Злочинний суд продовжив розгляд справи Луценко

zlochinniy sud

 

Сьогодні о 8.30 ранку продовжилося судове засідання по кримінальній справі проти екс-міністра внутрішніх справ Юрія Луценка щодо так званого отруєння Ющенка. На минулому судовому засіданні 2 липня 2012 року суддя Анна Медушевська продовжила допит свідків з боку обвинувачення, вчергове відхиливши клопотання з боку захисту екс-міністра.


Суд допитав свідка Сергія Батракова, співробітника Служби безпеки України. Він повідомив, що свого часу допитувався «за фактом отруєння державного діяча Віктора Ющенка. У цій справі, яка зараз розглядається в суді, я не допитувався». Свідок також заявив, що йому не відомо нічого про проведення ОРД щодо колишнього водія екс-заступника глави СБУ Валентина Давиденка.

Після протестів захисту про допит свідків, які не мають ніякого відношення до справи, що розглядається судом, Медушевська зачитала ще два протоколи допитів.

Свідок Олександр Сопівник, працівник однієї з радіостанції, не дав жодних показів по цій справі.

Протокол допиту свідка Миколи Голомші, екс-заступника Генерального прокурора України, був також швидко прочитаний. М.Голомша курував розслідування кримінальної справи, порушеної за фактом отруєння Ющенка.

Таким чином, вже було допитано 9 свідків та прочитано 2 протоколи допитів по справі.

Також суддя Медушевська прийняла рішення доручити Генеральній прокуратурі встановити місцезнаходження решти свідків - В.Перча, М.Вершняка, Г.Климович та О.Шевчука, а також забезпечити їхню явку на наступне судове засідання для допиту.

Тим часом, 3 липня 2012 року, Європейський суд з прав людини визнав незаконним арешт та утримання під вартою екс-міністра Юрія Луценка, а також визнав його переслідування політично вмотивованим.

***

Судове засідання почалося із заяви адвоката екс-міністра - Олексія Баганця про відвід головуючої судді Анни Медушевської.

Аргументуючи свою заяву, адвокат підкреслив, що в ході минулого засідання 2 липня 2012 року суддя порушила право підсудного та його захисту на допит свідків у справі, зачитавши протоколи їх допиту в ході досудового слідства.

Також адвокат Баганець нагадав, що в попередньому судовому процесі Анна Медушевская у складі судової колегії разом із суддями С.Вовком і О.Царевич прийняла рішення про незаконний арешт його підзахисного. «Такий запобіжний захід, як підписка про невиїзд, може бути змінена на більш жорсткий тільки в разі її порушення», - зазначив захисник.

Олексій Баганець також поінформував, що Європейський суд з прав людини (ЄСПЛ) задовольнив скаргу Юрія Луценка про його незаконний арешт та тримання в Лук'янівському СІЗО протягом 18 місяців.

«З урахуванням явної упередженості судді до розгляду заявлених стороною захисту клопотань про допит свідків, про зміну підзахисному запобіжного заходу, коли всі вони були відхилені судом явно не обґрунтовано, вважаю, що суддя Медушевська не може брати участь в подальшому розгляді вищевказаної кримінальної справи, оскільки вищевказані обставини викликають обґрунтовані сумніви в її об'єктивності... В зв'язку з викладеним прошу відвести суддю Печерського районного суду Києва Анну Медушевську від розгляду кримінальної справи по звинуваченню Луценка», - резюмував Олексій Баганець.

В ході обговорення заяви учасниками процесу прокурор Віктор Клименко заявив: «Прошу звернути увагу суду на те, що рішення суду за заявами і клопотаннями не може бути причиною його відводу». Зазначимо, що причина незадоволення заяви адвоката Баганця банальна і стандартна як для прокурорів - «передчасно заявлена і упереджена». Крім того, Клименко висловив свою думку, що рішення Євросуду, на яке посилається адвокат, не вступило в силу.

Ця заява викликала сміх у підсудного: «Набуло, дурник, адже воно, рішення, ніким не апельоване».

Адвокат Ігор Фомін, посилаючись на рішення ЄСПЛ, заявив, що всі рішення суддя Медушевська виносила не як суддя і не як юрист.

Луценко - прокурорам: Видно, не все сіре має зв'язок з мозком

Юрій Луценко, підтримуючи заяву свого адвоката, відразу прокоментував позицію прокурорів: «Видно, не все сіре має зв'язок з мозком. Навіть клоун Чечетов більше дбає про логіку своїх заяв, ніж прокурор Клименко».

«Я вважаю, що сісти в цій справі має одна людина – організатор всього цього безчинства – Ренат Кузьмін. А також його права рука Каліфіцький. А всі інші мають повісити на цвяхи погони, мантії і йти без пенсії додому», - додав екс-міністр.

«А вам, ваша честь, треба визнати, що ви є співучасником порушення моїх прав та українського законодавства. Ви є співучасником злочину проти мене. Ви не можете бути об’єктивним суддею. І це не мої емоції, а констатація Європейського суду з прав людини, авторитетність та об'єктивність рішень якого не ставить під сумнів навіть в Україні ніхто», - заявив Луценко, звертаючись до судді Медушевської.

«Ваша честь, якщо на початку засідання ми говорили про мій незаконний арешт, то зараз це юридично встановлений факт», - зазначив він.

За словами Луценка, суд визнав нанесену йому особисто моральну шкоду, а державному бюджету - непередбачені витрати. «Це значить, що рано чи пізно достатньо буде взяти постанову про арешт, затверджену Кузьміним, підписану прокурорами Войченком і Каліфіцьким, завізовану наглядаючим прокурором Зінченком, взяти всі постанови суду, прикласти до цього фінансову експертизу, що Держказначейство виплатило Луценку 15 тис. євро, і порушити кримінальну справу за статтями 364, 365 з санкцією до десяти років», - сказав він.

«У вас сьогодні є шанс залишитися чистою людиною і прийняти рішення про свій відвід», - додав він.

Екс-міністр також нагадав судді, що попереду розгляд в Європейському суді ще одного його клопотання - про катування, а саме ненадання йому медичної допомоги.

«Мені вже 48 років. Я можу вас запевнити, влада має властивість мінятися, я вже був у відставці чотири рази, і впевнений, що нинішня мафія теж буде у відставці. Я думаю, вам треба подумати про своє життя, а не про те, як догоджати узурпатору України Януковичу. У вас є унікальний шанс, як казав незабутній, не будь в цьому суді згаданий Ющенко, залишитися нормальною людиною, якщо не нормальною суддею», - підсумував Луценко.

Після цього суддя вийшла до нарадчої кімнати.

10:00 Суддя не відвелася. І не дивно…

medushevskaПісля повернення із нарадчої кімнати головуюча у справі суддя Анна Медушевська відмовила захисту екс-міністра у своєму відводі.

«Заявлений відвід не має належних підтверджених даних, які б стали причиною відведення», - аргументувала своє рішення суддя Медушевська.

Після цього екс-міністр Луценко оголосив у суді відвід трьом прокурорам – Віктору Клименку, Дмитру Лобаню та Євгену Зінченку.

«Ці люди протягом річного розгляду кримінальної справи в суді заявляли про те, що мій арешт - законний і обґрунтований, показували явну упередженість і покривали порушення українського законодавства і порушення моїх прав», - заявив Юрій Луценко. При цьому він зазначив, що ЄСПЛ підтвердив незаконність його арешту і утримання в СІЗО.

«Участь прокурорів, як об'єктивних представників процесу пошуку істини, я підкреслюю, не засудження Луценка, а встановлення істини в судовому засіданні - неможлива, у зв'язку з цим прошу задовольнити моє клопотання і відвести присутню трійку прокурорів від участі в нашому судовому засіданні», - звернувся екс-міністр до судді.

«Заявлена заява не має підтверджених даних, які б стали підставою для відводу прокурорів від цієї справи», - заявив у відповідь прокурор Дмитро Лобань.

Ця заява обурила екс-міністра і він нагадав прокурорам, що вони порушили закон відносно нього і повинні за це відповісти перед судом. «Це вас треба судити за перевищення повноважень, це вам загрожує 10 років... А прокурорів у в'язниці дуже не люблять», - прокричав підсудний.

Луценко нагадав також, що один з прокурорів - Зінченко - безпосередньо здійснював нагляд за досудовим слідством. «Це ти, мерзота, винен, що я 18 місяців сидів у кам’яному мішку. Це ти, мерзотник, порушив українське законодавство. Це ти призвів до того, що Україна заплатить 150 тисяч з державного бюджету. Це тобі світить 10 років за перевищення своїх повноважень», - заявив екс-міністр, звертаючись до прокурора Зінченка.

Після цих слів Луценка суддя зробила йому зауваження за неетичні висловлювання.

На що Луценко відповів: «Ця образа коштувала мені 18 місяців тюрми. І тут у мене в клітці одне право: дибіла називати дибілом, а мерзотника – мерзотником».

Анна Медушевська пішла в нарадчу кімнату для ухвалення рішення.

11:05 Прокурори теж потрібні судді. Для підтримки?

Печерський суд Києва не задовольнив вимогу екс-міністра внутрішніх справ Юрія Луценка про відвід представників державного обвинувачення Віктора Клименка, Дмитра Лобаня та Євгена Зінченка.

«Заява про відвід прокурорів не має підтверджених даних, які могли б стати підставою для відводу прокурорів», - таке рішення прийняла Анна Медушевська в нарадчій кімнаті. Чи сама?

Після цього вона перейшла до допиту свідка і викликала до зали Михайла Вершняка.

Луценко заявив протест проти допиту в суді Михайла Вершняка. Він аргументував свій протест тим, що Вершняк допитувався у справі Ющенка, а не Луценка. «Скоро ми до викрадачів рогатої худоби дійдемо», - заявив він.

Дванадцятий свідок - Михайло Вершняк. У Департаменті карного розшуку МВС України він працює на посаді заступника начальника Департаменту та курує розшукову роботу.

В ході допиту свідок пояснив, що був головою службової комісії, яка перевіряла законність проведення ОРД щодо водія колишнього заступника голови СБУ Володимира Сацюка Валентина Давиденка.

«Справа про продовження ОРД щодо Валентина Давиденка було спочатку незаконною, до підписання міністром внутрішніх справ», - заявив Михайло Вершняк. При цьому він уточнив: «Я вважаю, що його тупо підставили з цією справою».

Разом з тим свідок підкреслив, що підпис Юрія Луценка був не обов'язковим для продовження стеження за потерпілим Валентином Давиденком.

Михайло Вершняк також підкреслив, що відповідно інструкції відповідальність за оперативну роботу несе її керівник, а не міністр.

«Міністра тупо підставив хтось із його команди», - ще раз заявив свідок.

Разом тим свідок заявив, що з Департаменту карного розшуку він був звільнений міністром Луценком, однак від участі в комісії, яка перевіряє роботу екс-міністра Луценка, відмовитися не міг, тому що це був наказ його керівництва.

Свідок Вершняк також підкреслив, що підсудні Олег Павлєнов і Володимир Тарасенко не могли самостійно приймати рішення щодо ОРС, яку було порушено проти Валентина Давиденка.

В ході допиту адвокатами свідок зазначив, що продовжуючи терміни проведення ОРД щодо потерпілого на 18 місяців, Юрій Луценко не міг знати, що ця справа була закрита.

«Я ще раз стверджую, що міністр не міг знати, що ОРС проти Валентина Давиденко закрив заступник міністра П.Коляда. Те, що написано, що ця справа була на особистому контролі у міністра - це брехня», - заявив Михайло Вершняк.

В ході майже двогодинного допиту свідок звинувачення не зміг назвати, який злочин скоїли підсудні.

«У ЗМІ 3-го числа я почув, що суд мене шукає, от я і прийшов», - розповів він про те, як його викликали на засідання.

13:35 Суддя оголосила перерву

Після допиту 12-го свідка Михайла Вершняка суддя Медушевська оголосила технічну перерву до 14.00.

Зазначимо, що у розкладі справ на сьогодні, 7 липня 2012 року, у судді Медушевської чимало справ для розгляду. Зокрема, після призначеної на 8.30 справи Ю.Луценка наступна справа призначена вже на 10.00 ранку. Судячи з усього, суддя Медушевська не сходить з «вовчої тропи» і в цьому питанні.

14:15 13-й свідок – теж не з цієї «опери»

Після перерви суддя Медушевська перейшла до допиту 13-го свідка по справі – Олексія Шевчука. В органах Служби безпеки України він працює з 1997 року. З кінця січня-початку лютого 2008 року до лютого 2010 він працював у складі слідчо-оперативної групи в кримінальній справі, порушеній за фактом отруєння Ющенка.

У своїх вільних показах свідок заявив, що не знає, чому його викликали до суду по цій справі.

На запитання адвоката Баганця він заявив, що нічого не знає про злочини, вчинені екс-міністром Ю.Луценком.

Сам Ю.Луценко вчергове заявив протест на дії головуючої судді Медушевської, яка продовжує допитувати свідків, які на досудовому слідстві були допитані в іншій справі.

Після допиту суддя зачитала дві телеграми від свідків.

Свідок В’ячеслав Перч повідомляє, що зараз знаходиться на території Молдови, тому просить зачитати протокол його допиту, свідчення в якому він підтримує.

Свідок Галина Климович також повідомляє, що знаходиться за межами міста Києва, підтримує свої покази, дані на досудовому слідстві, і просить зачитати їх.

Підсудний Ю.Луценко заявив, що дані свідки також не допитувалися по його справі.

«У КПК немає положення, яке б дозволяло не допитувати свідків», - нагадав Луценко судді і прокурорам. При цьому він заявив, що не проти, щоб свідок Галина Климович не була присутня на засіданні, так як в суді її вже допитували.

Разом з цим він зажадав, щоб йому надали можливість в суді опитати свідка Перча. «Дайте мені можливість скористатися моїм правом і задати питання Перчу», - звернувся Луценко до Медушевської.

«Якщо ми говоримо про рівність сторін, то тут я маю право, хоча б маленьке, тому що у мене майже всі права забрали, допитати творців цього ОРД. Якщо мені такого права не нададуть - я не ображуся, я вже звик...», - сказав Луценко, але при цьому попередив, що в разі відмови суддя знову грубо порушить закон.

Вислухавши підсудного, Медушевська на місці ухвалила рішення оголосити показання Перча на досудовому слідстві.

Екс-міністр тут же заявив черговий протест на дії головуючої судді у його справі. «Прошу секретаря занести в протокол, що суддя грубо порушила закон. Ви, ваша честь, ваше безчестя, грубо збрехали!», - обурився Луценко, коли суддя послалася на статтю КПК, яка не відноситься до справи.

При цьому Луценко закликав Медушевську бути людиною і звернув її увагу, що вона порушила закон в присутності народного депутата України Андрія Шевченка.

Під протести Луценко суддя почала читати протокол допиту свідка В.Перча.

Шевченко зробив зауваження судді Медушевській про порушення закону, за що отримав попередження від судді.

«У відповідності зі своїм статусом, народний депутат України має право перешкоджати порушенню закону», - заявив Луценко.

Медушевська продовжила читати, але її перебив Луценко з вимогою повністю зачитувати копію протоколу допиту Перча. «Якщо ви брешете, то хоча б брешіть повністю», - заявив він, за що знову отримав зауваження від судді.

Адвокати екс-міністра Ігор Фомін та Олексій Баганець заявили протести на дії головуючої судді Медушевської. Їх підтримали інші представники захисту.

До зали засідання підтягнули міліцію. Зараз у залі 15 міліціонерів.

Вільний слухач з плакатом «Суддя, не забувай про свою відповідальність» з німим докором дивиться в сторону Медушевської.

Луценко зажадав обідню перерву, і суддя дала йому на це 10 хвилин технічної перерви.

«Які 10 хвилин, мені потрібен обід! У мене захворювання, пов'язані з кишковим трактом. У мене є конституційне право на обід... Чому мене тут катують?! - обурився Луценко на заяву Медушевської. - Я, зрештою, дочекаюся, коли у неї народяться діти і подивлюся їй в очі як матері».

Суддя з потуплений поглядом вийшла з зали.

15:15. Тортури в суді?

Через 15 хвилин Медушевська продовжила засідання.

Луценко заявив клопотання: «У зв'язку з тим, що сьогоднішнє засідання затяглося, і воно носить явно незаконний характер, прошу перенести його і відправити мене в СІЗО».

Прокурор Лобань зазначив: «Протокол допиту невеликий - 7 сторінок з анкетними даними, тому вважаю, що його можна зачитати зараз».

У свою чергу адвокат Баганець підтримав клопотання свого підзахисного і зажадав від Анни Медушевської закінчити тортури і знущання з Юрія Луценка.

Однак суддя вирішила прочитати протокол допиту.

15:40. А чому не на день народження Януковича?

Після прочитаного протоколу допиту В.Перча суддя Медушевська оголосила перерву у засіданні до вівторка, 10 липня 2012 року, до 9:15 ранку.

Інформація оновлюється за матеріалами "Народної самооборони"



Коментарі

  -1 #1 kuzay 7 июл. 2012 г., 10:11:21
Мля.Садомозахисты.Вы когда-нибудь посадите Луценко?Такие правильные, такие конкретные, такие -растакие, Увас выборы скоро, вам прийдется столько народу пересажать, а вы всё с Луценко не закончите.
  +1 #2 щука 7 июл. 2012 г., 10:16:13
Юро, тримайся!
ми ще постимося цим покидькам.
  +1 #3 Игорь Григорьевич 7 июл. 2012 г., 10:19:26
Я живу в стране Украина 48 лет. До сих пор не могу дать себе ответ это мое горе или наказание.
Хоть один человек этой страны может положив руку на сердце и поклявшись на Библии, или Коране, или Талмуде и т.п. - СКАЗАТЬ ЧТО УКРАИНСКИЙ СУД СПРАВЕДЛИВЫЙ?
Ау? Есть такие?
  +1 #4 Братак 7 июл. 2012 г., 10:20:56
Думаю доиграется и эта бабенка и ее все сподвижники. Смотреть надо не на то что уже говорит янукович и его рать а на то что ему осталось от силуы пол года в меживорье жить , а затем и судей тех кто нарушил закон тоже жде спец колония строго режима и буду они там шохами проФФесора .... :lol:

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

В ночь на сегодняшний день противник нанес авиационный удар по Украине с применением 3 крылатых ракет и одной противорадиолокационной ракеты

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.