018/02/08/nacpoliciya_vykryla_visim_posadovciv_dms_yaki_torguvaly_biometrychnymy_pasportamy) надали очевидну відповідь на це питання. Однак кримінальні провадження, порушені як за заявами нашої громадської організації, так і окремих небайдужих харків’ян, які стикались з очевидними корупційними схемами, були закриті.

Замість того, щоб критично розібратись у фактах, які були оприлюднені громадською організацією, і провести справжні ефективні перетворення у підвідомчій службі, 16 січня 2016 начальник ГУ ДМС в Харківській області В.В. Гузь звернувся до суду із позовом до ГО «Всеукраїнська ліга правників проти корупції» та голови організації Олени Шостко про захист честі, гідності та ділової репутації.

15 березня 2018 року Дзержинський районний суд міста Харкова (суддя Семіряд І.В.) частково задовольнив позовні вимоги керівника міграційної служби Харківської області. Інформацію, що містилась у відкритому листі до голови партії «Солідарність» - «Блок Петра Порошенка» В. Кличка, у статті «Закордонні паспорти: хто править бал?» визнано такою, що не відповідає дійсності та завдає шкоди честі, гідності та діловій репутації начальника ГУ ДМС в Харківській області В.В. Гузя. Своїм рішенням суд зобов’язав опублікувати резолютивну частину рішення на сайті організації; стягнути з громадської організації на користь позивача моральну шкоду і частково відшкодувати судові витратити.

Адвокатом Дмитром Бойко, який представляв інтереси відповідачів, було подано апеляційну скаргу.

9 серпня 2018 р. Апеляційний суд Харківської області у складі головуючого судді І.С. Сащенко, суддів І.П. Коваленко, А.І. Овсяннікової задовольнив апеляційну скаргу ГО «Всеукраїнська ліга правників проти корупції» у повному обсязі.

У вересні 2018 р. В.В. Гузь подав касаційну скаргу до Верховного Суду, Слід зазначити, що у жовтні 2018 р. позивач пішов на підвищення: був призначений начальником новоутвореного органу - Центрального міжрегіонального управління ДМС у м. Києві та Київській області.

22 липня 2020 р. Верховний Суд у складі колегії першої Судової палати касаційного цивільного суду у складі головуючого – Синельникова Є.В, суддів: Білоконь О.В., Осіяна О.М. (суддя – доповідач), Сакари Н.Ю., Шиповича В.В. постановив залишити без задоволення касаційну скаргу В.В. Гузя. Отже, постанова Апеляційного суду Харківської області була залишена без змін.

Верховний Суд зазначив, що «Скасовуючи рішення суду першої інстанції та відмовляючи у задоволенні позову ОСОБА_3, апеляційний суд, врахувавши практику Європейського суду з прав людини, правильно встановивши обставини справи, дослідивши докази у справі в їх сукупності й надавши їм належну оцінку, визначив, що позивач не довів, що інформація, розміщена на сайті ГО «Всеукраїнська ліга правників проти корупції», поширена відповідачем, була спрямована на приниження його честі, гідності та ділової репутації. Задовольнивши частково позов ОСОБА_3, суд першої інстанції здійснив втручання у право ГО «Всеукраїнська ліга правників проти корупції» на свободу вираження поглядів у спосіб, що не є необхідним у демократичному суспільстві, а отже, допустив порушення статті 10 Конвенції про захист прав і основних свобод людини. Вказана інформація стосується ситуації щодо оформлення закордонних паспортів, яку відповідач поширив з метою привернути увагу громадськості до цієї ситуації, виразивши суб'єктивні оціночні судження, свій особистий погляд на події та власну критичну оцінку діяльності позивача, який очолює ГУ ДМСУ в Харківській області та є публічною особою».

У мотивувальній частині Верховний Суд наголосив, що «…з огляду на необхідність громадського контролю за діяльністю державних органів та посадових осіб інформація, яка розповсюджується щодо державних посадовців, публічних осіб є суспільно важливою інформацією, а обмеження щодо розповсюдження цієї інформації та межі критики та оцінки поведінки є більш ширшими, ніж межі критики та оцінки поведінки пересічного громадянина. Публічна особа, державний службовець, повинен бути готовим до підвищеного рівня критики, у тому числі у грубій формі, прискіпливої уваги суспільства і підвищеної зацікавленості суспільства його діяльністю та/або особистим життям тощо, адже вони, обираючи кар`єру публічної особи, погодились на таку увагу».

ГО «Всеукраїнська ліга правників проти корупції» вважає, що попри критику судової системи, захистити свої права через апелювання до третьої гілки влади цілком можливо. Ми вдячні суддям апеляційного і Верховного Суду за неупереджений і справедливий розгляд справи.

Людмила Панкратова, виконавча директорка ГО «Інститут розвитку регіональної преси», який надав допомогу по цій справі у рамках проектів юридичної підтримки журналістів, також наголошує на «важливості рішення Верховного Суду, яке підтверджує право громадськості (громадських організацій) вільно критикувати посадових осіб та привертати увагу громадськості до проблем, які виникають. Безперечно, що інформація, яку поширила громадська організація «Всеукраїнська ліга правників проти корупції» становила суспільний інтерес. Я дуже рада, що наша робота (Інституту розвитку регіональної преси) є корисною та допомагає вигравати справи на національному рівні без звернень до ЄСПЛ».

Висловлюємо щиру подяку нашому адвокату, кандидату юридичних наук Дмитру Бойко за наполегливу кропітку роботу у процесі! Дякуємо ГО «Інститут розвитку регіональної преси» за надану допомогу по цій справі, а також колегам із різних громадських організацій, які підтримували нас, зокрема, Роману Лихачову (Чугуєвська правозахисна група), який представляв інтереси організації на перших засіданнях в суді першої інстанції, а також всім небайдужим громадянам України, які мають активну життєву позицію щодо протидії корупції!

Повний текст постанови Верховного Суду читайте тут: http://reyestr.court.gov.ua/Review/90643568

Джерело: nocorrupt.com

Фото sud.ua



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Враг продолжает атаковать нашу страну по ночам ракетами, шахедами, а также обстреливать ракетными системами залпового огня

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.