Суд над Луценко розпочався з приїзду «швидкої»

19.01.2012. О 09:05 ранку судова колегія Печерського районного суду міста Києва у складі трьох суддів під головуванням судді Сергія Вовка продовжила розгляд кримінальної справи проти екс-міністра внутрішніх справ Юрія Луценка.
 
Нагадаємо, що у суді триває допит свідків і вже були допитані сімдесят чотири із 148 свідків у справі з боку звинувачення.
 
Попереднє судове засідання 18 січня 2012 року тривало трохи більше п’яти годин, проте суд встиг за цей час допитати 7 свідків.
 
Перші чотири свідки з Рівненщини свідчили про період навчання Л.Приступлюка у навчальних закладах області. По справі Луценка нічого не сказали.
 
Свідок Сергій Копитов, який з січня 2008 року працює на посаді директора Департаменту фінансового забезпечення та бухгалтерського обліку МВС України, повідомив, що плани проведення урочистих заходів з нагоди Дня міліції щороку складаються відповідними департаментами МВС, а також щороку видатки на такі заходи закладаються при формуванні паспорту бюджету міністерства до спеціального фонду МВС, який формується із прибутків за платні послуги, які надаються міністерством громадянам та організаціям України. У 2009 році були внесені корективи до плану заходів у зв’язку із дією Постанови Кабміну про скасування святкових заходів. Відповідно, в МВС були скасовані святкові феєрверки та фуршети. Бюджетні кошти були витрачені лише на оренду Палацу «Україна» та квіткову продукцію. Свідок також повідомив, що комплексна перевірка КРУ не виявила жодних порушень при фінансових операціях МВС.
 
Свідок Михайло Вербенський, екс-заступник Міністра - начальник Головного штабу МВС, а зараз - начальник Державного науково-дослідного інституту МВС України, заявив, що зарахування цивільного стажу до стажу роботи в правоохоронних органах було започатковане ще у радянські часи постановою Ради міністрів УРСР. За часів Незалежності конкретного законодавчого акту не існує. Нагородження Л.Приступлюка відзнаками МВС відбувалося на підставі обґрунтованих наказів керівників відповідних департаментів МВС. Щодо урочистих заходів з нагоди відзначення Дня міліції у 2008-2009 роках, свідок повідомив, що «фуршетів, банкетів, якихось там карнавалів – нічого такого не проводилося», а «у Палаці «Україна» урочистості проводяться традиційно: і за радянських часів, і за часів незалежності».
 
Свідок Світлана Єрмоленко, завідувачка відділу стилістики та культури мови Інституту української мови НАН України, за запитом Генпрокуратури тлумачила лінгвістичне значення термінів «урочистості» та «свята». Для відповіді вона користувалася науковими джерелами та аналізом текстів сучасної української мови. Юридичних значень вона не надавала, оскільки не є фахівцем у цьому. Захист Ю.Луценка заявив заперечення щодо допиту даного свідка, оскільки вона виступає експертом, а не свідком обвинувачення у даній кримінальній справі.
 
Жоден із допитаних семи свідків не заявив про винуватість Луценка, а отже вже 74 свідки стали на бік екс-міністра.
 
9:30 Засідання почалося з перерви
 
Судді почали сьогоднішнє засідання з запізненням на 15 хвилин.
 
Адвокат Ігор Фомін одразу звернувся до суду з клопотанням про перенесення засідання на інший день у зв'язку з поганим самопочуттям його підзахисного Луценка.
 
Адвокат повідомив, що сьогодні з ранку до суду перед засіданням до Юрія Луценка вже викликали бригаду «швидкої» допомоги.
 
Суддя С. Вовк оголосив технічну перерву для виклику нової бригади «швидкої».
 
Юрій Луценко повідомив Вовку, що «швидка вже була, вона ж тільки що виїхала, мені укол зробили вранці». Проте судді не відреагували і вийшли із зали.
 
10:30 Приїхала «синя» бригада «швидкої допомоги»
 
До суду через годину після виклику приїхала карета «швидкої допомоги» із синіми номерними знаками. Швидше за все, це бригада лікарів із СІЗО, а не з цивільної лікарні, яка була зранку.
 
Як прогнозує дружина Луценка – Ірина – повторну «швидку допомогу» до суду для Юрія Луценка викликали, щоб засвідчити, що він може продовжити засідання.
 
Пізніше під’їхала ще одна машина «швидкої допомоги».
 
Тим часом у коридорі допиту очікують вісім (!) свідків.
 
Медиків допустили до Луценка тільки хвилин через десять-п'ятнадцять після приїзду. На думку захисту, лікарі проходили «інструктаж» про те, що сказати про здоров'я Юрія Луценка.
 
Станом на 11:08 бригада «швидкої допомоги» залишила приміщення суду.
 
11:15 Вовк продовжив засідання, свідків же недарма викликали
 
Не дивлячись на погане самопочуття підсудного, суддя Вовк оголосив про продовження судового засідання.
 
Суд розглядає клопотання адвоката Фоміна про неможливість судового засідання та перенесення його на інший день.
 
Захисник Ірина Луценко зачитала суддям інформаційне повідомлення з інтернету про смерть 32-річного чоловіка на допиті в міліції у Сумах. «За даними судмедекспертизи, причиною смерті сумчанина стало його слабке серце й хвороба - гострий панкреатит, який послужив причиною крововиливу в підшлункову залозу», - йдеться в повідомленні.
 
У зверненні до суддів І.Луценко зауважила, що лікарі поставили діагноз Луценку – «загострення хронічного панкреатиту, збільшення підшлункової та печінки. У нього підозра на цироз печінки, портальна гіпертензія. І на тлі того, що печінка не функціонує, загострилася підшлункова».
 
«Він повинен шість разів харчуватися, приймати медикаменти. Цього не робиться, ми працюємо практично без обіду. Його необхідно лікувати», - додала дружина екс-міністра і заявила про перенесення судового засідання.
 
«До своїх больових відчуттів я звик. Але новий режим роботи суду привів до загострення. Просто 6-го, 7-го, 8-го числа дуже боліла підшлункова. Мені провели огляд, поставили діагноз - запалення хронічного панкреатиту. Після цього я, тим не менш, їздив сюди. Якби суд проходив як раніше - до обіду, а після цього я міг полежати відпочити, прийняти ліки, нормально харчуватися, нічого страшного не було б», - сказав Луценко.
«Я не хочу ухилитися або закосити - в цьому немає необхідності. Я зацікавлений, щоб суд слухав свідків. Мене влаштовує щоденний режим. Але щоденний режим до вечора я не витримаю. Я готовий робити все, що потрібно, але, наприклад, якщо сьогодні ми будемо слухати, значить, завтра я не вийду з камери. Винесуть завтра, значить, у понеділок загнусь», - сказав він.
За його словами, сьогодні він вже не зможе бути повноцінним учасником процесу: «Мені за останню годину зробили вже дві ін'єкції знеболюючого. Голова йде обертом, все пливе. В принципі, можна було б начхати на це, тому що всі свідки дають показання в мою користь, але тим не менше».
Після цього Луценко попросив оголосити перерву у сьогоднішньому засіданні. «Я відлежуся, і далі будемо працювати. Єдине прохання до суду - не робити восьмигодинні засідання, оскільки це знову призведе до такого ось результату», - сказав він.
Суддя Вовк, вислухавши сторону захисту, відхилив клопотання та оголосив про продовження допиту запрошених свідків. Він мотивував своє рішення тим, що лікарі в усній формі повідомили йому про те, що Луценко може продовжувати судове засідання.
Дружина Ірина Луценко назвала таке рішення «скотством».
«Можливо, ви неправильно зрозуміли лікарів. Вони мені сказали, що не можуть оцінювати можливість мого перебування у суді», - наголосив Луценко і ще раз додав, що йому вкололи знеболювальне, дія якого – дві години.
Адвокат Фомін висловив протест проти продовження судового засідання.
Але Вовк не почув їх і оголосив про допит свідка.
11:40 Допитується 75-й свідок у справі
Допитується 75-й свідок – Сергій Жеребчук, який в Міністерстві внутрішніх справ України працює з 07.04.2005. Спочатку він працював заступником начальника 4-го управління Департаменту розвідувально-пошукової діяльності, а потім, через кілька місяців, перейшов на посаду начальника цього ж управління. У лютому 2008 року його призначили заступником начальника Департаменту оперативної служби МВС України.
У ході допиту свідок повідомив, що візував проекти нагородних листів не тільки Приступлюку, але й іншим особам. При цьому він підкреслив, що його ніхто не примушував цього робити.
На питання адвоката Баганця про те, хто несе відповідальність за законність даних документів, свідок сказав, що «той, хто підписує, той і несе відповідальність».
Адвокат Фомін поцікавився у свідка, чи знайомий він з обставинами прийому на службу Л. Приступлюка, виділенням йому житла, з його обов'язками на посаді помічника міністра. Свідок відповів, що йому з цього приводу нічого не відомо.
Свідок Жеребчук також не зміг повідомити про деталі допитів під час досудового слідства. Він тільки додав, що його два рази викликали на допити в Генпрокуратуру.
На питання Ірини Луценко він зазначив, що є діючим працівником МВС на державній службі.
Ірина Луценко також поцікавилася, скільки разів він отримував повістку до суду, оскільки, за даними адвокатів, узятим в суді, він викликався сім (!) разів.
Жеребчук сказав, що повістку в суд він отримував лише двічі в листопаді 2011 року. Однак у той період він перебував на лікуванні в Трускавці, про що потім писав пояснювальну записку внутрішній безпеці МВС, але не суду.
На запитання Юрія Луценка свідок відповів, що не отримував ніяких незаконних вказівок від екс-міністра.
***
На засідання Печерського районного суду у справі екс-міністра внутрішніх справ Юрія Луценка прибув посол Франції з прав людини Франсуа Зімере.
12:40 Наступний свідок на допиті
Суд перейшов до допиту 76-го свідка – Володимира Маєвського, який в 2008 році був начальником Департаменту громадської безпеки МВС України.
Свідок у ході допиту повідомив, що в Генпрокуратурі його допитували з приводу Дня міліції та отримання житла Л. Приступлюком.
«Урочисті заходи до Дня Міліції традиційно проводяться з 1975 року», - зазначив свідок і додав, що все проводилося відповідно до Указу Президента від 1993 року. Що стосується Дня міліції у 2008-2009 роках, то, за словами свідка, «все було скромно, без фуршетів». На святковому концерті було присутнє вище керівництво країни, вдови загиблих офіцерів та працівники МВС. «Я вважаю, що це ті заходи, які необхідно проводити», - підкреслив свідок.
Маєвський також підкреслив, що відповідно до плану заходів він забезпечував громадський порядок в місцях проведення заходів. Крім того, він забезпечував участь групи «Мандри» на концерті. «Мандри» брали участь безкоштовно, бюджетні гроші на це не виділялися», - уточнив свідок.
Маєвський також повідомив, що був членом ЦЖК МВС, яка виділила житло Л. Приступлюку. Рішення щодо виділення житла водієві екс-міністра було винесено членами ЦЖК одноголосно. «Тиску ні на мене, ні на членів комісії не було, ні вказівок, ні доручень також не було», - підкреслив свідок.
Свідок заявив, що житло Приступлюку було виділено законно. «Законність виділення житла, черговість і ордер перевіряє територіальна адміністрація, а не комісія МВС», - зазначив також свідок Маєвський.
13:30 Суд оголосив обідню перерву
Після допиту другого свідка суддя Вовк оголосив перерву на 30 хвилин.
Адвокат Фомін вчергове звернувся до суду з клопотанням перенести судове засідання через зайнятість його та адвоката С.Поліщука в інших судових процесах, призначених на 14.00. Однак Вовк відхилив це клопотання.
14:10 Після суддівського обіду – до роботи
Суддя Вовк після обідньої перерви оголосив про продовження судового засідання.
У залі відсутні два адвокати – Ігор Фомін та адвокат підсудного Приступлюка – Сергій Поліщук.
Захист заявив клопотання про перенесення засідання.
Суд видалився в нарадчу кімнату.
15:35 З ким радиться Вовк?
Вже півтори години суддя Вовк разом з іншими членами колегії радяться, чи варто продовжувати судове засідання за відсутності двох адвокатів.
Тим часом Ю.Луценко залишається у клітці в залі суду, страждаючи від болю.
 
«Юрка вивели робити черговий укол. Прокурорські з цікавістю дивляться низькопробний російський бойовичок на ноутбуці, який поставили на кафедру, де опитують свідків», - написав на сторінці у Facebook Володимир Ар’єв.
16:00 Порадилися працювати
Після двогодинної наради суддя Вовк оголосив рішення працювати далі й оголосив про продовження допиту свідків, які були викликані на судове засідання.
Захист заявив клопотання про витребування довідки від «швидкої допомоги» про стан Ю.Луценка.
Нагадаємо, що зранку викликалися три бригади «швидкої» для надання медичної допомоги екс-міністру. Суддя Вовк, пославшись на усне повідомлення лікарів, продовжував судове засідання.
Колегія суддів вирішила не задовольняти дане клопотання, оскільки захист не зміг назвати прізвища лікарів, які оглядали підсудного Луценка.
О 16:20 захисники заявили чергове клопотання про перенесення судового засідання у зв’язку із поганим самопочуттям Ю.Луценка.
Адвокат екс-міністра Ігор Балик повідомив суду, що під час наради суддів Луценко втретє за день викликали «швидку допомогу».
«Поки судді знаходилися в нарадчій кімнаті, Луценку стало погано, йому викликали «швидку допомогу», лікарі надали йому допомогу», - зазначив він. Балик попросив витребувати у станції «швидкої допомоги» висновок медиків про те, яка допомога йому надавалась, а також зафіксувати факт виклику лікарів до суду.
Адвокат уточнив, що даний факт мав місце о 15:55. «Це третій за сьогоднішній день виклик «швидкої допомоги», - додав він.
Юрій Луценко, в свою чергу, заявив, що він запитав у лікарів, чи давав хтось із них висновок суду «про можливість приймати участь в суді». «Лікарі мені відповіли - ні», - заявив Луценко.
16:35 Четверта «швидка» в суді!
Вовк оголосив 5-хвилинну перерву для надання медичної допомоги. Прибула четверта (!) за день карета «швидкої допомоги», знову з «синіми» номерами.
16:38 Суд продовжили!
Не дивлячись на важкий стан Луценка, суддя продовжив засідання.
У залі знаходяться чотири лікарі зі «швидкої допомоги».
Народні депутати, що знаходяться у залі суду, почали висловлювати протест проти такої поведінки суддів, беззаконня, яке вони чинять, називаючи їх «нелюдями».
Ар’єв, зокрема, після того, як суд вирішив продовжити судове засідання, голосно звернувся до Вовка: «Ви суддя чи гестаповець? Ви знущаєтесь над людиною, тим більше у це велике свято Водохрещі».
«Луценку стає гірше. Четверта швидка приїхала. Лікарі в залі», - написав народний депутат на своїй сторінці Фейсбуку.
Суддя Вовк постановив видалити всіх присутніх із зали суду, залишивши лише учасників процесу.
«Ці троє «правоохоронців» щойно намагалися силою вивести мене та Павловського із зали суду, коли ми висловили протест проти знущання над Луценком. Вони викликали підкріплення», - написав Ар’єв на сторінці Фейсбуку.
«Тут – гестапо», - так коментує фото, зроблені у залі суду В.Ар’єв.
Станом на 17:05 до суду під’їхали два автобуси «Беркуту» та джип. Така бригада «правоохоронців» виводитиме з залу суду двох депутатів – Ар’єва та Павловського.
«Беркутівці», які були викликані на підмогу охоронцям у суді, таки видалили із зали суду двох народних депутатів. При цьому Андрій Павловський заявив, що не бачив постанови про видалення депутатів.
«Після першої невдалої спроби, на нас з Павловським прислали 20 грифонівців та вже підполковника Аніщенка. Вдвадцятьох витиснули нас, попри попередження про незаконне застосування сили. Письмового рішення про видалення із зали нам теж не надали», - прокоментував Ар’єв на Фейсбуці.
Тим часом свідків, які все ще очікують своєї черги для допиту, перевели в окрему кімнату на другому поверсі суду. Свідкам сказали не розходитися, оскільки їх всіх все одно сьогодні допитають!
Станом на 17:45 засідання поки не відновилося. Згідно з рішенням судді Сергія Вовка, до кінця дня воно буде закритим, пресу на слухання не пустять.
Це графік роботи суду на офіційному стенді Печерського суду. Чому судді у справі Луценка Вовк, Царевич та Медушевська порушують розпорядок роботи суду?
17:55 Захист вимагає відводу суду!
Адвокат Олексій Баганець заявив про відвід складу суду у справі екс-міністра Луценка. За його словами, для цього є кілька підстав.
«Перше – це реакція на надання медичної допомоги Луценку чотири рази. Це було 100% підставою для відкладення цієї справи і надання медичного лікування Луценку», - зазначив адвокат.
«Друге – це ухвала суду про видалення усіх сторонніх осіб із залу судового засідання. Фактично, це рішення не стосувалося того, що повинні бути застосовані якісь дії проти народних депутатів. Цього в рішенні суду не було. Суд, фактично, цією ухвалою застосував до народних депутатів насильство, що підпадає під частину 2 статті 346 Кримінального кодексу України «Злочин», - наголосив Баганець.
«Тобто, якщо народні депутати звернуться до правоохоронних органів із заявою, а це насильство відбувалося на очах у всіх учасників процесу, то це чистої води склад злочину», - додав колишній заступник Генпрокурора.
Він наголосив: «Це спровокував суд, коли виніс таку ухвалу. Є підстави заявляти, що суд необ’єктивно розглядає справу Юрія Луценка. І тому він має бути відведений від цієї справи».
Судова колегія видалилася в нарадчу кімнату.
***
Вчергове лікарі «швидкої» надають необхідну медичну допомогу Ю.Луценку, аби він хоч якось тримався під час засідання. Тортури тривають!
19:30 Суд продовжив допит свідка
Після того, як колегія суддів Печерського районного суду повернулася в зал засідань, зайшов і 77-й свідок у справі - Олександр Грибовський, начальник управління внутрішнього аудиту Департаменту контрольно-ревізійної роботи МВС України.
Він проводив перевірку законності виплати грошового забезпечення Л. Приступлюку в центральному апараті МВС.
Проте свідчення свідка в суді на даний момент невідомі, оскільки засідання проходить за зачиненими дверима.
Швидше за все, після наради суд відхилив у черговий раз клопотання захисту екс-міністра про відвід усього складу суду.
***
Суд у справі екс-міністра МВС Юрія Луценка допитав начальника відділу Управління фінансової інспекції Олександра Грибовського.
«Свідок розповів, що підписував довідку КРУ про збитки, які понесло відділення від виділення житла Приступлюку», - сказала Ірина Луценко журналістам.
За її словами свідок пояснив, що, підписуючи цей документ, він керувався рішенням юристів, а не своїм. Він відмовився від підпису під усіма актами і уточнив, що підписувався тільки під його власною фінансовою частиною.
Ірина Луценко підкреслила, що суд має намір «сидіти до упору». Суддя Сергій Вовк не відреагував на зауваження захисту про те, що робочий день давно закінчився і що Юрію Луценку краще не стає. У залі засідань чергують медики, щоб у будь-який момент вколоти знеболювальне Луценку.
Вона також підтвердила, що суд відхилив заяву про відвід колегії суддів. Прокурори при цьому зазначили, що об'єктивних підстав для відводу немає.
«Видалення всіх із зали і те, що Луценку 4 рази надали медичну допомогу, - це не причина для них», - обурилася Ірина Луценко, передає НБН.
20:10 Допитується 78-й свідок
Без перерви колегія перейшла до допиту Володимира Хоменка, який з грудня 2007 по вересень 2009 року обіймав посаду заступника міністра внутрішніх справ.
В зал пустили журналістів.
У ході допиту свідок розповів, що написав спростування на Акт КРУ про те, що МВС понесло збитки від дій екс-міністра, як керівник, чиї дії перевірялися. При цьому, за його словами, і КРУ, і МВС відмовилися брати спростування до уваги, що порушує порядок роботи КРУ.
«Це дає можливість вважати Акт КРУ замовним», - підкреслив Хоменко.
«Всі ті елементи, які вказували, що це свято, вирішили виключити феєрверк, банкет і квіти», - пояснив свідок на питання про те, як відзначали в МВС День міліції в 2008-2009 роках.
«Якби були якісь порушення, я б ніколи нічого не підписав... Я знаю, що таке підпис», - резюмував він.
Особистої зацікавленості Юрія Луценка у проведенні урочистих заходів на День міліції Володимир Хоменко не бачить.
На традиційне запитання підсудного свідок відповів, що не отримував від Луценка ніяких незаконних вказівок ні офіційно, ні в кулуарах МВС.
У залі засідань, як і раніше продовжують чергувати лікарі.
20:40 Невтомний Вовк оголосив перерву
Суддя оголосив 10-хвилинну технічну перерву у засіданні.
Одному з цивільних позивачів у справі Луценка стало погано під час технічної перерви. Медики, що чергували біля Луценка, надали першу медичну допомогу. Жінка поїхала додому. Продовживши засідання після перерви, суд зафіксував цей факт у протоколі.
21:05 Пішла тринадцята година судового засідання!
Суд допитує 79-го свідка - Галину Нікітченко, головного спеціаліста з кадрів апарату Верховної Ради.
У ході допиту вона розповіла, що коли Юрій Луценко був народним депутатом, Приступлюк був зарахований як помічник-консультант. «Особисто я його не зараховувала, оскільки я пізніше прийшла на роботу. Можна сказати, я з ним і не спілкувалася особливо», - зазначила вона.
Свідок уточнила, що з Приступлюком спілкувалася тільки один раз. «Я його звільняла, тоді він приходив і забирав у мене трудову книжку», - сказала вона.
***
Після того як представниці цивільного позивача (МВС) стало погано в суді, адвокат Олексій Баганець заявив, що цей факт повинен бути зафіксований в протоколі судового засідання.
«Зафіксовано», - сказав Сергій Вовк.
«А я хочу їсти, зафіксуйте», - сказав адвокат одного з підсудних - Станіслав Серга.
«Що ви хочете їсти», - в тон йому сказав Вовк.
«Снікерс», - відповів адвокат.
«Який?», - уточнив суддя.
«Той, що побільше», - відповів йому адвокат.
«Запишіть в протокол, що адвокат Серга хоче Снікерс», - сказав Вовк і суд перейшов до допиту чергового свідка.
***
Суд допитав 80-го свідка у справі Луценка - пенсіонера Олександра Осауленка.
Свідок повідомив суду, що стоїть у черзі МВС по виділенню житла з 2005-го року.
«Я перебуваю в черзі МВС на житло, як ліквідатор аварії на ЧАЕС», - сказав він. При цьому зазначивши, що є приблизно 56-63 в черзі.
Прокурори поцікавилися, чи пропонувалося свідкові у 2005 році якесь житло. Він відповів, що ні. Також повідомив, що не писав ніяких документів на переуступку черги.
Відповідаючи на запитання, на яку квартиру претендував Осауленко, він сказав: «Коли я писав заяву, то я з дружиною, вона у мене інвалід, написали, щоб поставили на квартирний облік, а на яку не писали, що дали б, то й було б. На 2005 рік склад сім'ї у мене був я, дружина, син, дочка і мама».
Взявши слово, Луценко викрив прокуратуру в перекручуванні фактів. «Ви стали на квартирну чергу 22.06.2005, а Приступлюк одержав квартиру шостого травня 2005. Він ніяк не міг просити вас переступати йому, тому що Приступлюк раніше отримав квартиру, ніж Осауленко став на чергу. Я вже не буду говорити, що людина з такою величезною сім'єю претендувала на три-, а то і 4-кімнатну квартиру, а не на однокімнатну», - заявив Луценко.
«Я просив би суд зробити зауваження прокуратурі, що вони викликають непотрібних свідків і знущаються над ними в коридорі», - звернувся до суду Юрій Луценко.
Вовк перебив екс-міністра, сказавши, що суд сам коригує порядок ведення засідання.
«Тоді у мене клопотання, прошу подякувати свідку за те, що він свідомий громадянин прийшов до суду і відпустити його», - продовжив Луценко.
21:30 Суд допитує сьомого свідка за день
Без перерви суд продовжує допитувати втомлених свідків.
Суд допитав 81-го свідка у справі - начальника фінансового відділу Департаменту оперативно-розшукових заходів Володимира Туровського.
Свідок повідомив, що йому не відомий той факт, що в 2009 році проводилася комплексна перевірка КРУ в МВС і він не знає підсумків цієї перевірки. При цьому свідок зазначив, що ознайомившись з даними підсумками, він з ними погодився, тому що там були факти перерахування заробітних плат.
Крім того, свідок Туровський сказав, що не робив особистих підсумків про нарахування стажу водієві екс-міністра Леоніду Приступлюку.
Резюмувавши, свідок зазначив, що не підписував Акт перевірки КРУ, а тільки ознайомився з ним.
***
Восьмий свідок за день і 82-й за списком - Володимир Співак, заступник начальника Департаменту контрольно-ревізійної роботи МВС.
У ході допиту свідок повідомив, що проводив перевірку законності зарахування водієві екс-міністра Леоніду Приступлюку вислуги років, а також відповідних нарахувань. Крім того він перевіряв законність отримання житла Приступлюком і оцінював отриману від цього шкоду.
Свідок повідомив, що висновки про зарахування вислуги років робив разом з А. Грибовським. «Я підтверджую його свідчення», - зазначив він. За словами Володимира Співака, вони з Грибовським робили юридичну оцінку.
Але на уточнення захисника Ірини Луценко свідок зізнався, що робив все-таки фінансову оцінку завданих збитків. «Може, я не зрозумів питання...», - виправдався він.
Щодо виділення житла Леоніду Приступлюку, свідок зазначив, що підсумки про його законність йому надав відділ внутрішньої безпеки.
«Тиску з боку керівництва на мене або інших осіб за моєї присутності не було», - підкреслив свідок.
На питання адвоката Олексія Баганця, чому Юрія Луценка не ознайомили з даними висновками, свідок відповів: «У мене не було часу і переді мною не ставилося таке завдання». При цьому Баганець зазначив, що за ці висновки Луценко зараз сидить за гратами.
«Ми перевіряли окремий випадок і не перевіряли інші накази... За межі випадку з Приступлюком нам доручень не надходило», - підкреслив Співак.
«Ви зараз можете стверджувати, що Приступлюк отримав житло всупереч всім правилам отримання житла?», - запитав підсудний Луценко у свідка, на що той відповів: «Виділення житла не відноситься до компетенції контрольно-ревізійного органу, тому я не можу цього стверджувати».
Після того, як підсудний Юрій Луценко спробував з'ясувати, яких збитків завдало МВС виділення житла водієві, так як, за його словами, виділена квартира перебувала у власності міністерства, свідок відповів: «На момент перевірки квартира вже була у власності Приступлюка».
Свідок Співак погодився з тим, що в результаті обміну квартир Леоніда Приступлюка МВС виграло.
Резюмуючи, свідок сказав, що до моменту приватизації квартири Леонідом Приступлюком МВС не мало збитку.
На традиційне запитання Юрія Луценка він відповів, що не отримував незаконних вказівок від екс-міністра.
***
З огляду на пізній час засідання, екс-міністр звернувся до судді з проханням відпустити медиків додому.
«Я їх не тримаю», - сказав у відповідь Вовк.
Луценко пояснив, що медики тут за рішенням суду. Луценко додав, що у нього є медикаменти, на випадок погіршення стану здоров'я. Лікарі залишили зал.
***
22:45 Допитується дев'ятий свідок за день
Чотирнадцять годин триває судове засідання. На допиті вісімдесят третій свідок - Богдана Василенко, в травні 2008 року була призначена на посаду головного інспектора відділу поточної діяльності Апарату Міністра.
Свідок відразу заявила, що слідчий Сергій Войченко тиснув на неї.
«На досудовому слідстві в ході допиту слідчий Войченко задавав мені питання і намагався нав'язати свою думку з деяких питань і у нас виникали розбіжності», - підкреслила свідок.
«Коли був роздрукований протокол допиту, то я в ньому побачила те, чого не говорила насправді», - заявила Б. Василенко.
Вона також повідомила, що слідчий погодився відкоригувати лише деякі відповіді. «Мене дуже довго допитували. Потім мені пояснили, що у мене буде можливість виступити в суді, я підписала й пішла, так як у мене був дуже поганий стан», - заявила вона.
Свідок пояснила, що її викликали один раз, 6 грудня. «Мене викликали на 12 годину, а відпустили близько 18:00», - зазначила свідок.
Вона також заявила, що слідчий Войченко в ході допиту перевів її до слідчого Деркача.
«Мені вас дуже шкода, буде суд і у вас буде можливість все розповісти», - процитувала Богдана Василенко звернення до неї слідчого.
При цьому свідок підкреслила, що їй погрожували звільненням «і те, що слідчий Войченко не збирається через мій допит залишати роботу».
Першу повістку вона отримала вчора ввечері. «Мені дзвонив стажер Руслан, помічник судді Вовка», - повідомила свідок. Після чого, за її даними, їй приніс повістку працівник внутрішньої безпеки.
«Мені також пропонували написати заяву про відмову давати покази в суді», - підкреслила свідок.
23:35 Суд тривав 14 з половиною годин!
Після важкого дня - морально і фізично в першу чергу для підсудного Юрія Луценка і його команди захисту, суд завершився о 23.30 ночі!
Наступне засідання відбудеться завтра, в п'ятницю, 20 січня 2012 року, о 08.05 ранку.
 
За матеріалами "Народної самооборони"


Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

Враг продолжает атаковать нашу страну с воздуха: двумя баллистическими ракетами Искандер М 16 ударными беспилотниками типа «шахед»

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.