ЕПЛ провела аналіз регулювання доступу до публічної інформації у Міністерстві екології та природних ресурсів України

sayt minprirodi

 
Міжнародна благодійна організація «Екологія-Право-Людина» здійснила аналіз нормативних актів Мінприроди у сфері інформаційних відносин, які були прийняті, змінені та скасовані протягом 2011-2012 років у зв’язку із прийняттям Закону України «Про доступ до публічної інформації» та нової редакції Закону України «Про інформацію».


Зауважимо, що на Мінприроди, як і на інші органи державної влади, урядом було покладено обов’язок із врегулювання низки важливих питань, що стосуються доступу до публічної інформації. Зокрема, регулюванню підлягають такі питання, як утворення спеціальних структурних підрозділів або визначення посадових осіб, які організовуватимуть доступ до публічної інформації; визначення спеціальних місць для роботи запитувачів із документами, що містять публічну інформацію; затвердження переліків відомостей, що становлять службову інформацію, встановлення розміру витрат на копіювання та друк запитуваної інформації; порядок складання, подання запитів в усній, письмовій чи іншій формі тощо.

На виконання цих та інших вимог Мінприроди розробило та прийняло відповідні накази. До прикладу: Наказ № 42 від 03 березня 2012 р. Про затвердження Порядку розгляду запитів на публічну інформацію, що надійшли до Мінприроди України, Наказ № 504 від 02 грудня 2011 р. Про відшкодування фактичних витрат на копіювання або друк документів, що надаються за запитом на інформацію, Наказ № 561 від 22 грудня 2011 р. Про затвердження Переліку видів екологічної інформації та Регламенту розміщення її на веб-сайті Мінприроди та інші.

Аналіз відомчих документів Мінприроди показав, що в цілому вони були приведені у відповідність до законів України «Про доступ до публічної інформації», «Про інформацію».

Разом з тим, ЕПЛ було виявлено недоліки врегулювання певних питань та невідповідність деяких норм вищим за юридичною силою нормативним актам. Основні зауваження виникли до нормативних актів, якими врегульовано віднесення публічної інформації до службової, встановлення розміру витрат на копіювання та друк, а також визначення переліку видів екологічної інформації, яка повинна розміщатися на веб-сайті Мінприроди. Детальніше про результати аналізу дивіться тут.

Аналіз відомчих нормативних актів Мінприроди із зауваженнями та рекомендаціями щодо їхнього вдосконалення було надіслано у письмовому вигляді на адресу Мінприроди. Про результати їхнього розгляду буде повідомлено додатково.

Аналіз здійснювався у рамках проекту «Створення передумов для ефективного застосування Закону України «Про доступ до публічної інформації» у сфері охорони довкілля». Метою проекту, що здійснюється МБО «Екологія-Право-Людина» за підтримки програми «Верховенство права» Міжнародного фонду «Відродження», є створення передумов для ефективнішого застосування Закону України «Про доступ до публічної інформації» шляхом участі у законодавчих, просвітницьких та моніторингових ініціативах. Мета програми «Верховенство права» Міжнародного фонду «Відродження» – підтримати ініціативи громадянського суспільства, спрямовані на захист прав людини й основоположних свобод, сприяти підвищенню правової свідомості та громадської активності на центральному та місцевому рівнях, повідомляє прес-служба МВ НЕЦУ.



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

В ночь на сегодняшний день противник нанес авиационный удар по Украине с применением 3 крылатых ракет и одной противорадиолокационной ракеты

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.