Хто вкраде 30 мільйонів гривень з програми «Українська книга 2015»?

koruptsiyna kniga1

 

Сьогодні в Україні відбуваються активні процеси, пов’язані із викриттям злочинів «попередників» та сучасників української школи корупційних мистецтв. Вітчизняні ЗМІ майорять заголовками про затримання, арешти держслужбовців та звичайних чиновників, які ініціювали чи брали участь у реалізації оборудок з державними коштами у різних галузях та напрямах діяльності. Але, здається, сонне книжкове царство традиційно пасе задніх у боротьбі із рудиментарними пережитками ери кучми-януковича, адже у квітні, незважаючи на активний спротив громадськості, журналістів-культурологів та українських видавців, Держкомтелерадіо затвердило до виконання «Українську книгу 2015», а разом з нею і цьогорічний перелік видань, які вийдуть у світ державним коштом у рамках програми.


Як вже неодноразово писалося, «Українська книга» з року в рік викликає обурення у всіх, хто причетний до вітчизняного видавничого процесу, адже несе у собі не лише абсурдну за змістом представлених на відбірковий конкурс книжок, а й яскраво-виражену корупційну складову. За словами видавців, програма передбачає відмивання та дерибан державних коштів декількома учасниками «шахер-махера», ініційованого Держкомтелерадіо.

Аналітики ринку вважають, що основна проблема «Української книги» полягає у тому, що вона не передбачає ані чітко окреслених завдань, ані соціально-важливої складової. Так, будь-яка книга з будь-яким змістом може стати переможцем у конкурсі на право бути виданою державним коштом та, у результаті, потрапити до фондів державних бібліотек України.

Тож, користуючись такою широкою вилкою, горе-експерти Держкомтелерадіо, під керівництвом директора департаменту видавничої справи Олексія Кононенко, проводять відбір книжок за власним критерієм – хто дасть більший відкат!

Так, наприклад, до переліку «Української книги» потрапили:

«Лейтенант Доброта» (книга для дітей), ПП «Агентство по розповсюдженню друку», 1 тис. тираж якої коштуватиме 200 тис. грн. Тобто примірник – 200,00 грн.

«Операция «Остров Крым». Перероблений роман «Ваше благородіє», який став продовженням книги В. Аксьонова «Острів Крим» від «Фоліо», вартістю 62 грн. за примірник. Поміж тим, в прайсі «Фоліо» книга коштує усього 55 грн.

«РУССКИЙ РАЗУХАЙ, или Украинские грабли», В. Земляного, першого заст. ген. дир. Всесвітньої служби «Українське телебачення і радіомовлення», представлена ПП «Авіаз» вартістю 126,50 грн.

«Українська колиска», казки та пісні народів національних меншин України, О.К. Смирнова, від невідомого ТОВ «Видавництва «Веселад» вартістю 220,00 грн. за примірник.

До речі, ТОВ «Видавництво «Веселад» – новостворене, спеціально під програму та освоєння бюджетних коштів видавництво (реєстрація у вересні 2014), засновником, одночасно і директором видавництва, яке працює без штату співробітників і офісу, є 24-річний нещодавній студент одного з київських ВУЗів, а нині страховий агент Тарас Бубнов, який є пасинком Олексія Кононенка, сином його нової дружини Оксани Герман.

Паралельно з вищезазначеним, у виборі книжок, поданих на конкурс, Держкомтелерадіо, здебільшого, віддає перевагу не змістовним, інформаційно насиченим та соціально-необхідним книжковим проектам, а белетристиці, яка бере не якістю, а кількістю представлених на конкурс найменувань.

Беззаперечним доказом ствердження може стати поверхневий аналіз переліку видань «Української книги 2015», який складається з двох частин: перша передбачає вихід 119 назв книжок на загальну суму 15,5 млн. грн., та друга – 97 назв на суму 34,5 млн. грн.

Крім того, проглянувши зміст програми, можна зробити висновок, що її прописано під основного фаворита – видавництво «Фоліо» Олександра Красовицкого & company . Незважаючи на те, що в програмний перелік увійшли книги 65 видавництв, третя частина коштів, які виділяються Україною для підтримки вітчизняних видавництв в рамках програми «Українська книга 2015» з перспективою поповнення бібліотечних фондів, піде безпосередньо Красовицькому.

Згідно із програмою, видавництва Красовицького та афільовані з ним компанії найближчим часом отримають орієнтовно 10 126 390,00 грн.

З них:

ТОВ Відавництво «ФОЛИО» – 4 млн. 636 тис. грн.

ТОВ «ФОЛИО» – 1 млн. 506 грн.

ФОП Красовицький –938 тис. грн.

Бібколлектор – 1 млн. 250 тис. грн.

Загалом: 8 330 000 грн.

Афільовані компанії, які подали на конкурс «Українська книга», виключно видання «Фоліо»:

«Укрвидавполіграфія» – 427 410 грн.

«Побутелектротехніка» – 469 740 грн.

«Юр. фірма Кордон» – 286 000 грн.

«КЕТС» – 291 240 грн.

«Година читати» – 322 000 грн.

Загалом: 1 796 390 грн.

Але, як стверджують фахівці, у переліку представлені ще й приховані позиції. Тобто: або видані спільно із «Фоліо» або видані на Харківській книжковій фабриці імені Фрунзе, де Красовицький є головою правління та співакціонером.

Крім того, ще одним лідером-отримувачем бюджетних коштів є - «АВІАЗ» - компанія, пов'язана з директором Департаменту книжкової торгівлі Кононенко А.А., яка «перетравлюватиме» 2 288 145 грн.

Подивіться на сайт цього потужного видавництва (http://aviaz.com.ua/node/14), яке не має власного офісу і штату співробітників, але освоюватиме величезні суми за програмою «Українська книга».

До речі, торік, як і в попередні періоди, видавництво «Фоліо» також посідало позицію одного із лідерів програми дерибану бюджету «Українська книга», правда, разом із видавництвом Дмитра Табачника «Грані Т». Існує версія, що майже усі, на сьогоднішній день афільовані з Красовицьким контори, раніше належали саме Табачнику, та перешли у «представницький» спадок за домовленістю сторін.

Порівняємо бюджет видавництва «Фоліо», структур Олександра Красовицького та контори Кононенка з бюджетами інших переможців програми:

Так, наприклад, Книжкова палата України отримала 51 200,00 грн. А на видання «Бібліотеки воїна АТО» від видавництва «Український письменник» піде 152 000 грн., і ця сума розділиться на 11 книжок, що увійшли до серії.

Круто! Але це ще не все. Окрім того, що «Українська книга» є програмою для обраного, вона ще й відверто корумпована, адже, як писалося раніше, передбачає шахер-махер для тріумвірату, до складу якого, імовірно, входять: голова Держкомтелерадіо Олег Наливайко, директор департаменту видавничої справи Олексій Кононенко, видавець Олександр Красовицький. Правда, до «проекту» примазалися ще декілька інших експертів програми, але то – дрібнота.

Як стало відомо, книжки, що друкуватимуться за рахунок держави, коштуватимуть, згідно із представленою на сайті Держкомтелерадіо інформації, як мінімум, у півтора рази дорожче, порівняно з їх вартістю в київських книгарнях, та втричі дорожче у порівнянні із прайсовою вартістю видавництв.

Порівняльна таблиця книжок, представлених у загальнодоступному прайсі видавництва «Фоліо» з відпускною видавничою ціною та ціною в програмі «Українська книга».

koruptsiyna knigatb

З таблиці видно, що Фоліо від свого імені та від афільованих компаній, окрім нових книжок, подало до програми видавничі залишки, видані в минулі роки за втричі та більше завищеними цінами, порівняно з видавничими та відпускними для реалізації в книгарнях України.

Зрозуміло, що, окрім фаворита «Української книги», за державний кошт живляться й інші видавництва. Зробимо вибірковий аналіз представлених в програмі позицій.

Так, видавництво «Клуб сімейного дозвілля» представило до програми вже видані у 2014 році книжки, зауваживши про те, що вони нібито готові до друку:

А. Кокотюха «Справа отамана Зеленого», в магазині 36, 60 грн. (клубна ціна 32, 50 грн.), в програмі 63, 18 грн.

Л. Дашвар «На запах м'яса», в магазині 44,30 грн. (клубна ціна 39,90 грн.), в програмі 76,97 грн.

Н. Доляк «Чорна дошка», в магазині 44, 30 грн. (клубна ціна 39,90 грн.), в програмі 77, 35 грн.

Шкляр «Маруся», в магазині 44, 30 грн. (клубна ціна 39, 90 грн.), в програмі 66, 87 грн.

koruptsiyna kniga

Знаючи людську природу з приводу ставлення до: «йому можна, а чому тоді мені – ні?», ми не можемо суворо ставитись ані до видавництва «КСД», ані до інших невикритих у даному матеріалі видавництв. Крім того, їхній ґешефт на фоні «бізнесу» Олександра Красовицького настільки мізерний, що і в око особливо не впадає.

Але насторожує, що згідно із неодноразовими заявами видавців, відкати сплачують всі без виключення реципієнти «Української книги».

А ще бентежить факт ігнорування керівництвом відомого міжнародного медіа-холдінгу DirectGroup Bertelsmann, до складу якого входить видавництво «Клуб сімейного дозвілля», участь українського представництва в корупційних схемах із використанням бюджетних коштів України. Невже міжнародний холдинг готовий бруднити свою репутацію через дрібні шахрайськи оборудки своїх підлеглих в Україні? А може, DirectGroup Bertelsmann не в курсі?

Насамкінець, згідно із призначенням програми «Українська книга» є поповнення фондів бібліотек, яких в Україні нараховується близько 45 тисяч. Традиційно, як зазначають самі бібліотекари, їх про читацькі вподобання ніхто і ніколи не питає. Крім того, бібліотекари скаржаться на незрозумілість механізму розповсюдження та насильницький розподіл книжок. Та і книжок, виданих у рамках програми, для повноцінного функціонування бібліотек катастрофічно не вистачає.

За словами директора Форуму видавців у Львові Олександри Коваль: «Бібліотечні фонди усіх бібліотек у підпорядкуванні МК України на початок 2012 р. перевищували 263 млн. примірників. Враховуючи те, що фонди у нас мають тенденцію скорочуватися приблизно на 2 млн. примірників за рік (4 млн. – поповнення, 6 млн. – списання зношених книжок), то за початок 2014 р. сумарно їх було близько 260 млн., до яких додоється 0,2 млн. або 0,07 % з Української книги. Чи мають вони якесь суттєве значення?».

(http://culture.lb.ua/news/2014/05/12/266117_ukrainska_kniga_domovlyaiemosya.html)

Підсумовуючи вищесказане, зробимо чотири основних висновків:

1. Програма «Українська книга», незважаючи на обурення громадськості, видавців та бібліотекарів продовжує залишатися корупційним механізмом для групи функціонерів та видавця Олександра Красовицького.

За дерибан державних коштів, які б мали не тільки стимулювати видавничу справу, але й виконували функцію одного з елементів програми поповнення бібліотечних фондів, з року в рік відповідають одні ті самі чиновники, серед яких:

Іван Драч - письменник, голова Товариства зв'язків з українцями за межами України «Україна - Світ», заступник голови експертної ради (за згодою);

Олексій Кононенко - директор департаменту видавничої справи і преси Держкомтелерадіо, секретар експертної ради (без права голосу);

Микола Жулинський - академік НАН України, директор Інституту літератури ім. Т.Г. Шевченка НАН України (за згодою);

Ольга Селіверстова - заступник генерального директора Національної парламентської бібліотеки України (за згодою);

Микола Сенченко - директор Державної наукової установи «Книжкова палата України ім. І. Федорова» (за згодою);

Повний перелік членів експертної ради програми «Українська книга» дивіться тут: (http://www.telekritika.ua/kontekst/2015-01-21/102754).

2. Через корумпованість, до програми «Українська книга» потрапляють не актуальні, затребувані книжки, енциклопедичні, наукові, змістовні видання, а дешева белетристика, видана в минулі роки, та представлена із вдвічі та втричі завищеними від реальної вартості цінами.

3. Враховуючи, що загальний бюджет програми складає 50 млн. грн., а реальна вартість книжок, представлених в програмі, відрізняється від програмної, в середньому у 2,5 рази, виходить що сума вкрадених у Держави коштів наближається до 30 млн. грн!

Серед них, привласнених безпосередньо Олександром Красовицьким, – близько 6 млн. грн.

4. Відкат, згідно із ствердженням видавців, складає не менш ніж 30% від отриманої на видавничу програму суми. Але про механізм відкатів та його основну рушійну силу я розповім вже в наступному матеріалі.

Тож, чекайте на сенсацію.

Віктор ТАРАНОВ, «Конфлікти і закони»



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

В ночь на сегодняшний день противник нанес авиационный удар по Украине с применением 3 крылатых ракет и одной противорадиолокационной ракеты

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.