Розбір польотів у суді над Луценко розпочався із запізненням судді на 40 хвилин

Сьогодні, 22 серпня, о 9.15 ранку Печерський районний суд м. Києва у складі трьох суддів на чолі із суддею С.Вовком продовжив розгляд кримінальної справи проти екс-міністра внутрішніх справ Юрія Луценка.
 
Нагадаємо, що на минулому судовому засіданні двоє «потерпілих» такими себе вже не вважають, оскільки лише у судовій залі дізналися про реальні матеріали кримінальної справи.
 
Так, щодо водія екс-заступника голови СБУ В.Давиденка оперативно-розшукові дії проводилися за рішенням Апеляційного суду та Генпрокуратури. Отже сам «потерпілий» Валентин Давиденко вважає ці дії законними, тому після закінчення допиту заявив суду: «Я не вважаю себе потерпілим».
 
Потерпілий Микола Сидоренко, який проходить по епізоду про виділення квартири водію екс-міністра, після допиту заявив суду: «Я визнаю себе потерпілим. Потерпілим від МВС, а не від Луценка!».
 
Обидва «потерпілі» також підтвердили суду, що саме слідчий прокуратури допомагав «правильно» писати заяви із визнаннями їх потерпілими.
 
Сьогоднішнє судове засідання має продовжитися допитом потерпілих у справі, які не з’явилися на попереднє засідання. Таких залишилося троє осіб. Всі вони в обвинувальному висновку Генпрокуратури вважаються потерпілими по епізоду про виділення однокімнатної квартири водію екс-міністра Л.Приступлюку.
 
Нагадаємо також, що відео- та фотозйомка у залі суду заборонена рішенням суду. Проте аудіофіксація судового засідання дозволена.
 
Судове засідання проходить за адресою: вул. Гайцана, 4, зал №3.
 
9:17 Суддя запізнюється на засідання
 
Відразу після початку судового засідання оголошено перерву через запізнення судді Оксани Царевич на судове засідання. Перерву оголошено на 15 хвилин.
 
Станом на 9:43 засідання не розпочалося.
 
Із потерпілих у справі прийшов полковник міліції Сергій Третьяков, а також Микола Сидоренко, який вже був допитаний на минулому судовому засіданні.
 
У Юрія Луценка зменшилася кількість конвоїрів, які стоять по периметру клітки. Тепер їх четверо замість постійних десяти.
 
Команда захисту та прокурори вже 30 хвилин чекають початку судового засідання.
 
9:55 Судове засідання розпочалося із 40-хвилинним запізненням з вини суддів
 
Почався допит полковника міліції Сергія Третьякова, який визнаний прокуратурою потерпілим у справі по епізоду про виділення однокімнатної квартири для водія екс-міністра. Нагадаємо, що такими "потерпілими" прокуратура призначила чотирьох осіб.
 
Нагадаємо також, що ще 28 травня в інтерв’ю агентству УНІАН потерпілий Третьяков, зокрема, розказав: «Ви не повірите, – каже він, ніяково посміхаючись, – мені подзвонили з прокуратури й повідомили, що я потерпілий, бо я був перший в черзі на квартиру, яку Луценко підписав своєму водієві. Хоча я розумію, що це не сам Луценко вирішував такі питання, адже є комісія… Та оскільки мені сказали, що слідство встановило мене потерпілим, то я не відмовився ним бути.
 
– А ви не хочете відмовитися від своєї «потерпілості», оскільки таке ось робиться з Луценком?
 
– Ну, ви ж мене зрозумійте, що це не по поняттях… Я ж досі працюю в міліції… Дивно, але нещодавно до 25-річчя Чорнобиля знову давали квартири, і мені знову не дали, хоча, як вони казали, я перший у черзі…».
 
У ході допиту потерпілий Третьяков повідомив, що до Генпрокуратури у 2011 році його спочатку було викликано слідчим по телефону, а потім надійшов дзвінок із канцелярії МВС. Саме слідчий повідомив йому про порушену кримінальну справу проти Луценка, в якій він визнаний потерпілим.
 
На уточнююче запитання, чи знав він раніше щось про цю справу, Третьяков повідомив, що чув про неї лише із засобів масової інформації.
 
За словами С.Третьякова, як ліквідатор аварії на ЧАЕС, він перебуває у пільговій квартирній черзі з 1998 року. А в лавах МВС працює із 1982 року.
 
Він зауважив, що під час допиту у слідчого написав заяву як потерпілий.
 
В той же час потерпілий не зміг надати чіткої відповіді на запитання представників прокуратури, чому таку заяву він написав лише цього року, а не раніше, пояснивши свою нерішучість необізнаністю у питанні щодо отримання квартир. При цьому міліціонер додав, що до прокуратури прийшов не у зв’язку з порушенням його прав на отримання житла, а через те, що його викликали.
 
Даючи відповіді на запитання адвокатів Ю.Луценка, зокрема, чому він вважає себе потерпілим, Третьяков сказав: «Я вважаю себе потерпілим у цій кримінальній справі тому, що цю квартиру міг отримати або я, або той, хто стоїть переді мною в черзі, і тоді би я отримав квартиру раніше, не очікуючи, коли вона мені не знадобиться».
 
Разом з тим, на запитання, чи вважає потерпілий, що саме екс-міністр Луценко повинен був надати йому житло, потерпілий Третьяков відповів: «Житлову площу по тому статусу, який я маю, ні Юрій Віталійович, ні хтось інший не надає. Я вважаю, що квартиру дає мені держава у встановленому порядку».
 
Пізніше Третьяков повідомив суду, що не давав інтерв’ю агентству УНІАН, відмовляючись від своїх слів. Додамо, що Третьяков є діючим працівником міліції і, можливо, саме цей факт впливає на його покази на допиті.
 
На запитання представників ГПУ про те, чи давав Третьяков інтерв'ю, потерпілий повідомив, що комусь зі ЗМІ інтерв'ю не давав.
 
11:15 Вспливають цікаві факти!
 
Повістку в суд потерпілому Третьякову вручили працівники Департаменту внутрішньої безпеки МВС!
 
Додамо, що Третьяков працює головним спеціалістом у Департаменті по боротьбі із кіберзлочинністю та торгівлею людьми МВС України з 2010 року.
 
Третьяков ще раз відмовився від своїх слів в інтерв'ю агентству УНІАН.
 
Юрій Луценко заявив клопотання про залучення журналістки Ксенії Лесів свідком у справі.
 
11:55 Порадившись на місці, суд частково задовольнив клопотання Ю.Луценка про залучення журналістки УНІАН свідком у справі і викликати її до суду на стадії доповнення
 
Третьяков у ході допиту сказав, що не цікавився, під яким номером він перебуває у черзі на тримання житла. У той же час він щорічно оновлює документи.
 
Юрій Луценко повідомив, що протокол допиту Третьякова був підписаний 10 грудня 2010 року, а постанова про порушення кримінальної справи – 11 грудня 2010 року! «А Третьяков у ході допиту тут у суді сказав, що йому вже тоді пред’являлася постанова про порушення кримінальної справи», - наголосив Луценко.
 
Луценко також зауважив: «Чому у протоколі допиту Третьякова під час досудового слідства немає інформації про те, що йому давали якісь документи для ознайомлення. Тому назріває питання про залучення ще одного свідка – слідчого генпрокуратури».
 
Луценко також зазначив, що до порушення кримінальної справи інформації про водія Приступлюка у ЗМІ не було. Луценко вимагає назвати джерела інформації, про які раніше говорив Третьяков.
 
Потерпілий Третьяков вважає, що його права порушили посадові особи МВС, а хто конкретно - це має встановити суд.
 
На останнє запитання Юрія Луценка: "Чи порушив ваші права Луценко?", потерпілий Третьяков відповів: "Це встановить суд".
 
12:20 Суд переходить до іншого потерпілого?
 
Після завершення допиту Сергія Третьякова суддя С.Вовк запропонував перейти до читання протоколу допиту потерпілого Юрія Наріжного, який відсутній у залі суду.
 
Однак адвокат Луценка Олексій Баганець оголосив клопотання про неможливість слухання справи далі без присутності усіх потерпілих у справі, двоє з яких важко хворі – один на рак, інший паралізований.
 
Юрій Луценко відкликав клопотання свого захисника Баганця.
 
«Якщо двоє потерпілих дійсно хворі і не можуть прийти на засідання суду, прошу не притягати їх до суду примусово», - зазначив Луценко.
 
Ю.Луценко також зазначив, що готовий на те, щоб один із цих двох свідків подав письмові покази, і заявив клопотання про залучення до суду у якості свідка представника потерпілого В.Костенка Ольги Гарбарчук.
 
Однак прокурори висловили протест проти її залучення до судового процесу.
 
Прокурор Клименко заявив, що якщо підсудний та його захисник не можуть прийти до спільного знаменника у своїх діях, то необхідно усунути адвоката О.Баганця від процесу.
 
Луценко жорстко відреагував на дану пропозицію представника прокуратури, обізвавши прокурорів нелюдями та жорстокими людьми.
 
«Коли я йду на зустріч та відмовляюсь від залучення до процесу хворої людини, вони говорять про те, що треба забрати в мене захисника. Ці три діячі – моральні потвори», - зазначив він, маючи на увазі прокурорів.
 
Цей вислів викликав у людей посмішки.
 
За образу прокурорів суддя Вовк видалив усіх присутніх, в тому числі і журналістів, із зали суду та оголосив технічну перерву.
13:30 Суддя Вовк оголосив перерву у засіданні

Після оголошеної технічної перерви суддя С.Вовк оголосив про перерву у судовому засіданні на тиждень.

Отже, наступне засідання розпочнеться у понеділок, 29 серпня 2011 року, о 9.15 ранку.

20-у річницю Незалежності України Юрій Луценко відзначить у Лук'янівському СІЗО.


Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

Враг продолжает атаковать нашу страну с воздуха: двумя баллистическими ракетами Искандер М 16 ударными беспилотниками типа «шахед»

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.