Суд порушив процесуальне законодавство щодо строків розгляду касаційної скарги Тимошенко

vss26 06 2012

 

Судова палата у кримінальних справах Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ сьогодні продовжила розгляд скарги захисника екс-прем'єр-міністра Олександра Плахотнюка в інтересах Юлії Тимошенко на рішення судів першої та другої інстанції у так званій "газовій" справі.


Розгляд касаційної скарги розпочався з 40-хвилинним запізненням. Судове засідання фактично відбувалося у закритому режимі. У прес-центрі, де працівники Вищого спеціалізованого суду розмістили журналістів, не було трансляції. Згідно інформації прес-служби партії «Батьківщина», висвітлювати розгляд касаційної скарги збиралися понад 100 українських та іноземних ЗМІ.

Таким чином було порушене право журналістів на професію, на вільний збір інформації та свободу слова. Пізніше на вимогу захисту Юлії Тимошенко, щоб процес відбувався у відкритому режимі, засідання вирішили провести у тому приміщенні, де знаходяться журналісти.

Нагадаємо, що це той самий зал, де в грудні 2004 року відбувався відкритий судовий процес щодо фальсифікацій на президентських виборах.

Спостерігати за перебігом процесу сьогодні до суду прийшли екс-президент Європарламенту Пет Кокс та колишній Президент Польщі Олександр Кваснєвський, які були уповноважені Європейським парламентом здійснювати моніторинг судового розгляду справ Юлії Тимошенко. 

Вимоги захисту

Зокрема, Олександр Плахотнюк наполягав на необхідності скасування вироку Печерського райсуду Києва від 11 жовтня 2011 року та ухвали Апеляційного суду Києва від 23 грудня 2011 року, яка підтвердила "законність" позбавлення Юлії Тимошенко волі терміном на 7 років за нібито перевищення службових повноважень на посаді прем’єр-міністра у 2009 році під час укладання з Росією газових контрактів. 

vss zahist26 06 2012

 

Захисник просить суд закрити кримінальну справу проти Юлії Тимошенко у зв’язку з відсутністю в її діях складу злочину. У скарзі вказується на безпідставність рішень судів двох інстанцій та наголошується на численних порушеннях прав Юлії Тимошенко під час досудового слідства, а також при розгляді справи у суді першої інстанції та у апеляційному суді. Зокрема, йдеться про однобокість процесів, незабезпечення принципу змагальності сторін, необ‘єктивність судових розглядів, позбавлення Юлії Тимошенко права на захист, на ознайомлення з матеріалами справи та на проведення повного досудового слідства. 

Скаргу подано відповідно до статей 62, 65, п. 8 ч. 3 ст. 129 Конституції України, до статей 5, 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, до статті 14 Міжнародного пакту про громадянські і політичні права та відповідно до п. 2 ст. 6 та статей 383-387, 358, 398 Кримінально-процесуального кодексу України. 

Нагадаємо, суд 15 травня під посиленою охороною розпочав розгляд касації Юлії Тимошенко, але судове засідання тривало всього півгодини. Заступник голови Вищого спеціалізованого суду Станіслав Міщенко, який головував у засіданні, оголосив про перенесення розгляду більш ніж на місяць через вимогу сторони державного обвинувачення обов’язково забезпечити особисту присутність на процесі Юлії Тимошенко, яка на той час вже знаходилася на лікуванні в стаціонарному медичному закладі. До речі, Кримінально-процесуальний кодекс України взагалі не передбачає обов’язкової участі засудженого у процесі розгляду його касаційної скарги. 

Юлія Тимошенко двічі зверталася до Вищого спеціалізованого суду з заявами про розгляд скарги за її відсутності. "Відповідно до діючого законодавства, зокрема, норм Кримінально-процесуального кодексу, вимагаю припините штучне затягування розгляду справи, маніпулюючи моїми правами, та в чергове вимагаю від суду провести розгляд касаційної скарги за моєї відсутності", - написала екс-прем'єр у своєї заяві від 8 червня 2012 року. 

Як відомо, 11 жовтня 2011 року Печерський районний суд міста Києва оголосив Юлії Тимошенко вирок, яким її було засуджено до семи років позбавлення волі за нібито перевищення повноважень під час підписання газових контрактів з Росією в 2009 році, а також задоволено позов НАК "Нафтогаз Україна", згідно з яким Юлія Тимошенко повинна відшкодувати збиток компанії в сумі понад 1,5 мільярда гривень.

Юлія Тимошенко наполягає на розгляді касації за її відсутності


"До суду надійшло клопотання Юлії Тимошенко про продовження розгляду скарги за її відсутності. Аналогічне клопотання заявлено також і захисником Олександром Плахотнюком", - сказав головуючий у справі суддя Станіслав Міщенко, 

vss zahist 2 26 06 2012

 

Захисник екс-прем'єр-міністра Сергій Власенко на початку судового засідання звернув увагу суду на грубі порушення прав учасників процесу, з якими проводився розгляд скарги 15 травня. Проте захист поки ще не заявляє відвід складу суддів Вищого спеціалізованого суду з розгляду цивільних та кримінальних справ, які розглядають скаргу захисника Олександра Плахотнюка. 

Проте сторона державного обвинувачення знову наполягає на забезпеченні присутності Юлії Тимошенко на касаційному розгляді та пропонує знову перенести розгляд скарги на 10 липня. При цьому прокурор навела цитати з постанови Київського районного суду Харкова про призначення судово-медичної експертизи щодо стану здоров'я Юлії Тимошенко. 

"Я прошу суд з'ясувати, звідки у прокурора є постанова Київського райсуду Харкова, оскільки я, як учасник того процесу, досі не маю копії цього рішення", - заявив Сергій Власенко. Одразу після цього захисник Олександр Плахотнюк заявив відповідне клопотання. 

Захист Юлії Тимошенко заявляє про затягування касаційного процесу на "газовий" вирок екс-прем'єрові

Захист Юлії Тимошенко вважає, що прокурори намагаються затягнути розгляд касаційної скарги на незаконність "газового" вироку екс-прем'єрові, наполягаючи на перенесенні судового засідання та забезпеченні особистої присутності Юлії Тимошенко на процесі. 

"Справа повинна бути розглянута у сьогоднішньому засіданні. В іншому випадку це буде свідчить про умисне затягування процесу", - сказав захисник Олександр Плахотнюк. 

У свою чергу захисник Микола Сірий наголосив, що участь засудженого у касаційному процесі не є його обов’язком. "Це лише право Юлії Тимошенко, а не її обов’язок. Ані законодавство, ані закони, ані будь-яка влада не може примусити її бути присутньою на процесі, до якого вона вже висловила своє ставлення", - додав він. 

Захисник Юрій Сухов звернувся до суду з пропозицією зробити зауваження представникам сторони державного обвинувачення за неповагу до учасників процесу. "Ми, як захисники, жодним чином не маніпулюємо інформацією. Ми використовуємо всі наші процесуальні права", - пояснив захисник. 

За його словами, немає жодних правових підстав для перенесення касаційного розгляду. "Скільки буде відкладатися розгляд справи? Доти, поки не завершиться реєстрація кандидатів у депутати? Я інших причин не бачу", - наголосив Юрій Сухов. 

У свою чергу Сергій Власенко заявив, що суд порушує норми процесуального законодавства щодо строків розгляду касаційної скарги. "Ст. 392 Кримінально-процесуального кодексу регламентує строки розгляду справи, а не строки призначення до розгляду, і ці строки судом вже давно порушені. Суд призначив розгляд справи на 15 травня – в останній день за нормами закону. При цьому вже один раз засідання безпідставно було перенесено. І сьогодні знову прокурори просять перенести розгляд, нібито захищаючи права Тимошенко", - зазначив він. 

"Юлія Тимошенко двічі просила суд розглядати скаргу. Заявлене прокурором клопотання не ґрунтується на законі, оскільки не обґрунтоване конкретною нормою закону. Клопотання не підлягає задоволенню ані з формальних, ані з фактичних підстав, тому я прошу суд відхилити його у повному обсязі і виконати обов’язок суду згідно з КПК - розпочати касаційний розгляд цієї справи. Учасники процесу готові до розгляду", - заявив Сергій Власенко. 

Суд видалився до нарадчої кімнати для ухвалення рішення щодо клопотання сторони державного обвинувачення про чергове перенесення касаційного розгляду та забезпечення особистої присутності Юлії Тимошенко на процесі. 

Розгляд касації Юлії Тимошенко знову перенесено

Судова палата у кримінальних справах Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ перенесла на 12 липня розгляд касаційної скарги Юлії Тимошенко на незаконність "газового" вироку. 

"Суд прийняв до уваги, що для розгляду скарги необхідно отримати докази. Колегія суддів постановила: відкласти розгляд справи на 12 липня", - сказав головуючий у справі суддя Станіслав Міщенко. 

vss zahist 3 26 06 2012

 

Захисник екс-прем'єр-міністра України Сергій Власенко вважає, що таким рішенням влада намагається створити додаткові перешкоди для Юлії Тимошенко на шляху до рішення Європейського суду з прав людини. " В чергове відкладено розгляд справи за надуманими підставами. Ми розуміємо, що рішення у цьому суді не буде незалежним. Більш того, суд вже знає, яке рішення ухвалить", - зазначив захисник.

Захист Юлії Тимошенко звертатиметься до Європейського суду, не чекаючи рішення по касаційній скарзі


Захист Юлії Тимошенко звертатиметься до Європейського суду незалежно від розгляду касаційної скарги у так званій «газовій справі» Вищим спеціалізованим судом.

Про це на брифінгу заявив захисник екс-прем’єр-міністра Сергій Власенко, коментуючи чергове перенесення судового засідання на 12 липня.

«Ми маємо достатньо доказів безпідставного і незаконного перенесення слухання справи. Тобто цей суд уже показав себе як упереджений, і є підстави говорити, що ми вичерпали всі можливості правового захисту Юлії Тимошенко в Україні у цій справі», - сказав він.

«Судді можуть переносити слухання протягом 10 років безпідставно, не ґрунтуючись на законі, але це не означає, що Юлія Володимирівна буде позбавлена можливості звертатися до європейського суду за захистом своїх прав», - підкреслив Власенко.

Захисник також наголосив на тому, що сьогоднішні доводи прокурора про обов’язкову присутність Юлії Тимошенко були безпідставними, оскільки обов’язкова явка підсудної особи має бути лише у суді першої інстанції, «а на касаційному розгляді – це право окремої персони».

«Абсолютно зрозуміло, що Янукович не хоче отримати будь-яке рішення касаційного суду, яке повністю відкриє двері скарзі Юлії Тимошенко до Європейського суду і зніме всі перешкоди до розгляду скарги 28 серпня 2012 року», - сказав він.

Сергій Власенко вкотре наголосив, що всі порушені проти Юлії Тимошенко кримінальні справи носять виключно політичних характер.

«Головна мета всіх цих кримінальних справ – усунути Тимошенко від політичного життя України і позбавити її можливості бути обраною на парламентських виборах 2012 року», - сказав він.

Інформація подається за матеріалами tymoshenko.ua



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Этой ночью рашисты провели 10-часовую «шахедную» атаку по Украине - всего 13 «шахедов» было выпущено противником, все 13 БпЛА сбиты силами ПВО

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.